Uluslararası öneme sahip bir sulak alan ekosistemi olan Gediz Deltası, her yıl on binlerce kuşun ürediği Türkiye’deki 312 Önemli Doğa Alanı’ndan (ÖDA) biri. Deltada, Doğa Derneği uzmanları, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile DKMP İzmir Şube Müdürlüğü’nün izinleri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ayni ve araç desteğiyle Üreyen Kuş Atlası çalışması gerçekleştirdi. Çalışmasıyla Gediz Deltası’nın üreyen 114 kuş türü ve dağılımları ortaya kondu. Haziran ayında tamamlanan üreyen kuş atlası çalışmalarıyla, Gediz Deltası’nda üreyen kuşlar kayıt altına alındı. Alanda gönüllülerin de katılımıyla geçtiğimiz Nisan ayında başlayan Kuş Göçü İzleme Programı’nın devamı niteliğinde olan üreyen kuş atlası çalışması, 15 Haziran’da tamamlandı. Çalışma sonunda Gediz Deltası’nda üreyen her bir kuşa ait üreme haritası oluşturuldu.

Kayıt altına alındı

Doğa Derneği Biyoçeşitlilik Araştırma Koordinatörü Şafak Arslan, çalışmalarla ilgili şunları söyledi: “Mayıs ayının ilk haftası itibariyle deltanın tamamında üreyen kuş atlası çalışmasını hayata geçirdik. Çalışma boyunca 114 kuş türünün üreme süreçlerine şahitlik ettik. Bu sayı Türkiye’de üreyen kuş türü sayısının üçte birinden fazla. 2006 yılında yapılan çalışmayla kıyasladığımızda kuğu, tepeli guguk, ince gagalı martı, kızıl kirazkuşu, sarıasma ve kuzgun gibi türlerin deltada o yıllarda üremediğini ancak artık üremeye başladıklarını tespit ettik. Geçmiş çalışmalarda olduğu gibi nesli küresel ölçekte tehdit altına olan üveyik kuşunun da deltada ürediğini kayıt altına aldık. Çayır delicesi ve boz çinte gibi kuş türlerinin ise artık ne yazıkki alanda üremediğini gözlemledik. Çalışmanın sonunda her bir tür için üreme haritası oluşturduk. Bu haritalar sayesinde deltada üreyen her bir kuşun yuvasının yeri belirlenmiş oldu. Amacımız Gediz Deltası’na yaşam olan bu alanları korumak ve devamlılığını sağlamak. Deltadaki rutin kuş izleme çalışmalarını sürdüreceğiz.”

İki milyon yaşında

Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç ise, “Gediz Deltası, UNESCO’nun Dünya Doğa Mirası kriterlerini sağlayan uluslararası ölçekte öneme sahip bir sulak alan. Gediz Deltası Üreyen Kuş Atlası çalışması, deltanın barındırdığı kuş çeşitliliğini ortaya koymak açısından çok değerli. Bu çalışmayla, Gediz Deltası’nda üreyen kuşların kapsamlı bir haritası ortaya çıkmış oldu. Yaklaşık iki milyon yaşında olan Gediz Deltası, uzun yıllardır doğaseverlerin ve bilim insanlarının çalışmalarıyla korunuyor” diye konuştu. Dünya flamingo nüfusunun yaklaşık yüzde 10'una ev sahipliği yapan Gediz Deltası, aynı zamanda flamingoların Türkiye’de ürediği iki alandan birisi olma özelliği taşıyor. UNESCO Dünya Doğa Mirası kriterlerini sağlayan Gediz Deltası’ndaki flamingo üreme adasında, her yıl 18 ila 20 bin flamingo kuluçkaya yatıyor. Bu yıl da on binlerce yavru flamingo Gediz Deltası’nda yaşama gözlerini açtı.