Masal etimolojisine dayanan bir örgü ile insana, zamana ve yaşama farklı bir perspektif getiren, Evren Balgöz'ün ilk kitabı Mitoterapi Ma'sal; Maya Yayınları etiketiyle yayınlandı. Kolektif bilincin yansımaları ile yazarın kendinden yola çıkarak evrensel bütüne doğru yol aldığı, yaşamsal bir ipucu niteliğindeki kitap; bilişsel sağaltım yöntemleri arasında ülkemizde yeni yeni var olmaya başlayan Mitoterapi kavramına özgün bir yaklaşım getiriyor. Mitoterapi Ma'sal kitabının, yaşanabilir bir dünya sorumluluğunu bireysel anlamda üstlenebilmek için okura yeni bir yol haritası olacağına inandığını söyleyen Balgöz, “İnsanlık tarihinin başlangıcından bu yana, masal bütünlüğüne dahil olan tüm yaşanmışlıklar, kuşaktan kuşağa taşınan efsaneler, hikâyeler, mitler, sembol diline kodlanan mesajlar, eski bilge ve kadim kültürlerin yaşamları, kişinin kendini, yaşamdaki rolünü ve birliği gözlemlemesine yardımcı olur ki bu bence en değerlisi” dedi.

FARKINDALIK KALPTE 

Mitoterapi Ma'sal'da 'masal' kavramına dil etimolojisi bakımından farklı bir terminoloji ile yaklaştığını dile getiren Balgöz, “Ma'nın kayıp ya da uslanmayan çocukları! Mu Uygarlığı'nın kayıp izleri kitapta daha net karşımıza çıkıyor. 'Ma' en eski uygarlıklardan bu yana, tüm kadim uygarlıklarda 'yer, ana ve toprak' üçlemesi ile birlikte anılmış. Yani Ma tek hecede anılan ana tanrıça, diğer bir değişle toprak, tapuat ya da tabiat ana. Dünya üzerindeki her bir oluş, Ma’nın (toprak ananın) içinde yaşıyor ve onun özünde yol alıyor, koşulsuz sevgiye, aslolan öz değerlere ya da gerçek birlik bilincine ulaşana kadar. Doğum, zaman, yaşam ve ölüm döngüsüne de bu anlamda farklı pardigmalarla Ma'sal bütünlüğünde Mitoterapi ile yer verdim. Çünkü; kitlelerin dinamiği, toplumların yazgıları bireylerle şekillenir. Farkındalık kalpte doğar ve zihinde gelişir” diye konuştu.

YAZININ İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜ

Sanatı ve bilişsel terapi yöntemlerini, geçirmiş olduğu ağır hastalık ve tedavi döneminde de rehabilitasyon unsuru olarak etkin biçimde kullanan Evren Balgöz, ‘Yazının iyileştirici gücüne’ inanarak, makaleler, deneme yazıları ve küçük masallar yazmaya başladı. Farkındalık yaratan yazıları ile de pek çok kişinin hayatına dokundu. Editörlük ve köşe yazarlığı da yapan Balgöz, öğrenim hayatına devam ederek, Haliç Üniversitesi Masal ve Hikaye Anlatıcılığı & Masal ve Hikaye Terapisi Eğitimi'ni tamamladı. Balgöz, masal yolculuğuna ve ona eşlik eden yazılarına devam ediyor.