Geçtiğimiz yıl yaşama veda eden gazeteci Bekir Coşkun’un adını yaşatmak amacıyla 20 yıl yaşadığı Ayvalık'ın Cunda (Alibey) Adası'ndaki kütüphane okurlara kapılarını açtı. Açılışta söz alan eşi Andree Coşkun, "Bekir’in hayatta sahip olmak istediği ve hayalini kurduğu bu kütüphane onu kaybetmemizin üzerinden henüz bir sene geçmişken bugün gerçek oldu. Bu kütüphaneyi birlikte açıyoruz ve birlikte yaşatacağız" diye konuştu. Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bekir gençler, çocuklar, kadınlar, herkes okusun, düşünsün, sorgulasın isterdi. Okusun ki Atatürk’ü, laik cumhuriyeti, özgürlüğü anlasın, sindirsin ve daha aydınlık bir ülkede mutlu, özgür yaşasın. Hayatı boyunca yazılarında sade bir dille bunu anlatmaya çalıştı. Tabii ki bunu gerçekleştirmek kolay olmadı. Kütüphanenin yapılması sırasında desteğiyle hep yanımda olan Hikmet Bakır’a, bu kütüphaneyi zenginleştiren tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum. Burası hepimizin ve böyle de kalacak.”

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, önceki başkanlardan Ahmet Tüfekçi'nin döneminde restore edilen Rumlar'dan kalma tarihi yapıyı yeniden düzenlendiklerini belirterek, "Bekir Coşkun Kütüphanesi, sadece Ayvalık halkına değil, ülkemize kazandırılmış en büyük hediye, en büyük hazine, en büyük bilgi kaynağı hepimize hayırlı olsun” dedi. Ergin, "En büyük hayalinin gerçekleşmesinin onun kadar Bekir Coşkun dostlarını da çok mutlu ettiğine inanıyorum" diye konuşurken kütüphanenin kurulmasına öncülük eden belediye meclis üyelerine, kitaplarını ve değerli eşyalarını bağışlayan Andree Coşkun’a teşekkür etti.

Pako karşılıyor

Kütüphanenin girişinde yazarın ünlü köpeği Pako'nun bir heykeli de bulunuyor. Andree Coşkun'un hazırladığı kütüphanenin en özel bölümünde ise yazarın çalışırken kullandığı kişisel eşyaları, yazı masası ve ödülleri yer alıyor. Çoğu imzalı üç bine yakın kitabın bulunduğu halka açık kütüphane üyelik sistemiyle çalışacak. İsteyen okurlar ödünç kitap da alabilecek. Haftanın altı günü hizmet verecek Bekir Coşkun Kütüphanesi Pazartesi günleri kapalı olacak. Kütüphane okurlara 08.30 - 17.30 saatleri arası hizmet verecek.

Tescilli bir yapı

Cunda Adası'nda Mithatpaşa Sokak'taki kütüphane binası 1873 yılında Rum kız okulu olarak inşa edilmiş. Okul 49 yıl eğitim verdikten sonra terk edilmiş. Tescilli yapı daha sonra Ayvalık Belediyesi tarafından restore edilmiş ve kültür merkezi olarak işlevlendirilmiş. Yaklaşık 100 metrekare zemine oturan ve 200 metrekare bahçe içindeki kütüphanenin alt katı kültür merkezi üst kısmı ise kütüphane olarak hizmet verecek. Dik bir yokuşun sonundaki kütüphane binasına erişim için özel bir engelli yolu da bulunuyor.

***

Ödemiş Çaylı'da Çağlayan Irmak Kitaplığı 

Gazeteci İbrahim Irmak'ın 2011 yılında trafik kazasında yaşamını yitiren oğlu Çağlayan Irmak anısına sürdürdüğü “Aydınlanma yolunda sen de bir mum yak” projesi kapsamında oluşturulan 13. kitaplık Ödemiş’in Çaylı Mahallesi'nde açıldı. Eski Belediye binası altındaki işyerinde açılan "13. Çağlayan Irmak Kitaplığı" yaklaşık 3 bin 500 dolayında kitapla hizmet verecek.

