Haber / Arif Arı

DSİ'nin de gündeminde olan tarımda vahşi sulamadan vazgeçilerek, suyun daha az kullanılmasına yönelik tavsiyeler, çiftçiyi alternatif sistemlere itiyor. Ziraat Odaları ve Sulama Kooperatif başkanları acil sulama planlaması yapılması konusunda çağrılarda bulunurken bu konuyla ilgili henüz adımlar Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan gelmedi.

Ziraat Odaları su tasarrufunda önemli planlama olan kapalı devre sistemini önerirken, çiftçinin de bu yönde planlama yapılması konusunda istekli olduğu bildirildi. 

Sulama konusunda 9 Eylül Gazetesi olarak görüşlerini aldığımız Salihli, Ahmetli ve Sarıgöl Ziraat odası başkanlar, kapalı devre sulamanın en akıllı sistem olduğunu söylediler. Tarımsal sulamada daha verimli, daha tasarruflu bir sistem olacağını, çiftçi içinde kolay kullanabileceği bir sistem olduğunu anlatan oda başkanları şunları söylediler:

Sulama gün sayısı yarıya düşürüldü..

"Gediz nehri Manisa için tarımsal sulamada önemli bir kaynaktır. Gediz ve barajlardan Manisa'da, Menemen dahil 1 milyon 200 bin dönüm tarımsal alan sulanıyor. Dsi'nin aldığı önlemler çerçevesinde her yıl planlı bir sulama sistemi konuldu ve uygulanıyor. Su azaldıkça tarımsal alana verilen su miktarı gün olarak daraltıldı.  Bir sezon verilen gün sayıları 90 günle başladı. Geçen yıl 45 gündü. Bu sezon 27 gün verildi ve bu da 27 Temmuz'da tamamlandı. Sulaya bilen suladı, sulayamayan kaldı.''

Kapalı devre sulama sistemi nasıl çalışıyor?

Kapalı devre sulama sisteminin çalışması oda başkanları tarafından şöyle anlatıldı:

"DSİ tarımsal alana sulama amaçlı göl ve barajlardan boru döşeyerek, suyun her araziye ulaşmasını sağlıyor.  Her tarla sahibinin arazisinin başına bir vana takılıyor. Çiftçi randevu alarak sulamasını gerçekleştiriyor. Çiftçi tarlasının istediği su miktarını bildiği için o kadar suyu tarlasına akıtarak kullanıyor ve vanayı kapatıyor. Böylece vahşi sulamada olduğu gibi aşırı sulama yapmamış, hem de bitki köklerine fazla miktarda su vermemiş olarak çürümenin önüne geçmiş oluyor. Dolayısıyla kullandığı su kadar faturayı da ödemiş olacak. Her zaman istediği suya da sahip olacaktır.''

Kapalı devre su planlamasının 2014 yılında bir proje ile yapıldığının bilgisini aldıklarını belirten Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, bu sistemin devreye alınması durumunda 1,5 yılda tamamlanacağı, sonrası çiftçinin sulamada rahat olacağını sözlerine ekledi.