Kıbrıs’ın ilk kadın gazetecisi olan Bedia Okan Göreli’nin gazeteciliğe başlama öyküsünün anlatıldığı, “Sözün Son Kadını-Bedia Hanım” adlı belgesel film gösterimi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti basın merkezinde yapıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) İzmir Başkonsolosluğu, İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İG) ve Kıbrıs Türk Kültür Derneği (KTKD) İzmir Şubesi işbirliğiyle, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) İletişim Fakültesi Radyo, TV ve Sinema Bölümü tarafından hazırlanan, “Sözün Son Kadını- Bedia Hanım” adlı belgesel film gösterimi, önceki gün saat 17.30’da, İzmir Gazeteciler Cemiyeti basın merkezinde gerçekleştirildi.
Belgesel gösterimine KKTC Başkonsolosu İpal Emin, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, KTKD İzmir Şube Başkanı Mehmet Haksever, YDÜ İletişim Fakültesi Radyo, TV ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fevzi Kasap, belgeselde gazeteciliğe başlama hikayesi anlatılan Bedia Okan göreli, Prof. Dr. Yavuz Özoran, İGC yönetim kurulu üyeleri, Kıbrıs’tan ve belgeseli izlemeye İzmir’in çeşitli bölgelerinden birçok kişi katıldı.


KIBRIS'IN İLK TÜRK KADIN GAZETECİ


Gösterim öncesi belgesel hakkında konuşan KKTC İzmir Başkonsolosu İpal Emin, “Öncelikle bugün burada bir araya gelmemize vesile olan, ‘Sözün Son Kadını Bedia Hanım’ belgesel filmini büyük emeklerle hazırlayan Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’ne, bölüm başkanı ve belgeselin genel yönetmeni Sayın Doç. Dr. Fevzi Kasap’a, filmin gösterimini sağlamamız için salonun tedarik edilmesinde bizlere katkı koyan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sayın Misket Dikmen ile gazeteci Sayın Erdal Erek’e ve organizasyonu yapan Kıbrıs Türk Kültür Derneği İzmir Şube Başkanı Sayın Mehmet Ali Haksever’e teşekkürlerimi sunuyorum. Bedia Hanım, Kıbrıslı ilk Türk kadın gazetecimizdir. Atatürkçü ve cumhuriyetçi olan babası Sayın Mehmet Remzi Okan, Kıbrıs’ta yayınlanan ilk Türkçe gazete olan söz gazetesini 1912 yılında çıkaran kişidir. Harf devriminden sonra, Latin harfleriyle, Türkçe gazete çıkarmayı başaran gazeteci olarak da bilinmektedir. Mustafa Kemal Atatürk, Söz Gazetesi’ni yakından takip ediyor, Mehmet Remzi Okan’ın cumhuriyetçi çizgisini takdirle karşılıyordu” dedi.


BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ


Bedia Okan Göreli’nin azmiyle ve çalışkanlığıyla Kıbrıs Türk basınında bir ilki gerçekleştirdiğini söyleyen İpal Emin, “Bedia Hanım, uzun yıllar, Kemalist çizgide yayın yapan Söz Gazetesi’nde muhabirlik yapar. Babasının vefatından sonra 1942 yılında ise, daha 23 yaşındayken, halkın sesi gazetesini kurar. Gazeteye adını koyan da Bedia hanım olur. İngiliz sömürge yasalarına göre, yaşı 25 yaşının altında olduğu için, gazetesinin başına geçemez. Bunun üzerine Sayın Dr. Fazıl Küçük gazetenin başına getirilir. Sayın Dr. Fazıl Küçük, malumları olduğu üzere, Kıbrıs Türklerinin ilk lideridir. Liderimizi de, bu vesileyle, saygı ve minnetle anıyoruz. Kıbrıslı Türkler olarak aslında biz, Bedia Hanım’la gurur duyuyoruz. Huzurlarınızda Bedia Okan Göreli’ye, en içten sevgi ve en derin saygılarımı sunuyor, kendisine sağlıklı ve uzun bir ömür diliyorum. Genç bir kadın olarak, o, daha 23 yaşındayken, azmiyle ve çalışkanlığıyla Kıbrıs Türk basınında bir ilki gerçekleştirdi, kendinden sonra gelen nesillere yol açtı ve örnek oldu. Bedia hanımın sürmüş olduğu yaşam ve başarılarının hem ülkemiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, hem anavatan Türkiye’de, hem de yurtdışında duyurulmasında çok büyük katkısı olacağına inandığımız bu belgeselin hazırlanmasında tüm emeği geçenlere bir kez daha sonsuz teşekkürler. Hepinize iyi seyirler diler, saygılar sunarım” şeklinde konuştu.
Kıbrıs’ın ilk kadın gazetecisinin hayat hikayesinin anlatıldığı belgeselin İzmir Gazeteciler Cemiyeti merkezinde gösterime girmesinin önemine değinen, İGC Başkanı Misket dikmen, “Kıbrıs’ın ilk kadın gazetecisi Bedia Okan Göreli’nin aramızda oluşu ve gazeteciliğe başlama öyküsünü birlikte izlememiz gerçekten çok anlamlı. Ayrıca belgeselin ruhuna uygun İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin basın merkezinde yapılması ayrı bir öneme sahip. Burada İzmirli gazeteci büyüklerimiz, mesleğin emekçileri bulaşarak geçmişi ve mesleki hatıralarını paylaşırlar. O yüzden bu anlamlı eserin burada gösterime sunulması daha çok önem kazanmış oldu. Gösterime katılım sağlayan emek veren herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

