Haber/ Saadet Erciyas

Kitabın sunuş yazısını kaleme alan Yalçın, 1923-1945 arasında 800 bin kişinin Balkanlar'dan Türkiye'ye göç ettirildiğini belirterek kitabın bu 800 bin kişiden birkaçının ibret verici, duygusal ve maceralı öyküsü olduğunu anlatıyor. Kemal Yalçın, yazarın kitabında mikro tarih belgesel roman ve öykü tarzında merceğini Makedonya'dan Türkiye'ye resmi ve kaçak yollardan gelen, İzmir-Selçuk'a yerleşen insanların ve bir ailenin üzerine tuttuğunu söylüyor.

Semra Yeşil'in "Elveda Makedonya" kitabı Ahmet'in Türkiye'ye, ailesine ve Türk pasaportuna kavuşana kadar yaşadığı heyecan, hüzün, kimi zaman "bu kadar da olmaz" dedirten yaşanmış gerçek olaylarla okuru şaşırtıyor. Zorunlu mübadele ile gelen insanların hem doğdukları ülkeden ayrılırken hem de Ata topraklarında yeni bir yaşama başlarken yaşadığı bugün çoktan unutulmuş zorlukları yeniden anımsatıyor.

Yazar, mübadele sürecinde ülkeler arası yaşanan gerginlikleri, değişim konusunda çıkan yasaların eksikliklerini, politikacıların aldığı kararların halklar üzerindeki etkilerini gerçeklerden yola çıkarak dile getiriyor. Semra Yeşil, bir solukta okunan Ahmet'in yaşam öyküsünü kaleme alırken satır aralarında Balkanlılar'ın kültürlerine, adetlerine, göreneklerine, yemeklerine, yaşam tarzlarına, eğlencelerine, halk oyunlarına ve ülkelerine olan bağlılıklarına da yer veriyor.

Gezi yazılarıyla da tanıdığımız Yeşil'in "Köy Köy Ege 1", "Ege'de Bir Tanrıça Şehri Selçuk-Aslında Efes" adında iki kitabı daha bulunuyor. Yazar kitabında okura gezi yazılarında olduğu gibi keyifli bilgiler veriyor. Ahmet'le beraber okur da Makedonya'dan Doyran Gölü'ne, Beleş Ormanları'ndan Selanik'e, Yunanistan'da Lavrion'a, Sakız'a, İstanbul'dan İzmir ve Selçuk'a bir yolculuk yapıyor.

Yazar Semra Yeşil, Kuşadası Selanik Mübadilleri ve Rumeli Göçmenleri Derneği'nin düzenlediği "Ayda Bir Konu-Bir Konuk" söyleşisine katılacak. Zoom programı üzerinden çevrim içi düzenlenecek söyleşi 26 Haziran 2021 günü saat 16.00'da gerçekleşecek.