Toplum tarafından aşağılanan, dışlanan kimseler için kullanılan 'parya' kelimesinden yola çıkarak Burçak Güner Gölgeli'nin hazırladığı 'Paryalar' sergisinin geliri sokak hayvanları yararına kullanılacak.

Haber/ Sinan KESKİN

İzmir'in Urla ilçesinde açılan resim sergisi sokak hayvanlarının yüzünü güldürecek. Eğitim fakültesi mezunu olmasına karşın eğitim sistemine duyduğu güvensizlik nedeniyle öğretmenlik yapmayan ve kendini renklerin büyülü dünyasına bırakan Burçak Güner Gölgeli, Urla'da bulunan Kırmızı Sanat Galerisi'nde sanatseverlerle buluştu.



Gölgeli'nin, Kırmızı Sanat Galerisi'nde sergilenen “Paryalar” koleksiyonunun satışından elde edilecek gelirin bir kısmı Urla Hayvan Barınağı'na bağışlanacak. Sorunlara çözüm olmak mümkünken, her soruna bir yenisini eklediğimizi, ne kendimize ne de bir başka canlıya yaşam hakkı tanımadığımızı, sokaktaki canlıları aşağılayıp hor gördüğümüzü söyleyen Gölgeli, “Paryalar kelimesini biraz olsun inceler, anlamına bakarsanız, sergiye bu ismi vermekte zorlanmadığımı göreceksiniz. Dünyanın en eski sorunlarından biri olan 'paryalar' bu serinin ruhunu oluşturuyor” diye konuştu.


TÜM PARYALAR BİZİ ANLATIR


“Bugün bir ressam olarak önceliğimi tamamen estetik bir soruna bırakamamanın çaresizliğini yaşıyorum” diyen ve meselenin cinsiyet, millet ya da inanç meselesi olmadığını ifade eden Gölgeli, sözlerini şöyle sürdürdü; “Biz kolektif bilincimizle başka bir türü, örneğin köpekleri, maddi çıkar için dövüştürüyoruz. Yalnız ve boğucu gri evlerimizde süslü biblolar gibi besliyoruz. Canımız sıkılınca sokağa terk ediyoruz. Sokakta kendi çöplüğümüzü görmeksizin, bu canlıları sorumlu sayıp, doğası gereği oluşan her türlü biçeminden rahatsız oluyoruz. Genetiği ile oynuyor, kendi hatamızı kabullenmeksizin öteliyoruz. Irklar arası kıyaslamalar yapıyoruz. Benim için bir Alman kurdu ya da golden paryadır. Tüm paryalar bizi anlatır. Bu sergi, ne olması gerektiği değil, ne olmamamız üstüne bir çağrıdır.”
Gölgeli'nin hazırladığı “Paryalar” sergisi 29 Ağustos tarihine kadar Kırmızı Sanat Galerisi'nde görülebilir.