İzmir´in kültürel zenginliği içerisinde Yahudi kültür mirasının korunması için İzmir Musevi Cemaati Vakfı tarafından hazırlanan İzmir Yahudi Mirası Projesi tanıtıldı. Hevra Sinagogu'nda gerçekleşen etkinlikte İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer konuştu. 

İlişkileri güçlendirmek

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından finanse edilen projeyle 17’nci yüzyılda yapılmış Hevra ve Foresteros sinagoglarının restorasyon projelerinin hazırlanacağını belirten Başkan Tunç Soyer, “Proje ile ayrıca İzmir'in Yahudi mirasının, dünyanın diğer kentleri ve Yahudi Mahalleleri ile olan ilişkilerini güçlendirecek yeni bir platform kurulacak olmasını çok kıymetli buluyorum. Sefarad Yahudilerinin değerleri ve Kemeraltı'nın kültürel mirasını, bir bütün olarak korumaya, büyük önem atfediyoruz" diye konuştu. Soyer, "Göreve gelmeden evvel, dünyanın en eski ve en büyük açık hava çarşılarından biri olan İzmir’in kalbi Kemeraltı bölgesini, baştan sonra restore edeceğimizin sözünü vermiştim. Bu hususta gururla söylemeliyim ki, paydaşlarımız ile yürüttüğümüz çalışmalarımızı hızlandırıp Kemeraltı’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesine girmesini başardık. Şimdi nihai hedefimiz; 2023 yılında, daimi listeye girmek” dedi.

Havra Bölgesi'nin önemine vurgu yapan Başkan Tunç Soyer, bu bölgedeki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Soyer şunları söyledi: “Ortak çabalarımızı birleştiren ve öne çıkan projelerden biri de, hemen yanı başımızda bulunan bir meydan projesi olan 'Meydan Havra' olacak. Bu merkezi alanı, Yahudi Kültür Mirası Projesi'nin giriş kapısı niteliğinde bir meydan olarak tasarlıyoruz. Yahudi Mahallesi için yaptığımız kavramsal destinasyon planımız ile İzmir'in Yahudi mirasının ziyaretçi sayısını artırmayı ve İzmir'i, köklü Sefarad mirasının yaşandığı en önemli şehirlerden biri olarak tanıtmayı hedefliyoruz. Sefarad Yahudilerinin yüzyıllar önce gerçekleştirdikleri yolculuktan ilhamla, Sinagoglar ve hahamlık için farklı işlevler belirledik. Amacımız, İzmir'in Yahudi mirasını keşfetmek isteyen herkesin bölgeyi bir bütün olarak deneyimlemesini sağlamak."