Kentler de dönemin koşullarına ayak uydurarak hızlı bir şekilde değişir, şekil alır ve yenilenir. Her kentin kendine özgü yapısal özellikleri, kültürü vardır. Bu özellikler aynı zamanda dönemin koşullarına göre şekil alır, gelişir. Bu gibi durumları ise geçmiş ve şimdiyi karşılaştırarak öğrenmemizi sağlayan her türlü kayıtlı belge için bir adım daha atıldı. Bu kapsamda Sarı Denizaltı Sanat İnsiyatifi’nin başlattığı ve Kültür İçin Alan tarafından desteklenen “Bir Mahallenin Hafızası: Kale sanat projesi” başladı.

8 Kişilik kontenjan

Proje kapsamında İzmir’in Bergama ilçesindeki Pergamon Akropolü’nün eteklerinde, yüzlerce yıllık bir süreçte Rumlar’ın, Ermeniler’in, muhacirlerin, mübadillerin ve günümüzde sayıları giderek artan metropol kökenli yeni nesil göçmenlerin yaşadığı dört mahalleyi kapsayan halk arasındaki ismi “Kale Mahallesi” olarak geçen bölgeye odaklanıyor. Toplamda 7 ay sürecek olan projede, mahallenin kent belleğindeki yerini psikocoğrafya, kentsel mekân, bireysel bellek, yaşam kültürü ve sözlü tarih kavramları etrafında şekillenen atölyeler, seminerler ve uzman sunumları yer alacak.

İzmir’de ikamet eden fotoğrafçılar ve sanatçıların katılabileceği projede, başvuranlar arasında en fazla 8 kişi yer alabilecek. Son başvuru tarihi 8 Haziran 2020 olan projenin detaylarına ve başvuru formuna Sarı Denizaltı Sanat İnisiyatifinin sitesinden ulaşılabilir. https://www.saridenizalti.com/birmahalleninhafizasikale

Projede neler olacak

Proje kapsamında gerçekleştirilecek online atölyeler; sözlü tarih uzmanı Eda Yiğit’in “Kültür Sanat Pratiklerinde Anlatının Yeri” ve Prof. Dr. Melek Göregenli’nin “Kent, Zaman, Kimlik, Mekan” seminerleri, arkeolog Bülent Türkmen ve araştırmacı, yazar Sefa Taşkın’ın canlı yayın sunumlarıyla destekleniyor. Yücel Tunca yürütücülüğünde gerçekleşecek, "Belgesel Fotoğraf Atölyesi” mahalle insanlarının, gündelik yaşam pratikleri, mekânları ve sokakları üzerinden geçmiş ve bugün arasında bir köprü oluşturmayı hedefliyor. Günseli Baki yürütücülüğünde gerçekleşecek “Psikocoğrafya ve Anlatı Atölyesi” psikocoğrafyanın yöntemlerini kullanarak mahallede yapılacak yürüyüş deneyimlerinin yazı, fotoğraf, buluntu nesne, kolaj ve haritalar kullanarak mahallenin bugününe ilişkin öznel anlatılarını oluşturmayı amaçlıyor. Proje sonunda ortaya çıkan sanatsal üretimler 31 Ekim’de Bergama’da ve 14 Kasım’da K2 Güncel Sanat Merkezi’nde sergilenecek. Pandemi koşullarında gerçekleştirecek proje aynı zamanda bu dönemin de bir kaydını tutması açısından da büyük önem taşıyor.