HABER/ Gökçe ADAR

24'üncü İzmir Kitap Fuarı'na katılan yayıncılar, kağıt fiyatlarının artması ve dövizde yaşanılan değişikliklerin kitap satışlarını etkilediğini söyledi. İzmir Kitap Fuarı'na yoğun ilginin olduğunu ancak satışların bir önceki yıla göre düşüş yaşadığını belirten yayıncılar, bir çok yayınevinin krizden dolayı kapanmak üzere olduğunu dile getirdi. Ayrıntı Yayınları Fuar Sorumlusu

Mustafa Tabakçı, ülkede var olan ekonomik krizin kitap sektörüne yansıdığını dile getirerek, “Türkiye'de şu an ekonomik bir kriz söz konusu. Biz yayıncılar da, bu krizin yansımalarını kendi sektörümüzde görüyoruz. Okurların, ekonomik anlamda zora düştükleri zaman ilk vazgeçtikleri şeylerden biri kitap oluyor. Kağıt fiyatlarının sürekli yükselmesi, dolar fiyatlarının sürekli değişmesi, her yeni baskıda kitap fiyatlarının artışına neden oluyor. 12 liraya sattığımız kitabı, üç gün sonra aynı fiyata satamıyoruz. Bu da okuru etkiliyor” dedi. Satışlarının düşük olmasına şaşırmadıklarını ifade eden Tabakçı, “Alım gücünün eskisi gibi olmaması bizi şaşırtan bir tablo değil. Kitapçıların, buraya gelişi bile bile lades. Yaptığımız iş, bir önceki yılı geçmiyor” ifadesini kullandı.

Bağımlı hale geldik

Seka Kağıt Fabrikası'nın kapanmasının, yayıncıları yurt dışına bağımlı hale getirdiğini söyleyen Kor Yayınları Fuar Sorumlusu Burhan Coşar ise şöyle konuştu: “Kağıt fiyatları artınca, yayıncı kağıt bulamıyor. Çözümü kitap fiyatlarını arttırmakta buluyor. Alım gücü, geçen yıla oranla çok çok düşük.” Pegasus Yayınları Editörü İbrahim Şener, “Çeviri ağırlıklı yayın yapan yayınevlerinde, Amerika'ya telif ödendiği için, fiyatlandırmada dolar ve euro fiyatları baz alınıyor. Dövizdeki dalgalanmalar da doğrudan doğruya bu fiyatlandırmaları etkiliyor. Okuyucuya yansıttığımız indirim olmasına rağmen ödediği 2 lira bile okuyucuya çok geliyor. Geçtiğimiz senelerde aynı kişiye 10 kitap satarken bu sene beş kitap satabiliyoruz” şeklinde konuştu.

Direnemeyen kapanıyor

Ekonomik krizden uzun soluklu yayınevlerinin de etkilendiğini ifade eden Tudem Yayınevi Sorumlusu İbrahim Öksüz, bir çok yayınevinin krizden dolayı kapanmanın eşiğinde olduğunu dile getirdi. Öksüz, sözlerine şöyle devam etti: “Kriz, bizim gibi uzun soluklu yayınevlerinde bile hissediliyor. Butik yayınevlerinde ise daha çok sıkıntıya yol açıyor. Küçük yayınevleri krize rağmen direnmeye, ayakta kalmaya çalışıyor. Direnemeyen ise dükkan kapatmanın eşiğine geliyor. Sektöre yeni giren yayıncıların işi, çok daha zor. Çünkü, artık kitap okuma alışkanlığının azaldığı bir ülke haline geldik. Vatandaşlar, sosyal medyada sanal ortamda daha çok vakit geçirmeyi seviyor. Eline kitap alıpta okuyan çok az. Ulusal düzeyde, devletin kitap okumaya yönelik politikalarının olması gerekiyor. Devletin kitap okumayı özendirmesi, teşvik etmesi gerekiyor.”