ÇALIŞMA 3 YIL SÜRDÜ


Belgeselin ortaya çıkış hikayesini anlatan Doç.Dr. Fevzi Kasap, “Bu belgeselin ortaya çıkış hikayesi Kıbrıslı gazeteci- yazar Neriman Cahit ile ortaya çıktı. Neriman Hanım daha önce Bedia Okan ile ilgili bir kitap çıkartmıştı. Bir gün beni aradı ve dedi ki ‘Fevzi Biliyor musun Bedia Okan İzmir’de yaşıyor’ diye. O günden sonra kendisine ulaşmaya çalıştık ailesi ile iletişime geçtik. Sözün Son Kadını- Bedia Hanım belgeseli 3 yıl süren bir emeğin sonucunda ortaya çıktı. Ama sonunda burada Bedia Hanım ile beraber izlemek en büyük sevincimiz oldu. Çalışma arkadaşlarım Zeyde Yalıner Örek ve Ömer Evre’ye, emeği geçen, katılım sağlayan herkese teşekkür ederim” diye konuştu.

AMAÇ GELECEK NESİLLERE AKTARMAK


Belgesele gelecek kuşaklara mücadele yıllarını ve zorluklarını aktarmak olduğunu söyleyen KTKD İzmir Şube Başkanı Mehmet Haksever, “Dernek olarak bir sorumluluğumuz var. Bu da geçmiş ve gelecek arasında ki diyalogu kurmak. Geçmişte verilen milli mücadeleyi ve yaşanan zorlukları gelecek nesillere aktarmak. Bizim amacımız bu. Bu amaç doğrultusunda Kıbrıs’ta bulunmuş ve milli mücadeleye büyün hayatını adamış Bedia Okan Göreli’nin yaptıklarını gelecek kuşaklara aktarmak ve onlara örnek göstermek istedik. Dolayasıyla böyle bir gösterimi hazırladık” diye konuştu.

MÜCADELECİ AİLE


Mehmet Remzi Okan’ın torunu ve Beria Okan’ın oğlu, Prof.Dr. Yavuz Özoran, ailesinin mücadele yıllarında yaşadığı zorlukları ve gösterdikleri fedakarlık hakkında konuşarak, “Dedem Mehmet Remzi Okan, İzmir sömürge yönetimi döneminde tüm zorluklara rağmen Türkiye ile ilişkileri sürdürmeye çalıştı. İzmir’in işgalinde ‘hayır cumaları’nda yardım toplayarak Türkiye’ye gönderilmesini sağladı. Remzi Okan tüm ailesi ile kendini davaya adayan bir insandı. Çocuklarını da bu yönde yetiştirdi. Hastalığından dolayı erken yaşta vefat etmesine rağmen çocukları bıraktığı mirası devralarak Kıbrıs Türk’ünün varlık mücadelesinde önemli rol oynadılar. Bedia Hanım’ın babası Mehmet Remzi Okan’ın çıkardığı Söz Gazetesi milli mücadele ve öncesinde Atatürk’ün takip ettiği bir Kıbrıs Gazetesi. Bedia Hanım babasının ölümü üzerine devralarak onu devam ettiren ve Kıbrıs milli mücadele döneminde çok önemli görevler üstlenen değerli bir hanim. Atatürk harf devrimiyle yeni harflerin bu gazeteye teminini sağlamıştır” değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmaların ardından gösterim yapıldı. Duygu dolu anların yaşandığı gösterim büyük bir beğeni topladı.