Film seçkileriyle sinemaseverlere farklı bakış açıları sunan Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, Aralık ayında 'Memleketin Diliyle Konuşmak: İtalya Rüzgârı' başlığıyla, Paulo ve Vittorio Taviani'nin yönettiği 'Kaos', Francesco Rosi'nin 'İsa Eboli'de Durdu', yönetmenliğini Federico Fellini'nin üstlendiği 'Amarcord' ve Roberto Rosselini'nin yönettiği 'Roma, Açık Şehir' isimli filmleri izleyiciyle buluşturuyor.

Toplumsal eşitlik

İtalyan sinemasının, dünya sinema tarihinde önemli yeri var. Başta İtalya'nın emekçilerine, sonra tüm dünyanın emekçilerine, aydınlarına ilham kaynağı olan bir sinema. Bu sinema da yirminci yüzyıldaki tüm ulusal sinemalar gibi, içinde geri ve ileri unsurlar, sığ ve gelişkin unsurlar barındırıyor; hatta geri ve ileri olan kavrayışların buluştuğu örneklerden bile bahsedilebilir. İleri olan, bu çağda, toplumsal eşitlik düşüncesidir. Bu düşünceyi omurgaya çakan, bu düşünceyle alışverişe giren sinema da ileri bir sinemadır. İtalyan sineması, işte tam da bu anlamda, özellikle İkinci Savaş sonrasında, İtalya'nın kurtuluşu arayışı ile el ele biçimleniyor. Önce Mussolini iktidarı altında, ardından Nazi Almanya'sı güdümünde, Avrupa'ya kan kusturan bir ülke, giderek faşizmden ve işgalcilerden kurtulma mücadelesinin yurdu haline geliyor.

Faşizmden kurtuluş

İtalya faşizmden kurtulduktan sonra bir başka soru kendini hissettiriyor: İtalya gerçekten kurtuldu mu? Bu soru pek çok sinemacıyı kendisine çekiyor ve sonrasında Yeni-Gerçekçilik olarak anılan ekol, İtalyan Komünist Partisi üyesi sinemacıların ve dostlarının elleriyle ve aklıyla şekilleniyor. Bu duygu ve düşüncenin renk çaldığı bir sinemaya imza atıyorlar.

Gösterimlerin başlığında kullanılan "Memleketin Diliyle Konuşmak" ifadesiyle kastedilen de bir memleketin toplumsal yaşamını, toplumsal tarihini emekçilerin kurtuluşuyla ilişkilendirerek ele almak kastediliyor. İtalyan Sineması'nın İkinci Savaş sonu ve 1980'ler arası dönemi, böyle bir tartışma açısından referans oluşturacak önemde filmlerle dolu ve Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nin yaptığı seçkilerle, aynı tartışma, Türk sinemasına taşınıyor. Sinemaseverler, Aralık ayı boyunca sürecek bu tartışmaya katılmaya davet ediliyor.

Gösterim programı

KAOS -19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başı, İtalya'nın ulusal birliğini sağlama, kapitalistleşme, sanayileşme, tarım toplumunun çözülüşü, pek çok sarsıcı toplumsal sürecin üst üste yığılarak yaşandığı dönemi anlatır.

Seansları: 19 Aralık Perşembe 19:30 ve 26 Aralık Perşembe 13:00.

İSA EBOLİ'DE DURDU -1930’larda, Mussolini önderliğindeki faşist İtalya’nın Habeşitan işgaline yöneldiği dönemin İtalya’sındaki bir politik sürgünü ele alıyor.

Seansları: 19 Aralık Perşembe 13:00 ve 26 Aralık Perşembe 19:30.

AMARCORD -Yönetmen Federico Fellini'nin, gürültülü patırtılı, çocukluk düşlerinden Enternasyonal Marşı’na sıçramaları anlattığı bir film.

Seansları: Yarın 19:30, 17 Aralık Salı 19:30 ve 24 Aralık Salı 13:00.

ROMA, AÇIK ŞEHİR – Film 2. Savaş'ın sonlarında, kurtuluşa az bir zaman kala, İtalyan halkının mücadelesine odaklanıyor.

Seansları: Yarın 13:00, 17 Aralık Salı 13:00 ve 24 Aralık Salı 19:30.