Haber / Arif Arı

Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, 9 Eylül Gazetesi'ne yaptığı açıklamada şu bilgileri aktardı:

"Yüzde 12.5'luk ekmek zammına, Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak komisyonda yüzde 12.5'luk zamma "evet'' oyu kullandık. Valilik temsilcisi ret oyu kullandı. Komisyondan 2-1 oyla geçen zam, onay için Manisa Valiliği'ne gönderdik. Valilik bu zamı kabul etmiyorum diyerek geri gönderdi. Geçen hafta komisyonda zam oranını tekrar görüştük. Zam komisyonda tekrar oylanarak 2-1 ile geçti ve Valiliğe yeniden onay için gönderdik. Valilik bu kez durumu mahkemeye taşıdı.  

Öncesinde Tarım ve Orman Bakanlığı'na zam için yazı göndermiştik. Burada kilosu 7. 5 TL'yi geçmesin denilerek bakanlık yazısı geldi. Birlik olarak yönetim kurulunda 200 gram ekmek 1.75, kilo fiyatını da 8.75 olarak onaylayıp komisyona göndermiştik.''

Mahkeme sonucunu bekleyeceklerini belirten Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, fırıncıların zam oranının uygulayabileceklerini ancak Valiliğin yürütmesini durdurması için mahkeme kararı aldırtacağını bildiklerini bu yüzden mahkemenin kararını bekleme kararı aldıklarını belirtti.Geriter önümüzdeki hafta başı mahkemeden bir karar çıkmasını beklediklerini ifade ederek, "Artık fırıncı esnafı ekonomik olarak dayanacak gücü kalmadı'' dedi.

Süreç nasıl işlemişti

Manisa'da Esnaf ve Sanatkarlar odalarına fırıncıların zam talebi geldi. Zam talebini alan 17 ilçe odası durumu üst birlik olan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne iletti. 

Fırıncılardan gelen zam talepleri karşısında duyarsız kalmayan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği 17 oda başkanlıklarına fırıncıların zam taleplerinin alınarak gönderilmesini istedi. 17 esnaf ve sanatkarlar oda başkanları fırıncıların 200 gram ekmeğin fiyatını yüzde 25 arttırarak 2 TL yapılmasını istediler. Alınan zam oranının birliğe bildirilmesi üzerine 2 TL çok olduğu, 25 kuruş zammın söz konusu edileceği uyarısı yapıldı. 

Ekmeğe 25 kuruşluk zam pazarlığı

Valiliğin, Komisyon üyeleri olan Orman ve Tarım İl Müdürlüğü ile Ticaret İl Müdürlüğü'ne fırıncıların 200 gram ekmeğe 2 TL zammın yüksek olduğunu, ancak 25 kuruşluk artışın düşünülebilir bir zam olacağının iletildiği öğrenildi. Bunun üzerine Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği, 200 gram ekmek ile kilo ekmeğin fiyatını yeniden görüşerek, 200 gram ekmeğin fiyatını 1.25, kilo ekmeğin fiyatını da 8.75 olarak belirleyip alt komisyona gönderdi. Komisyon gelen zammı bu şekilde kabul ederek üst komisyona gönderdi.

Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Büyükşehir Belediyesi, hükümeti temsilen Komisyon üyeleri olan Orman ve Tarım İl Müdürlüğü ile Ticaret İl Müdürlüğü'den oluşan komisyon, gelen zam taleplerini değerlendiriyor. Buradan çıkan zam oranı üst komisyona gidiyor. Burada Ticaret Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Valilik temsilcisi yer alıyor. Komisyonda ekmek zam oranı için oylama yapılıyor ve oylamadan çıkan sonuç zammın belirleyicisi oluyor. Buradan çıkan zam Valiliğe onayı için gönderiliyor. Valiliğin onayı ile zam oranı yüyrürlüğe giriyor.