İzmirli gazeteci ve yazar Duygu Özsüphandağ Yayman’ın, kendi hayatının peşindeki kadınları yazdığı “Dulhane” adlı öykü kitabı, Yakın Kitabevi Yayınlarından çıktı. Kapak tasarımını ve çizimlerini grafik tasarımcı Aslı Aypak Şentürk’ün yaptığı “Dulhane”, kitabevi raflarında ve internet mağazalarında yerini aldı. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, kadına yönelik ayrımcılığa, baskılara, şiddete karşı öykülerden oluşan “Dulhane”, okurları toplumdaki yerleşik “dul” kavramını yeniden düşünmeye davet ediyor.

ONALTI ÖYKÜ

Kitap; gelenekler, alışkanlıklar, ezberler, kalıp yargılar gibi nedenlerle hep geride bırakılmış, erkeklerin yönettiği bir dünyada fiziksel ya da psikolojik şiddet görmüş ama artık bu yapıyı yıkıp yerine kendi yapılarını inşa etme yoluna çıkmış kadınlara dair 16 öyküden oluşuyor. Eşlerinden boşanan, sevgililerinden ayrılan, baba baskısı gören, terk edilen, terk eden ya da hep yalnızlığı seçmiş kadınlar, toplumda yerleşik “dul” kavramını sorgulayıp yeniden tanımlıyor. Adını, 19. yüzyılın sonunda savaşta eşini kaybedip Anadolu’ya göç eden kadınların yaşaması için yaptırılan, Osmanlı’nın ilk hayır kurumu Dulhane’den alan kitap, çağımızın kadın sorunlarına karşı kendi Dulhane’lerini inşa eden kadınların hikâyelerini anlatıyor.

KİTAPTAN BÖLÜMLER

“Onlar her yerin, herkesin ve tüm zamanların hikâyesiydi. Kader yazdı hikâyelerini. ‘Bakın!’ dedi, ‘Kendinize yeni bir kader yazdınız. Alın şimdi bunu, dünyaya armağan edin.’ “

“Âdem’e de gün doğmuştu. Süheyla’nın ilk başkaldırışından hemen sonra, kaçmak için bir sebep bulmuştu. Kendini tereyağından kıl çeker gibi çekip almıştı cehennemden ki zaten onların bir cennetleri de olmamıştı hiç...”

“Belki de düşünceleri, o dilin içinden dönüştüreceğiz. Belki de kendilerine dul, evlerine dulhane diyerek yapacaklar bunu. Toplumun kadına biçtiği elbiseyi tersyüz ederek.”

“Şimdi duvarlarımdan yeni bir ev bilgisi sızdırıyorum dünyaya. Tek başıma ne mi yapabilirim? Bu satırları okuyorsan birlikte yapıyoruz onu.”

YAZAR HAKKINDA

İlk kitabı, İzmir’in merhum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’nın yaşam öyküsünü anlatan “Nergis Kokar mı İzmir’in Sokakları?” 2007 yılında Kent Kitaplığı tarafından yayımlanan yazar, 2011’de Heyamola Yayınlarının “İzmirim” kitap dizisi kapsamında “Memleket Kolay Terk Edilmiyor – Tilkilik” adlı semt monografisini yazmıştı. Duygu Özsüphandağ Yayman, Yakın Kitabevi Yayınlarından 2018’de çıkan “Yakından Geçen Mülteci Öyküler”, Biz Kitap tarafından 2020’de basılan “Pasaport’tan Kordon’a” ve Maruzat Yayınlarının baskıya hazırladığı “İshak Edebiyat Öykü Seçkisi 2021” adlı ortak kitaplarda da öyküleriyle yer almıştı.