İzmir'in Seferihisar ilçesinde devam eden 14. Kibatek Yaz Edebiyat Buluşması, milli mücadelede Seferihisar'ın anlatıldığı "Kundakçı" isimli romanının tanıtımıyla devam etti.

Kıbrıs-Balkanlar-Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu (KIBATEK) tarafından düzenlenen Yaz Edebiyat Buluşmaları'nın 14'üncüsü son 4 yılda olduğu gibi bu yıl da Seferihisar'da yapıldı. Buluşmaya Türkiye, Yunanistan, Almanya, Azerbaycan, Arnavutluk, Rusya, Moldova, Gürcistan, Bulgaristan, Kırgızistan'dan yazarlar, ressamlar, şairler, akademisyenler katıldı. Etkinliğin ikinci gününde, Seferihisar'da yaşayan KİBATEK Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Öz tarafından üç yıllık araştırmanın ardından basılan milli mücadelede Seferihisar'ın anlatıldığı 'Kundakçı' isimli roman tanıtıldı. Çağan Irmak Salonu'nda yapılan tanıtım öncesi kitabın kapak resmini yapan Mustafa Ali Kasap tarafından canlı performansla "Efe" tablosu resmi yapıldı.



Canlı performansın ardından konuşan Seferihisar Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer, "Bu coğrafyada yaşayan insanlar tarihin bildiği en büyük kurtuluş mücadelesini gösterdi ve emperyalizme karşı en büyük dersi verdi. Bu dersin kahramanları, en önemli aktörleri de efeler oldu. Özellikle Batı Anadolu'da yaşayan efeler olağanüstü bir tarih yazdı. Bizim Seferihisar'ımızın tarihinde bir boşluk vardı. Atalarımızın milli mücadeleye nasıl katıldıkları konusunda çokta bilgi sahibi değildik. İşte o büyük boşluğu sevgili Cafer Öz doldurdu. Şahane bir eser kazandırdı. Çok kıymetli bir tarih romanı çıktı ortaya. Bugün dilerim ki burada bulunan farklı coğrafyalardan insanlarla beraber hepimizin duası ve iyi dilekleri o kahramanların ruhlarına gitsin" dedi.



Kitabın yazarı Cafer Öz ise konuşmasında, "3 yıllık bir çalışma yaptım. Tüm köyleri sürekli dolaştım ve bilgi dolu büyüklerimizi konuşturmaya çalıştım. Hepsiyle bir süre sonra dost oldum. Hatta köylerine gitmediğim zaman bana kızmaya başlamışlardı. Hepsinde öyle bilgiler var ki müthiş bir doluluğa ulaştım. Bugün burada olan herkese çok teşekkür ediyorum. Umuyorum kitabı beğenirsiniz ve içerisindeki bilgiler gençlerimize örnek olur" dedi.

Konuşmaların ardından program, kitabın yazım aşamasının anlatıldığı slayt gösterisi, çevre köylerden canlı tarih aktarıcılarının tanıtımı, Seferihisar Belediyesi Halk Dansları Zeybek Ekibi gösterisi, romanın kahramanı Kundakçı'nın torunu Oktay Tugan'ın konuşması ve kitap hakkında değerlendirmelerle tamamlandı.

Öz'ün 280 sayfalık kitabı "Kundakçı' kitabı kitapçılarda ve Seferihisar Belediyesi'ne ait dükkanlardan satışa sunuldu. DHA