İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kalkacağı 1 Temmuz tarihine sayılı günler kalan kadınlar sokaklarda ve meydanlarda ‘İstanbul Sözleşmesine Sahip Çıkıyoruz’ seslerini yükseltmeye devam ederken, CHP Manisa İl ve ilçe kadın kolları da eylem yaparak çağrıda bulundu. 

CHP Manisa İl Kadın Kolları başkanlığında 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen eyleme ilçe kadın kolları başkanları, yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, Yunusemre İlçe Başkanı Av.Yalçın Arcak’ta katılarak destek verdi. 

CHP’li kadınlar ellerindeki ‘Mutfakları Terk Ediyoruz.Sokaklardayız’, ‘Yaşamımıza ve Haklarımıza Sahip Çıkıyoruz’ ‘Geleceğimize Ve Hayatlarımıza Sahip Çıkıyoruz’ yazılı dövizlerle ve ‘Beni Koruyan Sözleşmeden Elinizi Çekin’ sloganlarıyla AKP iktidarına çağrıda bulundu. 

“Danıştay bu hukuksuzluğa dur demek için neyi bekliyor”

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Şadiye Uysal yaptığı açıklamada, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi kararının iptali için Danıştay’a başvuruda bulunduğunu, ancak Danıştay’ın kararın iptal edilmesi konusunda henüz kararını açıklamadığını ifade etti. 

CHP Kadın Kolları İl Başkanı Uysal yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Tek adam rejiminin 20 Mart 2021 tarihinde, gece yarısı açıkladığı İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararını tanımıyoruz, tanımayacağız. Bizler, bu hukuksuz kararının iptali için Danıştay’a başvuruda bulunduk. Yürütmenin durdurulması kararını beklerken, 30 Nisan 2021’de Resmi Gazete’de, ikinci bir Cumhurbaşkanı kararı yayımlandı. Kararda, İstanbul Sözleşmesi’nin fesih tarihinin 1 Temmuz olduğu belirtildi. Bu karar, açıkça yargıya talimat niteliğindedir. Nitekim Danıştay, 1 Haziran 2021 tarihinde açtığımız davaya yönelik, "idarenin savunması alındıktan sonra inceleme gerektiğine" hükmetti. Kadınlar için hayati öneme sahip İstanbul Sözleşmesi konusunda Danıştay’ın savunma almak için bile iki ay beklediği böylece ortaya çıkmış oldu. 1 Temmuz’a sayılı günler kaldı. Acilen hukukun üstünlüğünü gösteren bir karar alın. Meclis’teki tüm partilerin oybirliğiyle kanunlaşan İstanbul Sözleşmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin iradesi yok sayılarak feshedilemez. Anayasa'ya açıkça aykırı olan bu kararı derhal iptal edin. Danıştay bu hukuksuzluğa ‘Dur’ demek için daha neyi bekliyor?. 1 Temmuz geçtikten sonra, karar verseniz ne olacak? Üstelik bu karar hukuka aykırılık yönünde olursa, uluslararası bir skandala imza atmış olacaksınız. Davayı yürütüş şeklinizden, talimata boyun eğdiğiniz anlaşılıyor.”

“Yaşam hak proesiyle 34 kadınımıza ulaştık”

CHP İl Kadın Kolları Genel Merkezi tarafından İstanbul Sözleşmesi’nin gereksinimlerini yerine getirmek için ‘Yaşam Hak’ projesinin hayata geçirildiğini hatırlatan CHP İl Kadın Kolları Başkanı Uysal, proje çerçevesinde Manisa’da bu zamana kadar aile içi şiddete maruz kalan 34 kadına ulaştıklarını ifade etti. 

Proje kapsamında Türkiye genelinde ise yüzlerce kadına ulaşıldığını belirten CHP’li Uysal şöyle konuştu; “ Biz, icracı bir konumda olmamamıza rağmen, sözleşmenin gereklerinden birini hayata geçirdik ve YaşamHak projemizi başlattık. CHP’li Kadın Kolları olarak, kadına yönelik şiddeti durdurmak ve İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatmak amacıyla, Genel Merkezi’mizde 7/24 faaliyet gösteren bir çağrı merkezi kurduk. 444 82 85 numaralı hattımız kanalıyla şiddet mağduru kadınlara, istismara uğrayan çocuklara ve ailelerine, 81 ilde hizmet veriyoruz. Manisa’mızda ise proje kapsamında aile içi şiddet gören 34 kadınımıza ulaşarak hem hukuksal, hem de manevi desteğimizi sağladık. Şu da bilinmelidir ki; İstanbul Sözleşmesi hukuksuz bir şekilde fesih edilecek olursa, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun bize verdiği bir söz var: İktidara geldiğimizde, ilk bir hafta içinde Sözleşmeyi tekrar yürürlüğe koyacak adımları atacağız. Kimse biz kadınların örgütlü gücünü hafife almasın. Mücadelemiz 1 Temmuz’dan sonra da mücadelemiz devam edecek.”