Kapılarını 1973 yılında kendi binasında okurlarına açan ve ben dahil çoğu İzmirli'nin eğitim yaşamı boyunca en az bir kez uğradığı Konak'taki İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi 2018 yılında "depreme dayanıklı olmadığı" gerekçesiyle yıkılmıştı. İl halk kütüphanesinin yapımına ne zaman başlanacağına ilişkin sorular üzerine İzmir Valiliği'nden açıklama yapılmıştı. “Projeleri yapılan Atatürk İl Halk Kütüphanesi 29/05/2018 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığımızca yatırım programına alınmıştır. Ancak kat yüksekliği 9,80 metreden 15,5 metreye çıkartılarak plan değişikliği yapılmış olup Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca onaylanmıştır. Plan değişikliğine istinaden mevcut projeler revize edilerek kurul onayından geçmiştir. Uygulamaya yönelik ihale çalışmaları devam etmektedir" denilmişti.

Doğal, tarihi ve arkeolojik sit alanında bulunan ve bu alanlardaki zemin etüt çalışmalarının tamamlandığı belirtilen kütüphanenin mimari projesine, Belen&Partners Mimarlık Ofisi'nin web sitesinden erişilebiliyor. Mimarlık ofisinin web sitesinde yer alan ve 4 bin 721.41 metrekare alan üzerine planlanan görseller yaşama geçerse İzmir gerçekten de oldukça şık ve işlevsel bir kütüphaneye kavuşmuş olacak.

Üç katlı olması düşünülen kütüphane engelli dostu olarak planlanmış. Kütüphanede bilardo, masa tenisi ve satranç gibi oyun alanlarına da yer verileceği belirtiliyor. Konferans salonları, öğrenciler için çalışma alanları bulunan kütüphanede görme engelliler için de bir bölüm bulunacak. 2023 yılında tamamlanması planlanan bu görkemli kütüphane için ilk kazmanın yıl çıkmadan atılacağı dile getiriliyor. Proje yapım ihalesini İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı yürütüyor.

***

TÜRGÖK'ten armağan: Braille alfabesiyle Nutuk

Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK) Başkanı Tülay Yazgan ve TÜRGÖK Yönetim Kurulu Üyeleri 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde Atatürk İl Halk Kütüphanesi'ni ziyaret etti. Yazgan Kütüphane Müdürü Veli Caner'e Braille Alfabesi'nde hazırlanmış kabartma harflerden oluşan 13 ciltlik Nutuk kitabını armağan etti. Kitapla birlikte Nutuk'un sesli olarak hazırlanmış üç tane CD'si de verildi.

***

Kütüphane üyelerine yeni bir hizmet

Atatürk İl Halk Kütüphanesi'nde üyeler ödünç kitaplarını artık daha hızlı bir şekilde alabilecek. Kütüphanede kısa bir süre önce "ödünç kitap alma ve iade etme otomatı" üyelere hizmet vermeye başladı. Otomatlar, Pasaport'taki geçici hizmet binasının çocuk kitapları bölümüne ve altıncı katta bulunan kitaplığa yerleştirildi. Kütüphaneye üye olan vatandaşlar, seçtikleri kitabı otomata barkodu okuttuktan sonra  ödünç alabiliyor. İzmir'de bir ilk olan otomatlardan yararlananlar kitabı iade etmek istediklerinde de aynı işlemi gerçekleştiriyor. Vatandaşlar böylece pandemi döneminde işlemlerini çok kısa sürede tamamlayabiliyor.

İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü'nün internette yayımlanan verilerine göre, 2020 yılında kütüphanenin kitap sayısı 62 bin 577, üye sayısı ise 44 bin 406 kişiye ulaşmış. Üyelerin ödünç aldığı kitap sayısı ise 43 bin 364 olarak belirtilmiş. Kütüphanede aynı zamanda kitapların bir dakika içinde UV ışınlarıyla dezenfekte edilmesini sağlayan iki tane kitap temizleme makinası da bulunuyor. Sterilizasyonu sağlayan makinalar Narlıdere ve Kemalpaşa ilçe halk kütüphanelerinde de kullanılıyor.

***

Muzaffer İzgü Çocuk Romanı ödülü Dilge Güney'e

Bilgi Yayınevi'nce yazar Muzaffer İzgü adına gerçekleştirilen "2021 Muzaffer İzgü Çocuk Romanı Yarışması" sonuçlandı. Yarışmada birincilik ödülüne "Düdüklü Tencere Orkestrası" adlı roman dosyasıyla Dilge Güney değer görüldü. Güney'in dosyası, 60 eser arasından seçilerek ödül kazandı. Yarışmaya katılan dosyaları Mavisel Yener, Hidayet Karakuş, Yunus Bekir Yurdakul, Biray Üstüner ve Şenay Akdemir'den oluşan seçici kurul değerlendirdi.

Yazar Dilge Güney, Muzaffer İzgü'nün adını taşıyan ödülü için "Çocukluğumda severek okuduğum, ülkemizde çocuk edebiyatına yön veren bir ustanın adıyla verilen ödülü almak büyük onur. Bunu daha önce Gülten Dayıoğlu ödülünü aldığım zaman da hissetmiştim. Jürideki isimler de çok değerli ve bu ödüller yazarlara cesaret veriyor, insanı güçlendiriyor, sırtının sıvazlandığını hissettiriyor. O nedenle çok sevinçliyim" dedi. Düdüklü Tencere Orkestrası'nda farklı sosyal sınıflardan üç çocuğun yer yer güldüren yer yer hüzünlü öyküsü yer alıyor.

