Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) uyarıda bulunduğu dünyaca ünlü müzik ve podcast platformu Spotify, Türkiye’deki çalışmalarına devam edebilmek için yayın lisansı başvurusu yapmayı kabul etti.  

RTÜK 12 Ekim günü bir açıklama yayınlamış ve Spotify, foxplay.com.tr, medyaporttv.com ve paylasfm.com mecralarının 72 saat içinde yayın lisansı için başvurmaması halinde ‘erişim engeli’ talebiyle suç duyurusunda bulunacağını açıklamıştı.   

Açıklamada Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliğin “İnternet ortamından yayın lisansı almadan yapılan yayın hizmetleri” başlıklı 10’uncu maddesi kapsamında belirtilen mecraların lisans almak zorunda olduğu belirtilmişti.  

İsveç merkezli şirketin Stockholm‘deki birimiyle temasa geçen RTÜK yetkilileri firmadan olumlu geri dönüş aldıklarını belirtti.  

Altıparmak: 2018’deki yasa değişikliğine dayanıyor  

İnternet ve insan hakları alanındaki çalışmalarıyla bilinen insan hakları hukukçusu ve eski Öğretim Üyesi Dr. Kerem Altıparmak, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada söz konusu kararın Twitter ve Facebook gibi platformlara getirilen temsilcilik açma zorunluluğu ile karıştırılmaması gerektiğini belirtti.  

İkisinin hukuki dayanağının farklı olduğunu belirten Altıparmak, RTÜK’ten yayın lisansı alınmasına ilişkin düzenlemenin 2018 yılında Meclis’te kabul edildiğini hatırlattı.  

‘Podcastlerin kaldırılması istenebilecek’  

Yasa değişikliğinin düzenli yayın yapan platformlar için geçerli olduğunu belirten Altıparmak, “Yönetmelik çıktıktan sonra Spotify büyük ihtimalle yeni düzenlemenin kendisine uygulanmayacağını düşündü ve başvurmadı. Ancak şu anda düzenli olarak yayınlanan podcastler gerekçe gösterilerek Spotify’dan da başvuru yapılması istendi” ifadelerini kullandı.  

Yayın lisansı almanın özellikle Spotify’da yayınlanan podcastler için kısıtlayıcı bir özelliği olacağını belirten Altıparmak, “Yayınların engellenme ihtimali bulunuyor. Podcastler hakkında kaldırılma kararı alındığında Spotify’ın bunu uygulaması gerekecek” dedi.