Kariyerlerinin 52. yılını kutlayan Türk müzik tarihinin efsanevi grubu Moğollar, dünyaca ünlü Artone Studio'larında, direct - to - disc (doğrudan plağa kayıt) teknolojisiyle kaydedilen yeni albümleri Anatolian Sun Part 1 & Part 2 ile sevenlerinin karşısında.

Grubun 11 yıl aradan sonra gelen ve iki ayrı albüm halinde plak formatında da yayınlanacak olan albümü Anatolian Sun; Moğollar'ın konser performanslarına en yakın kayıtları olma özelliğini taşıyor. Herhangi bir düzenleme yapılmadan tek seferde ve tamamen canlı kaydedilen albüm; Gülbaba Records & Night Dreamer Records etiketiyle 11 Aralık'ta plak formatında ve dijital olarak yayınlanacak.

Prodüktörlüğünü Murat Ertel’in yaptığı albümün habercisi ilk parça Iklığ D2D Session 18 Kasım’da dijital müzik servislerinde yerini aldı. Albümden dinlediğimiz ikinci parça, 2 Aralık’ta yayınlanan Haliç’te Güneşin Batışı D2D Session oldu.

Saykedelik Türk rock müziğinin tüm dünyada gördüğü ilgi Moğollar’ın 44 yıl sonra yeniden Avrupa’da plak yayınlamasına vesile oluyor. Anadolu pop'un 60’lardaki öncü ve devrimci grubu Moğollar, 2020’de hala aktif olarak müik yapıyor.

Moğollar, albümdeki birkaç kült şarkı dışında tüm şarkıları yeniden ele aldı ve yeni düzenlemeler yaptı. Kayda girmeden önce yaklaşık üç hafta İstanbul’da yoğun provalar yapan grubun yeniden düzenleme yapmaya çalışırken ortaya yeni şarkılar çıkardığı da oldu. Albümün en büyük sürprizi ise Cem Karaca & Moğollar olarak 1973’te yayınlanan Gel Gel’in Moğollar tarafından 47 yıl sonra yeniden kaydedilmesi oldu. Moğollar’ın vokalisti Emrah Karaca bu vesileyle ilk kez babasının bir şarkısını seslendirmiş oldu. Kayıtlarda direct-to-disc (doğrudan plağa kayıt) teknolojisi kullanıldığı için, plağın her bir yüzü stüdyoda o yüzdeki şarkılar peş peşe çalınarak ve şarkı aralarındaki sessizlikler dahil gerçek zamanlı kaydedildi.

1940'ların sonlarına kadar yoğun olarak kullanılan direct-to-disc teknolojisi, LP formatı ve manyetik kayıt teknolojisinin gelmesi sonrası popülerliğini kaybetti, ancak ses kalitesi ve orjinal kayda en yakın teknoloji olmasıyla her zaman odyofillerin gözdesi oldu. Anatolian Sun, Moğollar'ın D2D yöntemiyle kaydettikleri tek albümleri olma özelliğini taşıyor.

Ayrıca albüm, Engin Yörükoğlu’nun vefatının ardından gruba katılan Kemal Küçükbakkal’ın Moğollar ile kaydettiği ilk stüdyo albümü olma özelliği taşıyor.