İbrahim Irmak, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş'in kütüphaneyi ilçenin köylerinde açmalarını önerdiğini ve bir eğitimci olarak her türlü desteği vereceklerini söylediğini aktardı. Projeye Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü de destek verdiğini, Doç. Dr. Yasemin Polat'la ve sosyal sorumluluk bilinciyle oluşturulan “Arkeo Liber” projesinde gönüllü çalışan öğrencilerle el ele verdiklerini anlatan Irmak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Okuyucularımızın bağışladığı kitaplarla, öğrencilerin topladığı basılı eserleri Çaylı’ya götürdük. 'Al götür, oku getir' prensibiyle çalışıyoruz. Herkes ücretsiz olarak yararlanabiliyor. Kitapların iki haftada okunup getirilmesini, sonra bir diğerinin alınmasını istiyoruz. Amacımız okuma alışkanlığının artması ve bilgi toplumunun oluşması, bilgisayar, telefon ekranlarına bağımlılık derecesinde kilitlenmiş çocuklarımızı kitapların sayfalarına çekip onlara yeni ufuklara yelken açtırabilmek."

Kitap bağışlamak isteyenler İbrahim Irmak'a 0533 414 24 57 numaralı telefon ve [email protected] e-posta adresi üzerinden ulaşabilir ve bilgi alabilir.

***

Gazeteci Tülay Cengiz'den imza günü

Gazeteci Tülay Cengiz, Kültürkent Kuledibi Yayınları'ndan çıkan “Aziz Nesin’den Kızıma Mektuplar” adını taşıyan yeni kitabını Yakın Kitabevi’nde okurları için imzaladı. Cengiz, kitapta Aziz Nesin ile ilgili anılarının yanı sıra kızı Eylem Gökçe Cengiz’in ünlü yazarla 7 yaşında başlayan ve 17 yaşına kadar süren mektup arkadaşlığı sırasındaki yazışmalarına da yer veriyor. Tülay Cengiz'in kitabı Ataol Behramoğlu'nun ön sözüyle yayımlanmış. Cengiz, kitabın gelirinin bir kısmını Nesin Vakfı’na bağışlanacağını söylüyor.

1984 yılında Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin "Yılın Ropörtajı" ödülünü yazar Aziz Nesin'in elinden aldığını belirten Tülay Cengiz, yazarla asıl dostluklarının 1986 yılında, Nokta Dergisi'nin İzmir Temsilcisi olduğu sırada başladığını anlatıyor. Dikili Barış Festivali'nde başlayan dostlukları Nesin'in 1995 yılında vefatına kadar sürmüş. Kızı Eylem Gökçe'nin de yazar Aziz Nesin ile Dikili Festivali'nde tanıştığını ve mektuplaşmaya karar verdiklerini aktaran Cengiz, "On yıl kadar, ara ara sürdü yazışmaları. İzmir'e geldiğinde bizde de kalırdı. Oğlumuz Oğulcan'ın da isim babası Aziz Nesin'di" diye ekliyor.

***

Dr. Burhan Özfatura kitabını imzalayacak

Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Burhan Özfatura yaşam öyküsünü, belediye başkanlığı deneyimlerini ve gazete yazılarını derlediği “Yaşadıklarım, Unutmadıklarım, Yazdıklarım” başlıklı kitabını okurları için imzalayacak. Etkinlik 13 Kasım 2021 Cumartesi Saat 14.00-16.00 arasında Alsancak'ta Yakın Kitabevi'nde gerçekleşecek. Dr. Özfatura, kitabında dünyadaki sömürü düzenine, ülkenin ekonomik, sosyal, siyasal sorunlarına ve din istismarına ilişkin yazılarını yayımlamayı tercih etmiş. İki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Dr. Burhan Özfatura, belediye başkanlarına yararlı olabileceğini düşündüğü yazıları da kitabına eklemiş. Dr. Özfatura’nın tüm maliyetini üstlendiği kitabının geliri, kendisinin de kurucusu olduğu Engelli Bireyleri Koruma ve Eğitim Vakfı’na (EBKOV) bağışlanıyor. 1985 yılında kurulan vakfın nihai hedefinin “Engelliler Köyü” kompleksini gerçekleştirmek olduğuna dikkat çeken Dr. Burhan Özfatura, “Gelin birlikte başaralım” diyerek okura da bir davet sunuyor.

