Haber / Sinan KESKİN

Bir dönemin unutulmaz çocuk programı Susam Sokağı'nın Türkiye versiyonunun yapımcısı, 80'li yıllarda çocukların düş dünyalarını geliştiren, pedogojik açıdan ders niteliğindeki çocuk programlarının yaratıcısı Tekin Özertem, çocukluğunun İzmir'ini “Geride Kalan” ismiyle kitaplaştırdı. Tekin Özertem “Geride Kalan” ile Melantia olarak bilinen Karataş'tan Gagin Yokuşu'na Havra Sokağı'ndan Basmane'ye ve Kemeraltı'na okuru İzmir'in arka sokaklarında dolaştırırken yaşanan değişimin kendisini üzdüğünü söyledi. Kitapta anlattığı birçok şeyin sonraki yıllarda yok olduğunu dile getiren Özertem, “Mesela Sarıkışlamızı yok ettiler. Kordan'daki Sakız evlerimiz gitti. Çin Seddi gibi apartmanlar yapıldı. Şehrin dokusu değişti. Osman Bey (Osman Kibar) zamanında her tarafı asfalt yaptılar” dedi. Yok olup giden değerlerin yanında İzmir'de çok güzel değişimler olduğunun da altını çizen Özertem, “Benim zamanımda bir tek Devlet Tiyatrosu vardı. Ben orada çocuk tiyatrosunda başladım oyunculuğa. Şimdi opera, tiyatro, senfoni orkestrası var. Mesela tramvay çok güzel oldu. Çocukluğumun tramvayı değil ama yine de mutlu ediyor insanı” diye konuştu.

Çocuğa saygı duymuyorlar

Bir dönem hazırladığı çocuk programlarıyla bir neslin yetişmesinde önemli katkıları olan Tekin Özertem, günümüzde yapılan çocuk programlarının sadece ticari bir yaklaşımla yapılmasından üzüntü duyduğunu ifade ederek şunları kaydetti; “Bir kere çocuk programlarında reklam olmaz. Çocuklara reklam yapmak ayıp bir şey. Seçme şansları, takdir etme birikimleri yok. İkincisi çocuk programlarını önemsemiyorlar, çünkü çocuğu önemsemiyorlar. Türkiye'de çocuğu önemsiyoruz diyen yalan söylüyordur. Önce anne babaları eğitmek lazım. Bana göre Türkiye bir çocuk toplum. Büyümemiş erginlerin hakim olduğu bir toplum. Ve onların yetiştirdikleri çocuklar da onlardan daha çocuk. Çocuğa saygı yok. Saygı olmadıktan sonra sevgi ne işe yarar. Çocuğa saygı duymak esastır. Ne okulda öğretmenleri ne de anne babaları saygı duyuyorlar. Sadece seviyorlar. O sevgi de lafı güzaf.”

Eski İzmir'den geriye kalanlar...

Çok yönlü kültür insanı Tekin Özertem’in imzasını taşıyan Geride Kalan, Delidolu'nun “Tanıklık” temalı kurmaca dışı eserler koleksiyonun ilk kitabı. 50’li, 60’lı ve 70’li yılların İzmir’ine, bilhassa da kentin sanatsal üretkenliğine ve çokkültürlü toplum yaşantısına tanıklık ettiren kitap, İzmir’i çok daha yakından tanımamızı sağlıyor. Geçmiş üzerinden bugünün İzmir’ini de düşünmemize olanak veren ve bu yönüyle kent belleğine katkıda bulunan Geride Kalan, ünlü Gagin Yokuşu’ndan Basmane’ye, okuru eski İzmir’in arka sokaklarında dolaştırarak keşiflerle dolu bir okuma deneyimi sunuyor.