Hazırlayan / Saadet Erciyas

İlk kitabımı henüz ilkokul ikinci sınıfa giderken annem almıştı. Eleanor H. Porter’ın “Pollyanna” kitabı bana görkemli dünyanın kapılarını aralamıştı. Yıllar içinde okumak en sevdiğim ve zamanımı en verimli değerlendirdiğim uğraş oldu. Sonra da okumanın yanı sıra yazmak.

Bu sayfada, kitap sever bir okurun paylaşımlarıyla buluşacaksınız. Yayın dünyasından kimi haberler, söyleşiler yer alacak. Okuduğum kitaplardan söz edeceğim. İzmir’deki beş kitabevinden derlediğim “çok satanlar” listesini paylaşacağım.İzmir kitaplarından örnekler vereceğim. Güzel İzmir’de saadetli okumalarda buluşmak ümidiyle…

Bir kentin hafıza kaydı: İzmirim Kitapları

Heyamola Yayınları’nın “Türkiye’nin Kentleri” projesi kapsamında ilki 2011 yılında yayımlanan İzmirim Kitapları’nın ikinci serisi kitapevlerinin raflarında yerini aldı. İlk sette “45 yazar 45 semt” hedefiyle yola çıkan yayınevi, 2019 yılında 30 yeni yazar ve eserle dizideki kitap sayısı 75’e yükseltti.

İzmir için bir ilk olan çalışmanın İzmir’in köklü kent halk kültürüne bir armağan olduğunu söyleyen Heyamola Yayınları Yayın Yönetmeni Ömer Asan, İzmirim kitap dizisinin 75 kitapla sınırlı kalmayacağını, henüz yazılmayan yüzlerce semt ve mahalle olduğunu belirterek İzmirli yazarların tarih yazmaya devam edeceğini kaydetti.

İstanbulum projesi de var

Heyamola Yayınları’nın İzmirim Kitapları’nın yanı sıra, 2009 yılında “İstanbulum” projesi kapsamında yayımlanmış 80 yazar ve semti, Trabzon’un 25 ilçe ve semti, Kayseri’de 30 yazar ve semti, son olarak da Anada’nın yayımlanmış 30 yazar ve semtini içeren kitapları bulunuyor.

Her biri “kentlerin hafıza kaydı” niteliği taşıyan kitaplar, semtlerini kaleme alan yazarların kişisel tarihinin yanı sıra anlattıkları semtlerin tarihini, özgün yönlerini, unutulmaz insan değerlerini, insani yönlerini, tarihi eserlerini, öykülerini, söylencelerini, yemeklerini, adetlerini, geleneklerini, el işlerini, kokularını,çiçeklerini, yokuşlarını, bugün unutulmuş çocuk oyunlarını, oyuncaklarını bir film şeridi gibi gözler önüne seriveriyor.

Çocukluk hafızalarımızda kalan, unuttuğumuz anlara mekanlara yeniden erişebilmek için bir ip ucu veriyor bizlere. Bu yönüyle kentin kültürel kimliği için katma değer oluştururken, gelecek nesillere de sandıklarda unutulmayacak bir hazine, raflarda asla tozlanmayacak bir başucu kitabı bırakmış oluyor.

Yeni seride ilçeler de yer alıyor

İlk seride “İzmir Ah! Tarık Dursun K.’nın Semtleri” adını taşıyan benim de bir kitabımın bulunduğu kitapların yazarları farklı meslek gruplarından insanlar. İzmir’de doğan, İzmir’de ekmeğini kazanan, bu kentte toprağa kök salan yazarların yanı sıra yolu İzmir’den geçen, başka kentte doğsa da yaşamını İzmir’de sürdürmeyi seçen kalemler de yer alıyor yazarlar arasında.

İlk seride Gaziemir, Alsancak, Balçova, Tilkilik, Karataş, Bornova, İnciraltı, Altındağ, Narlıdere, Köprü, Şemikler, Buca, Bayraklı, Mersinli, Kemeraltı, Değirmendağı, Kahramanlar, Basmane, Gül Sokak, Şirinyer, Güzelyalı, Beyler Sokağı, Nokta gibi kent merkezindeki semtlere yer veren yayınevinin yeni yayımlanan serisinde bu kez ilçelere de uzanmış yazarlar.

Selçuk, Ödemiş, Mordoğan-Karaburun, Bergama, Foça, Menemen’den anı ve anlatımlar yer almış. İk seride yer almayan semtler Keçeciler, İngiliz Bahçesi Yokuşu, Bayramyeri, Yeşilyurt, Manavkuyu, Çiğli’ye ilişkin anlatımlar bu kez, buralarda yaşamış yazarlar tarafından kaleme alınmış.

