7. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali 7-17 Aralık tarihlerinde sahnelenecek. Festivalin galası Mimarlık Merkezi’nde gerçekleşecek. Festivalin bu yıl ki teması ise “Yaşamak” olarak belirlendi.

Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali’nin yedincisi 7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek. Festivalin bu yıl ki teması ise “Yaşamak” olacak. Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, festival hakkında bilgi verildi. Basın açıklamasını yapan TAKSAV İzmir Temsilcisi Yasemin Sağlam, festivalin geçen yıllardaki temalarından bahsederek, “Bu yıl temamız daha kapsamlı, daha içerikli dolayısıyla da 'Yaşamak' oldu. Tiyatrolar kenti olarak bilinen, tiyatronun yaşayıp, yaşatıldığı kentimiz İzmir’de, 2012’de başlayan tiyatro festivali yolculuğu sürüyor. Bu yıl TAKSAV, Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali, yaşıyor olmayı bilmenin sorumluluğunu yüklendi. Oyunlar boyunca yaşamak üzerine birlikte düşünelim, birlikte üretelim, birlikte yaratalım istiyoruz. Bizi bir arada özgürleştirecek oyunlara çağırıyoruz. Haydi sahneye diyoruz” diye konuştu.

Yabancı konuklar
Sağlam, “TAKSAV İzmir Temsilciliği tarafından yapılan; geçtiğimiz 6 yılda yüzde 80’in üstünde doluluk ortalamasıyla İzmir’in tiyatro salonlarını hareketlendiren festivale, bu yıl da yine 150’ye yakın yerli ve yabancı oyun başvurusu oldu. Oyunlar, Prof. Dr. Selda Kulluk Yerdelen, Zeynep Altıok, Yaşam Kaya, Polat İnangül ve Deniz Taylan Tonbul ile Vakıf Temsilcisi Mesut Güngör’den oluşan Seçici Kurul tarafından festivalin temasıyla uyumu, teknik ya da sunum anlamında taşıdığı deneysellik, görsel sunum ve sahne uygunlukları gibi açılardan değerlendirildi. Yapılan ilk eleme sonrasında 31 yerli, 6 yabancı toplam 37 oyunun belirlendi. Yapılan görüşmelerden sonra oyun sayısının 3’ü yabancı olmak üzere toplam 27’ye indirildi. Festivalin yabancı konukları İran, Yunanistan ve Gürcistan oldu” ifadelerini kullandı.

Gala 7 Aralık'ta
Basın açıklamasına katılan Disk Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise sanatın toplum için öneminden bahsederek, “Herkesin, bu tür festivallere katkı sunması, salonları doldurması gerekiyor. Çünkü biz küllerinden doğan bir örgütüz. Birer birer ve hep beraber diyerek sanatı yaşatmaya devam edeceğiz” dedi. İzmir deki farklı alanlarda sahnelecek etkinlikleri içeren festival programı ve sergilenecek oyunlarla, salonların bilgilerine www. izmirtiyatrofest.org adresinden ulaşılabilecek. Ayrıca Festival oyunlarının bilet fiyatları 15 lira ila 40 lira arasında değişirken, bazı oyunlar da davetiyeli olacak. 7. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali’nin açılışı, 7 Aralık Cuma günü Sokak Açılışı ile başlayacak, Festival Galası da aynı akşam Mimarlık Merkezi’nde olacak. Gökçe ADAR