Haber / Arif Arı

Tarım ve Orman Bakanlığının 2021 yılında yapılacak tarımsal desteklemeler kapsamında bitkisel üretime prim ödemesi yapılmasına dair 2021/40 sayılı Tebliğine istinaden, bu dönem Akhisar’daki yaklaşık iki bin beş yüz çiftçi ailesini ilgilendiren “Prim Desteği”, Zeytinyağı Primi haricinde kalan tüm kalemlerde üreticilerin müracaat dilekçeleri ve ilgili evrakları 8 Aralık 2021 tarihi itibarıyla kabul edilmeye başlandı.

Ürünlere Göre Son Başvuru Tarihleri:

Kütlü Pamuk - - - - - - - - - - - 31 Mart 2022

Dane Mısır ve Buğday - - - 29 Nisan 2022

Dane Zeytin - - - - - - - - - - - 17 Mayıs 2022

Zeytinyağı primi başvuruları ise Haziran’da alınmaya başlanıp 30 Eylül’de sona erecek.

Öte yandan 92 mahalleden yaklaşık bin beş yüz Akhisarlı üreticiyi ilgilendiren Zeytinyağı Primi için başvurular ise Tahkim Komisyonu kararı gereğince; pandemi tedbirleri kapsamında yoğunluğun azaltılması amacıyla; 2022 yılı Haziran ayından itibaren alınmaya başlanacak ve Tasiriye Faturası ile Satış Müstahsil Makbuzu teslimatı 30 Eylül 2022 tarihinde sona erecek.

Ödenecek Destekleme Miktarları Ne Kadar?

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığınca, Akhisar’ın da dahil olduğu Gediz Havzasında, 2021 üretim yılında kilo başına; Dane Zeytin (15 kuruş), Zeytinyağı (80 kuruş), Dane Mısır (3 kuruş), Kütlü Pamuk (110 kuruş), Buğday-Arpa (10 kuruş), Nohut (50 kuruş) ve Yem Bitkileri için fark (prim) ödemesi yapılacak. 

Başvuru yapacak üreticilerin dikkat etmesi gereken hususlar şöyle sıralandı:

Başvuruların kabul edilebilmesi için, ürünlere göre değişen son müracaat tarihlerinden istenen belgeler ve başvuru dilekçesi teslim edilmeli.

Dane Zeytin fark ödemesi desteği, zeytin ağacından hasat edilen ve hiçbir işleme tabi tutulmamış zeytin meyvesine ödendiği için, özellikle müstahsil makbuzu veya fatura düzenlenirken satın alınan malın cinsi kısmına açık ve anlaşılır biçimde “Ham Dane Zeytin” yazılması gerekiyor.

Diğer Tarımsal Desteklemeler için Son Başvuru Tarihleri

Sertifikalı Tohum/Fidan Kullanım Destekleri - - - 17 Aralık 2021

Yem Bitkileri Üretimi Desteği - - - - - - - - - - - - - - 31 Aralık 2021

Küçük Aile İşletmesi Desteği (KAİD) - - - - - - - - - - 14 Ocak 2022

Organik Tarım ve İyi Tarım Destekleri - - - - - - - - 25 Mart 2022

Kırsal Kalkınma Desteklerine Başvuru Süreleri Uzatıldı

Kırsal Kalkınma Desteklerine başvuru süreleri de uzatıldı. Güncellenen son başvuru tarihleri:

Altyapı Yatırımları için - - - - - 21 Ocak 2022

Ekonomik Yatırımlar için - - - 31 Ocak 2022.