150 yılda İzmir’in gelişimi

Yayın yönetmenliğini Ömer Asan’ın yaptığı İzmirim kitaplarının ikinci serisinde yayın danışmanlığını Fergül Yücel, Hülya Soyşekerci ve Murat Şahin üstlenmiş. Editörlüğünü Serap İlhan Asan’ın yönetimindeki bir ekip gerçekleştirmiş. Akademisyen araştırmacı yazar Erkan Serçe de, “150 Yılda İzmir” başlıklı bir sunuş yazısı yazmış kitaplara.

Erkan Serçe, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kuruluşunun 150. yılını kutladığı İzmir’e dair şu bilgiyle aydınlatmış okurları:

“1870’lere kadar Paşa Mezarlığı, Mumcu’nun Kahvesi, Mevlevi Dergahi, Selatinoğlu ve Karakapı mahalleleriyle sınırlı olan Müslüman-Türk yerleşimi, kısa sürede Bayramyeri, Eşrefpaşa ve Beştepeler’i içine alarak Kadifekale eteklerine kadar genişledi. Muhacir isyanına açılan bir diğer yer Halil Rıfat Paşa’ydı. Buradaki yerleşim bir koldan Arap Çeşmesi’ne uzanırken diğer koldan Karataş’a doğru indi. 1860’ların sayfiye yerleşimi olarak ortaya çıkan Karataş, birkaç on yıl içinde Karantina, Göztepe ve günümüzün Güzelyalı’sıyla bütünleşerek kent merkezine eklemlendi. İzmir’in düzlük alanında Rum, Ermeni, Frenk ve diğer gayrimüslim toplulukların yaşadığı bölge de kuzeyde Punta (Alsancak) ve doğuda Tepecik yönünde gelişti.”

İkinci seride yer alan yazar ve kaleme aldıkları yerler şöyle:

46. Tacim Çiçek - Hatıralar Manavkuyu

47. Orhan Berent - Öteki İzmir’in Çocukları (Yapıcıoğlu, Basmane, Ballıkuyu, Darağacı, İşçiler Caddesi, Mortake),

48. Serra Menekay - Çocuk Gözümden, Şimdiki Aklımla; Ödemiş

49. Tayfur Göçmenoğlu - Bir Kara Tren Efsanesi: Alsancak-Buca-Alsancak

50. M. Salim Çetin - Hatay Benim Büyülü Semtim

51. Sefa Taşkın - Bergama’da Abacıhan Sokak

52. Hülya Deniz Ünal - Karşıyaka Hatırası

53. Alpaslan Bilen / Ahmet Uhri - Karaburun

54. Cevdet Yüceer - Güneşin Gizemli Kızı Mordoğan

55. Recai Şeyhoğlu - “Aşkım” Bergama’m

56. Hasan Turgul - Göztepe’den Köprü’ye Bir Hayat

57. Cevher Necip Onat - Nostalji Güzelyalı Yazıları

58. Güney Solak - Bir Bornova Tarlabaşı Roman’ı

59. Yıldız İlhan - Şıngır Mıngır Tepecik

60. Bedri Karayağmurlar - Çiğli’de Yaşamak

61. İlhan Soytürk - Adil Demir Sitesi (Bölgeye Adını veren semt) - Bornova

62. Semra Yeşil (Kadaifçioğlu) - Ege’de Bir Tanrıça Şehri Selçuk Aslında Efes

63. Tufan Erbarıştıran - Anılarda Kalan Halil Rıfat Paşa Caddesi

64. Ertan Daş - Tire’nin Trenleri (Kayıp Zaman, Kayıp Mekân,Kayıp İnsan)

65. Savaş Ünlü - “Alayı Bey” Alaybey Geçmişin Tanıklarının Anlattıklarıyla

66. Uğur Belger - İngiliz İskelesi’nden Gündoğdu’ya (Punta’dan Bella Vista’ya-1940-1960 Dönemi, Biraz da 1960’ların İçine Doğru)

67. Yasemin Yazıcı - Karşıyakalı Bir Çocukluk… Anneannemin Ayak İzlerinde

68. Handan Gökçek - Babamın Foça’sı

69. Pınar Fedakâr / İbrahim Eren Akçiçek - Bir Zamanlar Eşrefpaşa’da

70. Batıgün Sarıkaya - Yeşilyurt’ta Açan Nilüfer

71. Neslihan Perşembe - Bayramyeri Çocukluğum

72. Yurdagül Bezirgan Arar - 95’in Kahvesinden Karataş’a İngiliz Bahçesi Yokuşu

73. Pelin Böke - Bostanlı Anıları

74. Alahattin Gürırmak - İzmir’in Unutulmuş Semti Keçeciler (Aile Evi Anıları)

75. Ersin Doğer - Benim Menemen’im (1950-1974)

İzmirliler yazarlarla buluşacak

İzmirim Kitapları’nın imza günleri 13 - 25 Haziran 2019 tarihleri arasında Yakın Kitabevi’nde düzenleniyor. 13 Haziran 2019 tarihinde Semra Yeşil (Kadaifçioğlu) ve Handan Gökçek’le başlayan imza günleri, ay sonuna kadar sürecek. Yazarlar cumartesi-pazar günü hariç her gün Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ndeki Yakın Kitabevi’nde saat 16.00-19.00 arasında okurlarıyla buluşacak.

