Konak Belediyesi'nin uzun yıllardır yayımlanan “KNK”, Bornova Belediyesi'nin “Bornova”, Tire Belediyesi'nin “Tire'den Yansımalar” dergilerine kısa süre önce bir yenisi eklendi. Selçuk Belediyesi Kent Belleği'nce hazırlanan Efesli Leylek Dergisi yayın yaşamına başladı.

Dergilerin yerel yöneticilerin değişmesine karşın yayın yaşamını sürdürüyor olması, bilmeye, öğrenmeye duyulan merakın, beğenildiklerinin göstergesi. Bu dergilerin ağırlıkla gazetecilerin oluşturduğu ekiplerce yayımlanması daha nitelikli ürünlerin ortaya konmasına yol açıyor. Yerel yönetimlerce yayımlanan ve ilgiyle izlenen dergilere bir göz atmak isteriz.

Efesli Leylek uçuşa geçti

Efes Selçuk Belediyesi’nin "Efesli Leylek uçuşa geçti" söylemiyle duyurduğu Efesli Leylek Dergisi'nin ilk sayısı Ocak ayının başında yayımlandı. Efes'in ve Selçuk'un kültürel mirasını gelecek kuşaklara anlatmayı hedefleyen dergi, Selçuk Efes Kent Belleği tarafından yayıma hazırlanıyor. Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, derginin ilk sayısında kaleme aldığı önsözde "Efesli Leylek geçmişe sahip çıkarken geleceğe köprü atmak için kondu pencerelerimize" diyor. "Bu topraklar böylesine rengarenkken, alabildiğine zenginken, farklı coğrafyalardan leylekler buraya göç edip gitmemişken bizim yazacak daha çok öykümüz, söyleyecek çok sözümüz var. Yolu kültürden, sanattan geçen Efesli Leylek bunun için var" diye ekliyor. Dergiye internet üzerinde www.efeslileylek.com alan adlı web sitesinden erişilebiliyor.

KNK’nin 41. sayısı yayımlandı

Belediyelerin kültür yayınları arasında en uzun soluklulardan biri olan KNK Dergi'nin Kış 2019 - 41. sayısı Aralık ayında yayımlandı. Çok sayıda ödülün de sahibi olan dergi uzun yıllar deneyimli meslektaşımız Işık Teoman'ın yönetiminde yayımlanmıştı. Şimdi genç meslektaşlarımızın bayrağı devraldığı ve İzmirlilerin büyük ilgi gösterdiği dergide Konak’ı merkeze alan, farklı semtlere ilişkin haberlere, araştırmalara, tarihi bilgilere, söyleşilere, söylencelere, birbirinden değerli fotoğraflara yer veriliyor. Üç ayda bir yayımlanan ve ücretsiz olarak sağlanabilen derginin neredeyse tüm sayıları http://www.konak.bel.tr/sayfa/knk-dergi web sayfasından pdf formatında okunabiliyor. Dergide İzmir'e ilişkin çalışmalarıyla tanınan çok sayıda araştırmacı, gazeteci, akademisyen, tarihçinin yazılarına yer veriliyor.

Bornova kent dergisi 20. sayıda

Bornova Belediyesi’nin yedi yıldan bu yana yayımladığı Bornova kent dergisi, İzmir'in kültür sanat merkezlerinden biri olan ilçenin tarihine ilişkin değerli bilgiler ve haberler içeriyor. 8 bin 500 yıllık tarihi ve kültürel varlığı, yaşamı, renkli öyküleri, yaşadıkları mekanlarıyla İzmir'in önemli bir zenginliği olan Levanten mirası, Homeros'u, Yeşilova höyüğü, kiliseleri, tematik müzeleriyle dikkat çeken Bornova'nın kent dergisi de ilgiyle okunan bir yayın. Belediyenin yaptığı çalışmalara ilişkin haberlerin de yer aldığı dergide Bornova'da uzun yıllar yaşamını sürdüren ve isimleri ilçenin belleğinde yer eden Bornovalılar’la yapılan söyleşiler de oldukça ilgi çekici. Dergi 66 sayfa olarak yayımlanıyor.

Tire'den Yansımalar dört yıldır yayında

Tire Belediyesi'nin 2016 yılından bu yana yayınladığı kültür yayını “Tire'den Yansımalar” da arşiv değeri yüksek yayınlardan biri. Derginin yayın yönetmeni Ali Özçelik, üç ayda bir yayımlanan derginin her sayısında Türkiye'nin farklı üniversitelerinden akademisyenlerin kaleme aldığı Tire ile ilgili bilgi ve belgelerin yayımlandığını belirtiyor. Tire'nin çok zengin bir tarihe sahip olduğunu dile getiren Özçelik, Eskiçağlardan Roma dönemine, Osmanlılardan Cumhuriyet'in erken dönemlerine kadar hemen her konuda bilginin dergide yer aldığını anlatıyor. Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, Tire için kalıcı bir kent hafızası oluşturmak ve yerel tarih ile kültürel motifleri gelecek nesillere doğru bir şekilde taşımak amacında olduklarını dile getiriyor. Yerel araştırmacıların yazılarına da yer verilen dergi üç ayda bir yayımlanıyor. 80 sayfa olarak yayımlanan derginin bu yıl içinde internetten de okunabilmesi için bir çalışma yapılacağı belirtiliyor.

Kurumların armağan kitapları

Son dönemde kurumların iş ve yaşam deneyimlerini öne çıkaran anı, biyografi ya da söyleşi türü kitapları armağan kitap olarak yayımladıklarına tanık oluyoruz. Bu yıl kitaplığımıza gelen ve kapağında "armağan kitap" yazan iki kitaptan biri Ege Maden İhracatçı Birlikleri'nden. Kitap, maden bilimcilerin duayeni olarak tanımlanan Sadrettin Alpan'ın yaşam öyküsünün yer aldığı "İnsanı Maden Yaşatır" adını taşıyor. Gazeteci Hulusi Turgut tarafından kaleme alınan kitapta günümüzde "efsane" olarak anılan ve 95 yaşında olmasına karşın fikri çalışmalarını sürdüren Doç. Dr. Sadrettin Alpan'ın yaşam öyküsü anlatılıyor.

Bu yıl kitaplığımıza gelen bir diğer armağan kitap Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ESBAŞ) tarafından bastırılmış. Sema Başol ve Aslı Çakır tarafından kaleme alınan “Kıvılcımlar” kitabı, daha iyi bir dünya hayal eden genç kadınların değişim öykülerini içeriyor. Kitapta genç kadınların girişimcilik dünyasına atılmasına önderlik eden, yol gösteren Değişim Liderleri Derneği'nin kurucusu Sema Başol'un önerileri, deneyim paylaşımları, derneğin “Kıvılcımlar” adını taşıyan programında yer alan genç kadınların başarı öyküleri yer alıyor.