Lübnan Sağlık Bakanlığı, sosyal medyada yayılan ve ülke genelinde meydana gelen patlamalarla ilgili ölü ve yaralı sayılarının abartıldığı iddialarını kesin bir dille yalanladı. Son günlerde bazı medya organlarında, Lübnan Sağlık Bakanı Dr. Firas el-Ebyad’ın kaynak gösterilerek, çağrı cihazlarının patlatılması sonucu ölü sayısının 11, yaralı sayısının ise 4 bin olarak açıklandığı bilgisi yayımlandı. Bakanlık, bu bilgilerin doğruluğunu reddetti.

Bakanlık Açıklamada Bulundu

Lübnan Sağlık Bakanlığı, Dr. Firas el-Ebyad’a atfedilen bu tür bilgilerin gerçek dışı olduğunu belirtti. Yapılan açıklamada, Bakan Ebyad’ın herhangi bir medya kuruluşuna bu şekilde bir bilgi vermediği vurgulandı. Sağlık Bakanlığı, vatandaşları yalnızca resmi kaynaklardan gelen bilgilere itibar etmeleri konusunda uyardı.

Bakanlık ayrıca, Sağlık Bakanı Ebyad’ın akşam saatlerinde düzenlediği basın toplantısında, vatandaşların resmi duyuruları ve açıklamaları takip etmeleri gerektiğini yineledi. Bu açıklamaların, Bakanlığın düzenlediği basın toplantıları ve Sağlık Acil Durum Operasyon Merkezi tarafından yapılan duyurular olduğunu aktardı.

Patlamalar ve Gerçek Durum

Lübnan'da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarında meydana gelen eş zamanlı patlamalar, ülkede büyük bir paniğe yol açtı. Ancak Sağlık Bakanlığı, bu olaylarda biri çocuk olmak üzere toplam 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 200 kadarı ağır olmak üzere yaklaşık 2 bin 800 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail'den Beyrut'a yeni bombardıman: Dahiye bölgesinde çok sayıda patlama İsrail'den Beyrut'a yeni bombardıman: Dahiye bölgesinde çok sayıda patlama

Son günlerde İsrail ile Lübnan arasındaki sınır bölgelerinde gerilimin arttığı gözlemleniyor. 8 Ekim 2023’ten bu yana süren çatışmalarda gerilimin tırmandığı ve bölgedeki durumun hassasiyetini koruduğu belirtiliyor. Şu ana kadar İsrail’den konuyla ilgili resmi bir açıklama gelmedi.

Medya ve Resmi Açıklamalar

Medya organlarında yayımlanan bilgiler ile Lübnan Sağlık Bakanlığı’nın açıklamaları arasındaki fark, halkın doğru bilgiye ulaşma konusunda dikkatli olması gerektiğini ortaya koyuyor. Sağlık Bakanlığı, olayla ilgili doğru bilgilerin yalnızca resmi kaynaklardan edinilmesi gerektiğini vurguladı.

Resmi açıklamaların ve basın toplantılarının güncel ve doğru bilgi sunma konusunda en güvenilir kaynaklar olduğuna dikkat çeken yetkililer, sosyal medyada yayılan spekülasyonlara karşı uyarıda bulundu.

Kaynak: AA