Biliyorsunuz, geçtiğimiz Pazar gününe denk gelen 4 Ekim, Dünya Hayvanları Koruma Günü’ydü…

Ama Türkiye’de hayvan hakları öyle tek güne sığdırılacak bir konu değil. O yüzden de hayvanseverler hafta boyunca çeşitli etkinlikler ve mesajlarla farkındalığı artırmaya çalıştı.

Dünyanın birçok ülkesi 4 Ekim’i kutlarken; bizde kutlama falan olmadı. Olamadı.

Zaten neyi kutlayacaktık ki…

Barınakların halini mi?

Sokaklarda bakıma muhtaç yüzbinlerce hayvan olduğu gerçeğine mi sevinecektik?

Her gün hayvanlara türlü şekillerde acı çektirildiği için mi “Hayvalar Günü kutlu olsun” diyecektik?

Yasalar önünde hayvanlar mal olduğu, onlara karşı işlenen suçlar da kabahat sayıldığı için mi mutlu olacaktık?

Kutlu ve mutlu bir durumda olamadığımız için bizler de bol bol mesaj verdik, çevremizi uyandırmaya, daha duyarlı olmaya çağırdık.

***

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü ve Haftası’nda İzmir’de STK’ların mesajı ortaktı. 5199 sayılı yasanın bir an evvel değişmesi ve artık can taşıyan tüm hayvanlar için adaletin sağlanması talep edildi. Tabii bir de yerel yönetimlerin sahipsiz hayvanlarla ilgili daha aktif ve duyarlı çalışmalara imza atması gerektiğinin altı çizildi.

Haberleri tararken, İzmir’in farklı ilçelerinde belediyeler ve STK’ların çeşitli etkinliklerine denk geldim.

İlgimi çekenlerden bahsetmek ve teşekkür etmek istedim.

Karşıyaka Belediyesi ve HAYTAP gönüllüleri, hayvanların yaşam haklarına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacı ile önce muhtarları ziyaret edip daha sonra sahil kesiminde can dostları ile dolaşan vatandaşlara dışkı poşeti ve afiş dağıtmış, herkesi bilgilendirmiş.

Konak Belediyesi de 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü için STK’lar, muhtarlar ve vatandaşlarla el ele vermiş. İçinde sokak hayvanlarının ihtiyacına yönelik malzemelerin yer aldığı yüzlerce koli, can dostlar ile buluşmuş.

Karabağlar Kent Konseyi Ekolojik Denge ve Hayvan Hakları Çalışma Grubu ise hafta boyu sokak canlarını beslemiş. Grubun bu çabasına İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Hande Özyoğurtçu Gültekin, Karabağlar Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Murat Aras, Karabağlar Kent Konseyi ve İzmir Kent Konseyi Başkanı Nazik Işık ve mahalle gönüllüleri de destek vermiş.

Belediye-STK dayanışmasının böyle sıkı sıkıya sürmesi harika; el ele gönül gönüle iş yapmak gibisi yok.

***

Seferihisar’da barınak canlarını gezdirme etkinliği yapılmış. Seferihisar Doğa ve Hayvan Dostları Derneği (SEHAYDER) üyeleri kafes ardındaki canları birkaç saatliğine de olsa özgürlük duygusuyla tanıştırmış. Ne güzel söylemiş SEHAYDER Başkanı Fevziye Özkan: “İnsanların sevdiklerini kucaklayarak sarılmasına mendebur bir virüsün engel olduğu bu günlerde, can dostlarımıza sımsıkı sarılmayı istedik ve 4 Ekim nedeniyle onları tutsak oldukları kafeslerinden çıkararak, kısıtlı zaman da olsa gezdirdik. Bir nebze de olsa özgür olmalarını sağlamaya çalıştık... Yalnız olmadıklarını, onları hiç bırakmayacağımızı anlattık.”

HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Hande Özyoğurtçu Gültekin birlikte Seyrek Rehabilitasyon ve Bakımevi’ni ziyaret etmiş. 4 Ekim’de her ne kadar buruk da olsak, Seyrek’te birçok iyileştirme ve yenilik yapıldığını müjdelemiş Önder.

Kutlama yok, farkındalık var. Mücadele var. Azimle, birlikte canlar için daha iyisini yapacağız, çünkü umut var.