Yapacakları faaliyetler ve amaçları hakkında açıklama yapan kurucu üye ve Yönetim Kurulu Sözcüsü A. Perviz Altay, başta İzmir olmak üzere Türkiye’nin her köşesindeki Azerbaycan Türkleri arasında kültürel ve ekonomik dayanışmayı sağlamak istediklerini söyledi. Yapacakları çalışmalar ile Azerbaycan ve Türkiye arasında köprü olacaklarını söyleyen A. Perviz Altay, “ÇAĞAZDER ‘Acılar paylaşıldıkça azalır, sevinçler paylaşıldıkça büyür’ anlayışı ile kuruldu” dedi.

Dedelerimiz Anadolu’da Kurtuluş Savaşı’na katıldı

20. Yüzyılın başında yaşanan 1. Dünya Savaşı sonrasında Eski Azerbaycan topraklarından Anadolu’ya göç eden genç Azerbaycan Türkleri’nin daha yükünü bile indirmeden Kuvayi Milliye ordusuna katılarak cepheye koştuğunu hatırlatan Altay, “Azerbaycan ve Türkiye tek millet iki devlettir. Bizler bu ülke kurulurken elini taşın altına koyanların torunları olarak Anadolu’yu yurt bildik. Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşı ve bu milletin ferdi olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

Tek Millet iki devlet

A. Perviz Altay, ÇAĞAZDER’in işlerinde ve mesleklerinde başarılı, sosyal sorumluluk bilinci gelişmiş milli duygulara önem veren, Türk kültürünün gelişmesine destek verecek çağdaş dünyaya ayak uyduracak kafa yapısına sahip Azerbaycan Türklerinden oluştuğuna dikkat çekti. Altay, “Çağdaş Azerbaycan’ın kurucusu M. Emin Resulzade ve Çağdaş Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün ilkelerinin izinde ´tek millet iki devlet´ anlayışı doğrultusunda çalışmalar yapacağız. Amacımız, iki ülke arasında dostluk ve kültürel bağları kuvvetlendirmek, mesleki tecrübelerimizi birbirimize aktarabilmek ve geliştirebilmektir. Bu amaçlara hizmet edebilecek herkesi derneğimizin çatısı altında toplanmaya bekliyoruz” dedi.

28 Aralık’ta Tanıtım ve Dayanışma gecesi var

Öte yandan kısa süre önce kuruluşu gerçekleşen Çağdaş Azarbaycan Derneği’nin Kurucu Başkanı Cemal Mehmethanoğlu, Başkan Yardımcısı Murtaza Karaçanta, Dernek Sözcüsü A. Perviz Altay olurken, Süleyman Ferah, Babek Bahtiyar, Ferdi Korkmaz ve İshak Eyrice’de Yönetim Kurulu Üyesi oldular. ÇAĞAZDER, 28 Aralık’ta İzmir’de tanıtım ve dayanışma gecesi düzenleyecek. Gecede 31 Aralık Dünya Azerbaycan Türkleri Dayanışma Günü de kutlanacak.