Haber/ Saadet ERCİYAS

İzelman AŞ tarafından yayımlanan kitabın arka kapak yazısını söylencelerin ustası Prof. Dr. Şadan Gökovalı yazmış. Kitabın öndeyişini ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer kaleme almış.

Prof. Dr. Çağlayan, Pergamon kralı Eumenes'in Efesos'lu bir arp sanatçısıyla olan evlilik dışı ilişkisinden doğan oğlu Aristonikos'un öyküsünün anlatıldığı yeni romanında, kayıtlara geçen ilk köle isyanını tarihsel bir roman kurgusu içinde sunuyor. Tarihe meraklı okurlar için titizlikle kaleme alınmış ve incelikle kurgulanmış kitabın yazılış öyküsünü Tarihi Havagazı Fabrikası'nda bir araya geldiğimiz Prof. Dr. Suat Çağlayan'dan dinledik. Konusunu tarihten alan kitaplarını, kitapları nasıl kurguladığını, Çiğli'de bulunan unutulmuş antik kent Leukai'yi ve Bergama'yı konuştuk.

Tarihi konularda yazmanın yazarı rahatlatan, hayal kurmaya izin veren yanı olduğuna değinen Prof. Dr. Çağlayan, "Umutlar Yarım Kaldı Aristonikos" kitabını hazırlarken ciddi bir araştırma sürecinden geçtiğini anlatıyor. Prof. Dr. Suat Çağlayan, "Ne yazacağıma karar verdikten sonra internetten araştırıyorum. En zengin kaynak yine Türkçe bu konularda. Çünkü bunlar bizim toprağımızın insanı. Araştırma yaptıktan sonra malzemeyi yığıyorum ve işliyorum. Sadece düşünüyor ve kurguluyorum. Yaklaşık altı ay süren zihinsel bir kurgu dönemi yaşadım bu kitapta" diyor.

Bir tarih kitabı yazmadığının altını çizen Prof. Dr. Çağlayan, "Ne kadar geç tarihe gidersem, düşlerimi daha çok ve daha iyi yansıtabiliyorum. Çünkü size geniş bir hayal kurma şansı veriyor" görüşünü dile getiriyor. Kitapta yer alan saray entrikalarını kaleme alırken çok eğlendiğini anlatan Prof. Dr. Suat Çağlayan, şu sıra Hipokrat'ı anlatan bir roman üzerinde çalıştığını söylüyor, "Hipokrat'ın yaşamının yüzde 5'i biliniyor yüzde 95'i ise bilinmiyor. Bu bana hayal kurma gücü veriyor, daha geniş bir açıdan bakabiliyorum" diye ekliyor.

Kurgu da olsa tarihi romanların en güzel yanı kuşkusuz adı unutulmuş kentleri, uygarlıkları yeniden gündemimize getirmesi. Leukai de bu kentlerden biri. Aristonikos'un günümüzden iki bin yıl önce isyan başlattığı bir donanma üssü halindeki Leukai bugün Çiğli - Menemen arasında, adı pek bilinmeyen geçmişten neredeyse hiçbir izin kalmadığı bir antik kent. Prof. Dr. Çağlayan, "Leukai'ya gittiğinizde üç adadan oluştuğunu hala görebilirsiniz. Zaman içinde Gediz Nehri'nin taşıdığı alüvyonlar Menemen Ovası'nı doldurmuş ve bu doldurmalardan Leukai de etkilenmiş. Kuş Cenneti'nin sınırları içinde olması Leukai için büyük şans. Bugün adı unutulsa da yaşanan savaşlar ve dünyanın tanıdığı Kuş Cenneti sayesinde bir turizm çekim alanına dönüşebilir burası" diyor.

Aristonikos'un yarıda kalan umutlarını anlatan romanı okurken, İzmir'in UNESCO Miras Listesi'nde yer alan iki önemli kenti Efes'in ve Bergama'nın günümüzden iki bin yıl önceki yaşamının nasıl olduğuna ilişkin de bir fikriniz oluşuyor. Bir liman kenti Efes'in özgürlükler içindeki halkının yaşamına, Pergamon Krallığı'nın yükselişine, dünyanın en dik tiyatrosunun kuruluşuna, Athena Tapınağı'nın, heykel okullarının, Zeus Sunağı'nın, stadyumun ve görkemli Bergama Kütüphanesi'nin yapılışına, parşömenin bulunuş öyküsüne, dünyanın en önemli sağlık yurtlarından biri olan Asklepion'daki uygulamalara, kentin otacılık tarihinin gelişimine doğru bir yolculuk yapıyorsunuz.

Yaşamının yaklaşık 30 yılını çocuk doktoru olarak geçiren, milletvekili, eski Kültür Bakanı, yazar, siyasetçi, kamu ve özel sektörde yöneticilik yapmış bir bürokrat olarak tanıdığımız Prof. Dr. Suat Çağlayan'ın hem çocuklar hem de yetişkinler için kaleme aldığı zeytin temalı kitaplarından sonra tarih romanları da okurların ilgisini çekecek.