Haber/ Gökmen KÜÇÜKTAŞDEMİR

İzmir Müzisyenler Derneği, sanatçıların pandemi sürecinde yaşadıkları sorunları anlatan bir açıklama yaptı. İzmir Müzisyenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Çaparoğlu, "Müzik ve sahne emekçileri Kovid-19 pandemisi öncesinde de genellikle kayıtdışı çalışan bir meslek grubuydu. Sigortasız, ve iş güvencesiz işler, sağlıksız çalışma koşulları,  gece çalışmaktan kaynaklanan düzensiz uyku, beslenme sorunları, alkollü ve stresli ortamlar vb gibi  nedenlerle zaten beden ve ruh sağlıkları olumsuz yönde etkilenmekteydi. Müzisyenler ve sahne emekçileri zaten ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunlarla her zaman mücadele ediyorlardı" dedi. 

'Çaresizlik içindeyiz'

"Bu tablonun üzerine pandeminin getirdiği yasaklar da eklenince bu meslek grupları 1 yılı geçkin bir süredir bir işsiz kaldılar" diyen Çaparoğlu, "Gündelik ihtiyaçlarını ancak karşılayabilen, işsizlik güvencesi ve birikimi olmayan bu insanlar geçtiğimiz  1 yıl boyunca zaten yetersiz olan gelirlerini de tamamen kaybettiler. Bu nedenle bu süreçte çaresizlik içinde bir çok dostumuz ev eşyalarını, müzik aletlerini satarak evinin  erzak ihtiyacını karşılamaya çalıştı. Ödenemeyen kiralar nedeniyle evinden ayrılmak zorunda kaldı" diye konuştu. 

Çaparoğlu şunları söyledi: "Hasta ya da engelli yakını olanlar, onların tedavi süresince gerekli bakımı sağlayamadı. Şehir dışında çalışan bazı sokak müzisyenler evlerine geri dönenmediler, barınma imkanı da bulamadılar. Birçok müzisyen evini kapatarak anne-baba evine döndü. Ailesi ile birlikte 2-3 aile bir kişinin  emekli maaşı ya da maaşı ile geçinmeye çalıştılar. Bu durumun ardından İzmir depreminin yaşanmasıyla onlarca müzisyen  çadırlarda yaşamak zorunda kalarak işsizlik ve yoksulluğun getirdiği yüklere ilave  sorunlarla baş etmek zorunda kaldılar. Yasaklar nedeniyle hem iş yerleri hem müzisyenler açısından büyük gelir kayıpları yaşandı. Son 3 ayda İzmir’de 3, Ankara’da 1, Adana’da 2, Osmaniye’de 1  müzisyen arkadaşımız salgının yarattığı sosyal, psikolojik ve ekonomik baskı ve belirsizliklerin de  etkisiyle yaşamına son verdi."

Talepler sıralandı

Desteğe ihtiyaçları olduğunu belirten Çaparoğlu taleplerini şöyle sıraladı: "Kültür BaKanlığı tarafından müzisyenlere destek amaçlı başlatılan Müzik Susmasın Projesi'nin kapsamının genişletilmesini ve bu yardımların yıl sonuna kadar uzatılmasını istiyoruz. Bu süreçte işsiz kalan müzisyenler dahil herkese asgari ücret tutarında maaş bağlanmasını talep ediyoruz. İşsizlik ödeneğinin iyileştirilerek süresinin pandemi sonuna kadar uzatılmasını talep ediyoruz. Bir an önce mekanların gerekli önlemler alınarak açılması, vergi ve SGK’dan muaf tutulması, kira desteği ve istihdamı teşvik edici sosyal politikaların uygulanmasını, insanların ekmeklerini kazanır hale gelmelerinin sağlanmasını talep ediyoruz.  Kayıt dışı çalışmaya karşı tüm sanatçıların ve diğer sektörlerdeki işçi ve emekçilerin sosyal güvenlik şemsiyesi altına  alınmasını, sigortalılığı kolaylaştırıcı ve teşvik edici düzenlemeler yapılmasını talep ediyoruz. Sanatı ve sanatçıyı koruyan, sanatını icra ederek ekmeğini kazanmasını sağlayan program ve projelerin uygulanmasını  istiyoruz. (Dijital konserler, hizmet alımları gibi)"