Yüksek Mimar Mücella Yapıcı'nın da aralarında bulunduğu koordinasyon tarafından yapılan açıklamada, 40 köyün tamamen sular altında kaldığı; 60 köyde ise ev ve tarım arazilerinin büyük bir bölümünün suya gömüldüğü aktarıldı. Basın toplantısında ayrıca,  Ahmet Ümit, Altan Erkekli, Jehan Barbur, Levent Üzümcü, Metin Uca, Cengiz Bozkurt, Deniz Çakır, Onur Akın, Ercan Kesal, Fırat Tanış, Genco Erkal, Suavi, Zülfü Livaneli gibi 94 sanatçının imzası bulunan metin de okundu.

'Son Nefesini Vermek Üzere'

Açıklamada konuşan Türk Tabipler Birliği (TTB) üyesi Dr. Nazmı Algan, sanatçıların Hasankeyf için yaptığı çağrıyı okudu. 94 sanatçının imzasının yer aldığı metinde şu ifadelere yer verildi:

"Baraj Kapaklarını Kontrollü Olarak Açın, Hasankeyf’te Tarihi Hatadan Dönün!

Dünya kültürel mirasının en değerli varlıklarından olan ve 12 bin yıldan bu yana yaşamın kesintisiz sürdüğü Antik Hasankeyf Kenti son nefesini vermek üzere! İçinde bulunduğumuz şu günlerde, eğer müdahale edilmezse tamamen sular altında kalacak ve sonsuzluğa gömülecek Hasankeyf için, siz sorumluları son kez uyarmak istiyoruz!

Hiçbir rasyonel ihtiyaç ve gerekçeyle açıklanamayacak, işlevsiz bir baraj projesi için böylesi bir değerimizi yok etmeyelim.

Bizler, bu ülkenin sanatçıları, aydınları ve yazarları olarak, siz yetkililere, sorumlulara sesleniyoruz!

Su tutmaya başlanan bölgede, baraj kapaklarının kontrollü bir şekilde açılmasını ve tutulan suların boşaltılarak Hasankeyf’in yaşatılmasını istiyoruz.

Bu tarihi hatadan hep birlikte dönelim! Hasankeyf’i yaşatalım!"

İmzacılar

A.Mücella Yapıcı, Ahmet Ümit, Ali Bilge, Ali Uçansu, Altan Erkekli, Aydın Engin, Ayfer Düztaş, Ayşe Cemal, Ayşe Erzan, Ayşegül Devecioğlu, Barış Atay, Barış Bağcı, Betül Arım, Beyza Üstün, Birce Akalay, Binnaz Toprak, Can Atalay, Celal Yıldırım, Celil Nalçakan, Cemil Qoçgiri, Cengiz Bozkurt, Cezmi Baskın, Damla Kılıçoğlu, Deniz Çakır, Deniz Türkali, Diljen Roni, Doğan Bermek, Emine Uşaklıgil, Ercan Kesal, Erdoğan Aydın, Erdoğan Kahyaoğlu, Erhan Güleryüz, Erol Babaoğlu, Esra Koç, Fırat Tanış, Genco Erkal, Gençay Gürsoy, Gülseren Onanç, Güney Zeki Göker, Gürhan Ertür, Hacer Ansal, Haluk Levent, Hüsnü Arkan, Iraz Yöntem, İrfan Değirmenci, Jehan Barbur, Kıraç, Levent İnanır, Levent Üzümcü, Mebuse Tekay, Melek Ulagay Taylan, Mem Ararat, Metin Uca, Mikail Aslan, Mustafa Paçal, Mustafa Peköz, Nakiye Boran, Nazar Büyüm, Nazım Dikbaş, Neslihan Yargıcı, Nesrin Nas, Nesteren Davutoğlu, Neşe Erdilek, Nevin Soyukaya, Nilüfer Açıkalın, Nurcan Baysal, Nurhan Özenen, Nurten Ertuğrul, Onur Akın, Orhan Alkaya, Orhan Aydın, Orhan Silier, Oya Baydar, Özgür Mumcu, Rıza Akın,Saygın Ersin, Selim Temo, Sinan Tuzcu, Soner Olgun, Suavi, Şebnem Sönmez, Şevval Sam, Tarık Günersel, Tatyos Bebek, Ülkü Duru, Viki Çiprut, Yasemin Bektaş, Yavuz Ekinci, Yekta Kopan, Zeynep Tanbay, Zülfü Livaneli