İzmirim Kitapları’nın ikinci serisinde Konak Semtini anlatan yazarlar için de 20 Haziran 2019 Perşembe (yarın) günü Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde bir imza-söyleşi etkinliği düzenlenecek. Saat 17.00 -20.00 saatleri arasında düzenlenecek söyleşinin moderatörlüğünü Ali Rıza Avcan gerçekleştirecek. Etkinlikte Orhan Berent, Tayfur Göçmenoğlu, M. Salim Çetin, Hasan Turgul, Cevher Necip Onat, Yıldız İlhan, Tufan Erbarıştıran, Uğur Belger, Pınar Fedakâr/ İbrahim Eren Akçiçek, Neslihan Perşembe, Yurdagül Bezirgan Arar ve Alahattin Gürırmak Konak ilçesindeki 12 semti anlatan kitaplarını imzalayacak.

Çok satanlar listesi

1) Metastaz - Barış Pehlivanoğlu - Barış Terkoğlu - Kırmızı Kedi Yayınevi

2) Bir Ömür Nasıl Yaşanır - İlber Ortaylı - Kronik Kitap

3) Devran - Selahattin Demirtaş - İletişim Yayınları

4) Ben Hep Senin Yanındaydım - Nejat İşler - Mundi Yayınevi

5) Gör Beni- Azra Kohen - Everest Yayınları

6) Camdaki Kız - Gülseren Budayıcıoğlu - Doğan Kitap

7) İfşa - Toygun Atilla - Kırmızı Kedi Yayınevi

8) On Dakika Otuz Saniye - Elif Şafak - Doğan Kitap

9) Yanlışlıktan Değil Yalnızlıktan - Nilgün Bodur - Destek Yayınları

10) Furuğ Ferruhzad - Rüzgar Bizi Götürecek - Yapı Kredi Yayınları

Bu liste 17 Haziran 2019 tarihi itibariyle, Duvar Kitabevi, Kitapsan, Kırmızı Kedi Kitabevi, Pan Kitabevi ve Yakın Kitabevi’nden derlenmiştir.

Ben ne okuyorum?

Ben şu sıralar İzmirli yazar Raşel Rakella Asal tarafından kaleme alınan, Kafekültür Yayıncılık tarafından basılmış olan Cecile adlı romanı okuyorum. Kitap Nazi kamplarından sağ çıkmayı başarmış Cecil’in Varşova gettolarındaki yaşamı, insanların normal yaşamlarından vahşice koparılışını, kadın ve çocukların hayatta kalmak için gösterdikleri direnişi, kamplardaki yaşamı anlattığı anı türünde bir roman.

İzmir Kitaplığı

Atatürk’ün İzmir’i - Bir Kentin Yeniden Doğuşu

Behçet Uz

Hazırlayan: L. Ece Sakar

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

İzmir’in en önemli belediye başkanlarından Kültürpark’ın mimarı, İzmir aşığı Dr. Behçet Uz’un yaşam öyküsünü anlatan kitap, hem İzmirlilere hem de bugünün yerel yöneticilerine kılavuzluk yapacak nitelikte. Başmimarı, İzmir’in yeniden doğuş hikâyesini anlatıyor bu kitapta…

“Belediye meclisi üyesiyken beklemediği biçimde belediye başkanlığına getirilen Dr. Behçet Bey, çalışma şevki ve çözüm üretme becerisiyle İzmir’in üzerindeki ölü toprağını silkeler. Önce yıllardır bekleyen Atatürk Heykeli dikilir. 9 Eylül Panayırı yeni yerinde açılır. İzmirliler için asıl mucize ise yangın yerinde kısa sürede yükselen iftihar kaynağı Kültür Park olur.”

Yitirdiklerimiz

Nazım Hikmet

3 Haziran 1963

Aşk Mönüsü

“Sen sabahlar ve şafaklar kadar güzelsin

Sen ülkemin yaz geceleri gibisin

Saadetten haber getiren atlı kapını çaldığında

Beni unutma

Ah! saklı gülüm

Sen hem zor hem güzelsin

Şiirlerimin ılıklığında açılmalısın

Sana burada veriyorum hayata ayrılan buseyi

Sen memleketim kadar güzelsin

Ve güzel kal”