***

TKD'de Ali Fuat Kartal güven tazeledi

Türk Kütüphaneciler Derneği'nin (TKD) pandemi nedeniyle bir yıl ertelenen 29. Genel Kurulu yapıldı. Yoğun bir katılımın olduğu genel kurul sonucunda TKD Genel Başkanlığa Ali Fuat Kartal yeniden seçildi. TKD Yönetim Kurulu Kartal'ın başkanlığında Erol Gökduman, Şahika Eroğlu, Emre Hasan Akbayrak, Sanem Yardımcı, Serihan Güner, Duygu Paçalı, Can Uzun ve Erencem Koç’tan oluştu. Genel kurulda üç yıllık dönemde yaptıkları çalışmaları anlatan Ali Fuat Kartal, pandemi sırasında kütüphanelerde çalışan meslektaşlarının geç alınan önlemler nedeniyle yaşadıkları sorunları, ilgililere anlatmakta yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Kartal, yeni dönemde gerçekleştirmeyi düşündükleri projeleri anlattı.

***

Dünya Çocuk Kitapları Haftası

Her yıl 09 -15 Kasım 2009 tarihleri arasında “Dünya Çocuk Kitapları Haftası” kutlanıyor. Bu haftada çocuklarımıza kitap sevgisini aşılayacak kitapları armağan etmeyi unutmayalım. Onları hem kentimizin hem de Türk edebiyatının değerli yazarlarının eserleriyle buluşturalım. Çocukları kitaplarla tanışacakları kütüphanelere, İzmir Edebiyat Müze Kütüphanesi'ne, kitapevlerine götürelim. Kitap okuma buluşmaları, kitaplardan pasajlar okuyacağımız "kitap tadım" etkinlikleri düzenleyelim.

***

10 Kasım için Atatürk kitapları listesi

Kitap Dostu'nda bu hafta "Çok satanlar" listesini hazırlarken bize destek veren kitapevlerine en çok ilgi gören Atatürk Kitapları'nı da sorduk. İşte o güzel kitapların listesi...

Tek Adam - Şevket Süreyya Aydemir - Remzi Kitabevi

Çankaya - Falih Rıfkı Atay - Pozitif Yayıncılık

Atatürk - Bir Milletin Yeniden Doğuşu - Lord Kinross - Altın Kitaplar

Hangi Atatürk - Attila İlhan - İş Bankası Kültür Yayınları

Atatürk Nutuk - Emre Kongar Seçkisiyle - Remzi Kitabevi

Başkomutan (Emsalsiz Lider) - Ahmet Yavuz - Kırmızı Kedi

Samsun'dan Sonra En Zor 19 Ay - Alev Coşkun - Cumhuriyet Kitapları

***

Çok satanlar

Zamir - Hakan Günday - Doğan Kitap

Okçu'nun Yolu - Paulo Coelho - Can Yayınları

Bir Masalda İki Kral Olmaz - Sacit Aslan - Kırmızı Kedi Yayınevi

Efsun - Selahattin Demirtaş - Dipnot

Balıkçı ve Oğlu - Zülfü Livaneli - İnkılap Kitabevi

Var mısın? - Doğan Cüceloğlu - Kronik Kitap

Doğum Lekesi Gibi Bir Gülümseme - Barış Bıçakçı - İletişim

Noel Domucu ile Jack'in Müthiş Maceraları - J. K. Rowling - Yapı Kredi Yayınları

Ne İçin Varsan Onun İçin Yasa - Hikmet Anıl Öztekin - Destek Yayınları

Petra'nın Kollarında - Erhan Doğan - Düş Gezginleri

Bu liste Kırmızı Kedi, Remzi ve Yakın kitapevlerinin katkısıyla oluştu.