Haber/ Sinan KESKİN

İzmir Devlet Tiyatroları'nda koronavirüs salgını artarak devam ediyor. Geçtiğimiz hafta prömiyeri yapılan tek kişilik Karıncalar / Bir Savaş Vardı oyununun oyuncusu tiyatro sanatçısı Akın Kurt'un prömiyerden bir gün sonra yaptırdığı Kovid-19 testi pozitif çıktı. Geçtiğimiz günlerde Kovid-19 testi pozitif çıkan ve karantina sürecindeki Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt'un oğlu olan Akın Kurt'un virüsü, oyunu izlemek için Ankara'dan gelen annesinden almış olabileceği iddia ediliyor. Akın Kurt'un testinin pozitif çıkmasının ardından test yaptıran oyunun teknik ekibinde de birçok kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı. Sosyal medyadan yapılan bir paylaşımda ise oyunun kostüm tasarımcısı Ali Cem Köroğlu'nun koronavirüs teşhisi ile Ankara'da hastaneye kaldırıldığı ifade edildi.

Öte yandan İzmir Devlet Tiyatroları'nın koronavirüs virüs tedbirlerini asgari düzeyde uygulayarak virüs yayılımına yol açtığı iddia ediliyor. Dönüşümlü ve uzaktan çalışma uygulamasının yeteri kadar uygulanmadığı öne sürülürken özellikle teknik ve idari personelin sosyal mesafe kurallarına riayet edilmeden çalışmak zorunda kaldığı ifade ediliyor. Salgının yükseliş gösterdiği Kasım ayında bile turne yapıldığı söylenirken, hem oyuncuların hem de teknik personelin riske atıldığı belirtiliyor.

Asla kabul edilemez

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği ile Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası'nın ortak açıklamalarında da İzmir Devlet Tiyatrosu’ndaki tek kişilik oyunda bile prömiyerden sonra oyuncuların koronavirüse yakalandığını kaydedilerek şu ifadeler kullanıldı: “Temaslı olan oyunun yönetmeni, yönetmen yardımcısı, dekor ve kostüm tasarımcısı, tüm teknik ekibi test yaptırmış ve pozitif çıktıklarını bildirmişlerdir. Bu durum tüm çalışanların yaşam hakkının riske atılmasıdır. Ve asla kabul edilemez. Bu yaşanan olay hastalık sürecindeki inisiyatifin tek başına kişilere bırakılamayacağının göstergesidir. Yapılan ihmalkarlık oyunda çalışan tüm ekibin sağlığını tehdit eden bir duruma dönüşmüştür.”

'İddialar asılsız'

İzmir Devlet Tiyatroları Müdürü Levent Ulukut ise iddiaların asılsız olduğunu söyledi. Bakanlık tarafından alınan tüm önlem kararlarına uyduklarını ifade eden Ulukut, bu kapsamda Bornova ve Karşıyaka sahnelerini bir süre önce kapattıkları ifade etti. Akın Kurt'un virüsü annesinden kaptığı yönündeki iddiaları da yalanlayan Ulukut, Akın Kurt'un annesinin prömiyerde salonda olmadığını dile getirdi.

Ulukut da pozitif

Bir süre önce turneden dönen ve son olarak Karıncalar / Bir Savaş Vardı oyunun prömiyerinde salonda bulunan İzmir Devlet Tiyatroları Müdürü Levent Ulukut'un da Kovid-19 testi pozitif çıktı. Akın Kurt'un testinin pozitif çıkmasının ardından test yaptıran Ulukut'a pozitif teşhisi konuldu. Ulukut şu an evinde karantina sürecinde bulunuyor.

Oyunculardan korkutan iddia

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği ile Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası, koronavirüs pandemisine rağmen kalabalık ekiplerin önlem alınmadan çalıştırıldığını açıkladı. Her üç meslek örgütü de “Ülkemizdeki diğer ödenekli tiyatroların çalışmalarını süresiz durdurmasına rağmen devlet tiyatrolarının bu koşullarda çalışmaya devam ediyor olması tüm çalışanlarının ve seyircilerimizin yaşamını tehlikeye atmaktadır” uyarısı yaptı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne çağrıda bulunulan açıklamada, “Ülkemizdeki diğer ödenekli Tiyatroların çalışmalarını süresiz durdurmasına rağmen Devlet Tiyatroları’nın bu koşullarda çalışmaya devam ediyor olması tüm çalışanlarının ve seyircilerimizin yaşamını tehlikeye atmaktadır. Gerekli mercileri bir an önce harekete geçip Devlet Tiyatroları'ndaki provaları ve temsilleri durdurmaya davet ediyoruz” denildi.