Haber / Arif Arı

Tarımda girdi fiyatlarının çok arttığını belirten Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, TÜİK'in Ekim ayı için açıkladığı tarımda üretici enflasyonu bir önceki aya göre yüzde 1,89 artmasını gerçeği yansıtmadığını, sadece gübrenin yüzde 250 artış olduğuna dikkat çekti. Yalvaç, bu artışın da çiftçiyi artık eski günlere, ahır gübresini kullanmaya ittiğini söyledi. 

Kendisinin de çiftçilik yaptığını belirten Yalvaç, geçen yıl ahır gübresini bedavaya teklif eden besicinin bu yıl traktörüne 400 TL istediğini ifade etti. Gübre alamayan çiftçi mecburen ahır gübresini kullanacağını kaydeden Yalvaç, "Tarlasına gübre satın alıp atamayan çiftçi, mecburen daha ucuz olan ahır gübresini kullanacaktır'' dedi.

Mazotta zamların sürmesi durumunda, traktörü borcuna karşılık haciz edilen çiftçinin traktör ile tarlasını işleme yerine kara saban ile toprağını sürmeye başlayacağını ileri süren Yalvaç, 9 Eylül Gazetesi'ne şunları söyledi:

"TÜİK Ekim ayında tarımda üretici enflasyonunu yıllık yüzde 18. 70 olarak açıkladı. Bu gerçeği yansıtmıyor. Bir ayda çiftçinin kullandığı dab gübre yüzde 250 zam gördü. Onun yanında kullandığı ilaç yüzde 50'yi bulan zam gördü. Üreticinin kaliteli ürün yetişmesi için kullandığı her ürün, TÜİK açıkladığı oranın iki üç katı zam gördü. Şuanda çiftçi perişan vaziyette. Bu yıl hiç bir ürün çiftçinin yüzünü güldürmedi. Zeytin üreticisi biraz daha iyi. O da zeytin rekoltesinin düşüklüğünden kaynaklanıyor. Benim de zeytinliğim var bu yıl 60 ton kaybım var. 140 ton yerine 80 ton zeytin aldım . Geçen kış aylarında yaşanan afetler yüzünden ürün az oldu.Kış ürünleri de çiftçiyi memnun etmedi. Ispanak , lahana, kereviz yüzü güldürecek kazanç sağlamadı. İstediği fiyatı bulamadı. Gübre fiyatları, elektrik faturaları ile baş edemeyen çiftçi ne yapacak alım gücüne göre üretim yapma yönüne gidecektir. Gübrede dab yerine ahır gübresini tercih edecektir. Mazotu daha ekonomik kullanmak için traktörle yaptığı işleri azaltacaktır. Çiftçi, üründe kaliteyi ve tarladan aldığı ürün miktarını düşürecektir. Çiftçi üretirse haller, marketler, manavlar dolar. Çiftçi üretemez ise dışa bağımlı kalırsın, daha pahalı sebze meyve yersiniz. Bu gerçeği de Covid pandemisinde görüyoruz. Tarımın ve üretmenin önemini anladık.''