Haber / Arif Arı

Tam kapanma kararının açıklanmasından 1 ay önce tedarikçiden şeker ve çikolata aldıklarını söyleyen kuruyemişçi esnafı Çağlayan Mısırlıoğlu, “30-40 bin liralık şeker aldım. Aldığımız firma müsaade ederse eğer Kurban Bayramı’nda satar sonrasında da borcumuz öderiz. Ama “paramızı Ramazan’dan sonra verin” derse bu sefer borca gireceğiz. Belki aracımı satarım belki de arkadaşımdan borç isterim” dedi.

Bayramın en önemli geleneği olan şeker ve çikolata da bu yıl vatandaşın ötelediği bir gıda oldu. Esnaf, bayram öncesi önemli bir gelir kapısı olarak görüp toptan aldığı şeker ve çikolatayı raflarına koydu. Ancak şeker ve çikolata alan esnaf, büyük bir sıkıntı içine girdi. Tam kapanma kararının açıklanmasından aylar önce tedarikçiden şeker ve çikolata aldıklarını söyleyen kuruyemiş esnafı Çağlayan Mısırlıoğlu, aldıkları ürünleri satamayacakları için depolarda kaldığını aktardı.

"Satışların çok düşük"

Pandemi gölgesinde geçecek olan bayram öncesinde satışların çok düşük olduğunu ve tam bir hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade eden Mısırlıoğlu, şunları aktardı:

Ramazan Bayramı’nda insanlar evlerinde baklava yapmak için ceviz alıyordu. Bu bayramda ceviz satabileceğimizi sanmıyorum. Şeker bayramı için getirttiğimiz şekerler, tam kapanma nedeniyle elimizde kaldı. Şekerleri, Ramazan’dan bir iki ay önce almaya başlıyoruz. Biz şekerleri aldık, bu sefer tam kapanma olayı çıktı. E şimdi bu şekerleri aldığımız adamlara geri iade etmekte olmaz. “Abi bizim şekerlerimizi geri al” demek olmaz ticaret yapıyoruz sonuçta. 30-40 bin liralık şeker aldım. Aldığımız firma müsaade ederse eğer, vadesini Kurban Bayramı’na kadar uzatırsa Kurban Bayramı’nda satar sonrasında da öderiz. Ama “paramızı Ramazan’dan sonra verin” derse bu sefer borca gireceğiz. Kredi çekmeyiz belki ama bir şekilde belki aracımı satarım, arkadaşımdan borç isterim. Bu pandemide bir sürü tanıdığım esnaf aracını sattı.''

"İşlerimiz yüzde 50 azaldı"

Koronavirüs salgını dolayısıyla işlerinde genel anlamda bir düşüş yaşadıklarını ifade eden Mısırlıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Pandemi işlerimizi yüzde 40 civarında azalttı. Bundan 2 sene önceki işlerimize geri dönmek isterdim. Bizim işlerimiz pandemi sürecinde yine diğer esnaflara göre iyiydi çok şükür ama tam kapanma bizi de etkiledi. Eleman sayımız azaldı, elektriğimi, kiramı ödemem lazım. Ufacık bir dükkan ama 3 bin lira elektrik geliyor buraya. Bu 17 günde beni kıstı. İnşallah eski günlere döneriz.'' 

"En çok hurma sipariş ettiler"

Sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle bu süreçte evlere servis yöntemiyle para kazanabildiklerini söyleyen Mısırlıoğlu, Manisalıların Ramazan’da en çok hurma sipariş ettiğini belirtti. 

Mısırlıoğlu, satışlarla ilgili şunları aktardı:

 “Şehir içinden isteyenlere evlere servis yapıyoruz. Başka şehirlerden isteyenlere ise kargo ile gönderiyoruz. Ramazan ayında olduğumuz için hurma istiyorlar genelde. Bu dönemde daha tok tutucu; incir, kayısı, üzüm, çiğ badem gibi şeyleri daha çok tercih ediyorlar. Çekirdek ve leblebi çeşitleri daha ekonomik. Antep, badem gibi kuruyemişler pahalı. Antep’in kilosu 90 lira, badem 100 lira, cevizin kabuklusu 38, içi ise 100 lira. İnsanların alım gücü yüksek olsa daha güzel olur.”