HABER/ Sinan KESKİN

Geçtiğimiz ay açılan ve İzmir'in kültür sanat hayatına farklı bir renk getiren Gallery Mamma dikkat çeken bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Bugün açılacak olan “Modern Dünyada İlkel Düş” isimli sergi İlke Sönmez’in ana malzemesi su kabağı olan etnik tarzdaki maskeleri ile Öykü Başıbüyük’ün dizelerini sanat severlerle buluşturuyor. Halk ozanı Rahmi Saltuk’un kızı Bilkent Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi mezunu olan İlke Sönmez yaklaşık yedi yıldır su kabakları üzerine çalışıyor. Eserlerini Güney Amerika yerlilerinin çalışmalarını inceleyerek tasarladğını anlatan Sönmez, onları doğanın bir mucizesi olarak nitelendiriyor. Çalışmalarında pyrogravür, sepet örgü, boyama, oyma gibi teknikleri kullandığını anlatan Sönmez, “Su kabağı, benim için doğal bir tuval niteliği taşıyor. Konularım daha çok arkeolojik desenlerden ve mağara resimlerinden oluşuyor. Böylelikle su kabaklarına belge niteliği de kazandırdığımı düşünüyorum” diyor.

Yerli hayatı anımsatma üzerine kurgulu sergide maskelerle ilintilendirilen hikaye, izleyicisini geçmişle günümüz arasında bağ kurmaya davet ediyor. Kızılderili yaşam felsefesini ve doğaya olan büyük inanışlarını konu alarak, hızla küreselleşen dünyada yaşamı sorgulatmayı hedefliyor.

Küratörlüğünü İpek Candaş Atay’ın yaptığı sergi 3 Mayıs – 7 Haziran 2019 tarihleri arasında Alsancak Gallery Mamma’da ziyaret edilebilir.