Haber/ Saadet Erciyas

İZFAŞ'ın İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı iş birliğiyle, internet üzerinden çevrim içi düzenleyeceği fuar Yayıncılar Kooperatifi (YAYKOOP) ve İstanbul Kitapçısı tarafından desteklenecek. "İzmir Sanal Kitap Günleri" etkinlikleri www.izmirsanalkitapgunleri.com adresinden izlenebilecek.

Üç gün sürecek fuar kapsamında ünlü yazarla söyleşiler, imza etkinlikleri, çocuklar için söyleşiler düzenlenecek. Etkinlik kapsamında imzalı kitaplar da okurlarla buluşacak. Sanal kitap fuarına katılan yayınevleri İstanbul Kitapçısı'nın çatısı altında kitaplarını özel indirimlerle okurlara sunacak.

İZFAŞ tarafından ilk kez düzenlenen kitap fuarına katılan yayınevleri arasında İzmir'den çok az sayıda yayınevi bulunuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İZELMAN A.Ş. Yayınevi de sanal fuarda yer almıyor. İstanbul Kitapçısı'nın yayınevleri arasında bulunan ve büyük ilgi gören İzmir Büyükşehir Kent Kitaplığı sayfasındaki tüm kitaplar da ise "tükendi" ibaresi yer alıyor.

Soyer: Kültürel devamlılık bizim için önemli

Pandemi ortamında herkes evlerine kapanmışken hiç ihmal etmedikleri konulardan birinin de kültür olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Çünkü kültürel devamlılık bizim için çok önemli" diyor. Özlemi duyulan kitap fuarı günlerinin geri geldiğini söyleyen Soyer, herkesi İzmir Sanal Kitap Günleri’ne davet ediyor.

Üç gün boyunca sürecek sanal kitap fuarına pek çok ünlü yazar katılacak. Yazarlar sanal ortamda yeni kitaplarını tanıtırken, İzmirli okurları için kitaplarını da imzalayacak. Ziyaretçiler, İzmir Sanal Kitap Günleri’nde üç gün boyunca yazarlarla çevrim içi söyleşilere katılabilecek. Söyleşiler YouTube üzerinden İzmirTube kanalından da yayınlanacak.

İzmir'de 24 yıl boyunca yayınevlerini okurlarla buluşturan TÜYAP Kitap Fuarı, pandemi nedeniyle iki yıldır düzenlenemiyor. Pandemi koşullarında "bir açık - bir kapalı" etkinlik gösteren ve ayakta kalmaya çalışan İzmirli yayınevleri de kitap fuarının düzenlenemediği bu süreçten olumsuz etkileniyor.

Geçen yıl Kitap Dostu sayfamızda TÜYAP Kitap Fuarı'nın İzmirli kitap dostları kadar, kentin yayıncıları, kitabevleri, medya kuruluşları ve sahafları için de büyük önem taşıdığını yazmıştım. İzmirli yayıncıların fuardaki stant kiralarından yakınmasına yer vermiş, yayınevlerinin İZFAŞ'ın kentte TÜYAP'tan bağımsız bir kitap fuarı düzenleyebilecek kapasitesi bulunduğu görüşünü ve dileğini paylaşmıştım.

İzmir'den çok az sayıda yayınevi var

İZFAŞ'ın ilk kez düzenlediği sanal kitap fuarının, pandemide büyük sıkıntı yaşayan yayınevlerinin talebini bir nebze olsun karşılayabilecek bir girişim olduğunu düşünmüştüm. Ancak fuara katılan yayınevlerine baktığımda İzmir'den çok az sayıda yayınevinin yer aldığını gördüm. Etkinliğin web sitesinde listelenen tüm yayınevlerinin bağlantılarının İstanbul Kitapçısı'na yönlendirildiğini ve kitapların bu çatı altında satış yapıldığını fark ettim.

İstanbul Kitapçısı sitesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kent Kitaplığı'ndan yayımlanan kitapları da satılıyor. Ancak sitenin İBB Kent Kitaplığı sayfasındaki hemen tüm kitaplarda "tükendi" ibaresinin bulunduğunu görülüyor.

Gazetemizde 17 Haziran 2020 günü yayımlanan Kitap Dostu sayfamızda yer verdiğimiz dileği bir kez daha yineleyelim. Dileyelim ki İZFAŞ bir sonraki Kitap Fuarı'nı kentte yaşama, ayakta kalma mücadelesi yerel yayınevlerini kapsayacak şekilde hazırlasın. İzmir Kent Kitaplığı sayfasında ise okurların satın alabileceği kitaplar olsun.