***

Vefa İstasyonu buluşmaları başlıyor

İzmir'de sekiz yıldan bu yana yazın dünyasına emek vermiş şair, yazarları, kültür insanlarını konuk ederek onları okurla buluşturan, kitaplarını ve çalışmalarını yeniden gündeme taşıyarak yazarların birikimlerini genç kuşaklara aktarmayı amaçlayan "Vefa İstasyonu Buluşmaları" yeniden başlıyor. Pandemi nedeniyle bir süredir gerçekleştirilemeyen 37. Vefa İstasyonu Buluşması'na Hidayet Karakuş konuk olacak. Etkinlik Karşıyaka Belediyesi Çarşı Kültür Merkezi'nde 8 Aralık 2021 Çarşamba günü (bugün) saat 18.00'de başlayacak.

"Gül Yaprağına Günaydın Diyen Ozan" Hidayet Karakuş'u dostlarının anlatacağı etkinliğin ilk bölümünde kameramanlığını Osman Akbaşak'ın, görsel yapımını Ferhat İşlek'in üstlendiği belgesel gösterilecek. Gösterimin ardından "Sılası Isparta'dan Ateş Mektuplarına Hidayet Karakuş" adlı söyleşi gerçekleşecek. Sunumunu Yunus Bekir Yurdakul'un yapacağı söyleşiye Efdal Sevinçli, Hüseyin Yurttaş, Yılmaz Mızrak konuşmacı olarak katılacak. Ayşe Yavaş, Gülçin Sahilli, Gülşen Ersan ve Özgür Zeybek edebiyat dünyamızın değerli ustasına ait şiirleri seslendirecek. Etkinliğin sonunda Yolcu Bilginç'in müzik dinletisi yer alacak.

***

İMZA GÜNLERİ

Ertuğrul Günay kitaplarını imzaladı

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kırmızı Kedi Kitabevi’nin Kültür Mahallesi’ndeki Alsancak Şubesi’nde okurlarıyla buluştu. “Bir Hürriyet Hikayesi”, “Muhtıradan Darbeye” ve “Sevgili Anadolu” adlı kitaplarını imzaladı, okurlarıyla söyleşti.

Firdevs Tunçay okurlarıyla buluşacak

Mübadele öykülerini anlatan duygu yüklü romanlarıyla tanıdığımız Firdevs Tunçay "Sardunya kokan toprakların öykülerini" kaleme aldığı "Kalbim Rumeli'de Kaldı" kitabını okurları için imzalayacak. Kendisi de ikinci kuşak bir mubadil olan Tunçay'ın imza günü 09 Aralık 2021 Perşembe günü Karşıyaka'daki Emekli Subaylar Derneği binasında yapılacak. İmza günü 13.00-15.00 saatleri arasında gerçekleşecek.

Yakın'da imza günleri

Yazar Seray Şahiner 11 Aralık 2021 Cumartesi Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndeki Yakın Kitabevi'nde gerçekleşecek imza gününde Everest Yayınları'ndan çıkan kitabı "Ülker Abla"yı okurları için imzalayacak. Şahiner'in okurlarıyla buluşması 14.00-16.00 saatleri arasında.

Aynı gün gazeteci yazar Reşat Yörük de Varyant Yayınları'ndan çıkan yeni kitabı "Aziz"i imzalayacak. İmza gününe eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katılacak. İmza etkinliği 16.30-18.30 saatleri arasında gerçekleşecek.

***

Yeni Çıktı

İpekçe / Emel Akçay Uzun / Meşe Kitaplığı

Gazeteci yazar, iletişim uzmanı Emel Akçay Uzun'un ilk kitabı "İpekçe" Meşe Kitaplığı yayınlarından çıktı. Uzun, kitabında İzmir Özel Türk Koleji’nin (İTK) duayen öğretmeni İpek Deniz’in yaşamını anlatıyor. Anı-biyografi tarzındaki kitap 1950’li yılların İzmir’inden ve İTK’nin kurucusu Bahattin Tatış’ın yaşamından da kesitler sunuyor. Emel Akçay Uzun, kitabı için "İpekçe'yi eğitimin bir yerinde kendinizi akışa bırakabileceğiniz, yaşamın inişleri çıkışları arasındaki renk geçişleridir’ cümlesiyle anlatabilirim. Hangi okula giderseniz gidin fark etmez hepimiz bu hayatta öğrenciyiz ve eğer farkına varabilirsek renklerimizi görebiliriz” diyor.

***

Çok satanlar

Deli İbran Divanı - Ahmet Büke - Can Yayınları

Duvar - Ahmet Şık / Bahadır Özgür / Ertuğrul Mavioğlu / Hakkı Özdal / Timur Soykan - İleri Kitaplığı

Fink - Murat Menteş - Alfa Yayınları

Hayat Hanım - Ahmet Altan - Everest Yayınları

Müjdat Gezen - Gökmen Ulu - Sözcü Kitabevi

Zamir - Hakan Günday - Doğan Kitap

Kehribar Geçidi - Nazan Bekiroğlu - Timaş

İz Bıraktığın Kadar Varsın - Esra Ezmeci - Destek Yayınları

Bir Masalda İki Kral Olmaz - Sacit Aslan - Kırmızı Kedi Yayınevi

Ülker Abla - Seray Şahiner - Everest

Bu liste Duvar, Kırmızı Kedi, Pan, Remzi ve Yakın kitapevlerinin katkısıyla hazırlandı.