Haber/ Gökmen KÜÇÜKTAŞDEMİR

Kısa Film Yönetmenleri Derneği Başkanı Sidar Serdar Karakaş, kısa film belleği oluşturma çalışmasının ilk somut adımını İzmir’de attıklarını açıkladı. Fiziki bir mekanda bir kısa film kütüphanesi açacaklarını belirten Karakaş, içinde sinema kitaplarının olduğu ve yerli kısa filmlerin izlenebildiği bir mekan oluşturacaklarını ifade etti.

2 Kasım son gün

Bu mekanın aynı zamanda derneğin şubesi de olacağını vurgulayan Karakaş açıklamasında şu cümlelere yer verdi: "Bir yazılım aracılığıyla filmleri bazı kategorilere ayıracağız ve araştırmacıların, tarihçilerin, akademisyenlerin erişimine sunacağız. Kategorilerden bazıları şöyle: Tür, süre, yıl, çekildiği mekan, tema, bütçe vs. Örneğin bir araştırmacı 2015-2020 yılları arasında İstanbul Taksim'de çekilmiş filmleri aratıp bulabilecek. Bu sayede kısa filmle ilgili makalelerin, araştırmaların artabileceğini tahmin ediyoruz. Özellikle genç akademisyenler bu konuda çok fazla makale üreteceklerdir. Bu bellekte filminizin yer almasını istiyorsanız 2 Kasım 2020 tarihine kadar aşağıdaki linkten yönlendirmelere uyarak filminizi gönderebilirsiniz. Türkiye’de üretilen kısa filmleri sinema tarihine not düşmek, kolay erişilebilir ve düzenli bir Türkiye kısa film arşivi yaratmak adına Türkiye’de herhangi bir tarihte kısa film üretmiş tüm yönetmenlere, yapımcılara, sinema emekçilerine, elinde bir kısa filmin haklarını bulunduran tüm kişi ve kurumlara, Türkiye’de faaliyetini sürdüren diğer tüm sinema sivil toplum kuruluşlarına sesleniyor ve filmlerini özenli bir şekilde arşivlemek adına derneğimize göndermelerini bekliyoruz. Filmleri yazılımın içine entegre edeceğimiz için maalesef 2 Kasım’dan sonra film kabul edemeyeceğimizi şimdiden söylemeliyim. Gelin, tarihe bir katkı sağlayalım ve birlikte Türkiye kısa film belleğini oluşturalım."

Bir sivil toplum kuruluşu olarak kurulduğu ilk günden beri Türkiye’deki kısa film üretimini sahiplenmeyi ve kısa filmle ilgili medyaları bilinçlendirmeyi amaçlayan Kısa Film Yönetmenleri Derneği; bu alanda iki yılı aşkın bir süredir ürettiği özgün etkinlikler, yayınladığı aydınlatıcı metinler ve gündeme taşıdığı sorunlarla alanında çözümcü bir diyalog platformu olmayı başardı. Türkiye sinema endüstrisinde kısa filmlerin gösterim, dağıtım ve telif sorunlarıyla ilgili somut adımlar atmayı başaran Kısa Film Yönetmenleri Derneği, sinemamızda arşivcilik anlamında uzunca bir süredir eksikliğini hissettiği bir kısa film tarihi oluşturmanın da gerekliliği sonucunda ilk kütüphane için çalışmalarını sürdürüyor. Karakaş, kütüphanenin yeri ile ilgili yakın zamanda açıklama yapacaklarını belirtti.