Haber/ Saadet Erciyas

Bu birbirinden güzel tarihi yapıların ağırlıkla minyatür sanatıyla yorumlandığı kitabın yayımlandığı sıralarda ilginç bir rastlantıdır ki, minyatür sanatı da UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne girdi.

Kızlarağası Hanı'nda 1994 yılından bu yana çalışmalarını sürdüren ve kendisini "Çağdaş İzmir minyatür sanatçısı" olarak tanıtan Arya Kamalı, 101 sanatçıyla yola çıktıkları, farklı nedenlerle 74 sanatçıyla tamamladıkları projenin iki yıllık yoğun bir çalışmanın ürünü olduğunu söylüyor. "101 Kemeraltı Efsanesi" kitabının bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu anlatan Kamalı, projede İran, İsveç, İtalya, Üsküp'ten ve İzmir'in yanı sıra Karabük, Ankara, İstanbul'dan sanatçıların da yer aldığını belirtiyor.

Kitabı tamamen kendi olanaklarıyla yayımladığını anlatan Arya Kamalı, bu projede şu an ayakta olan, restore edilmiş, yaşayan, görülebilen binaları işlediklerini söylüyor. Kamalı, "Arkadaşlarımızla çok titiz bir çalışma gerçekleştirdik. Geniş bir araştırma yapıldı, yayımlamadan önce TARKEM'deki arkadaşlarımız kitabı gözden geçirdiler, bize destek verdiler. Bu eser, bu kitap başka kentlere de ilham olabilecek. Bunu uzun yıllar atölyeme gelip eğitim alan arkadaşlarımın gerçekleştirmesini, onların bu sorumluluğu almasını istiyorum" diyor.

Arya Kamalı, 240 sayfalık kitaptaki çalışmaların yüzde 70-80'inin minyatür çalışmasından oluştuğunu, kitapta mozaik, suluboya, yağlı boya, tezhip, ebru, çini, hat, naht gibi plastik sanatların farklı dallarından yapıtların da bulunduğunu dile getiriyor. İzmir için bir ilk olan, Türkçe ve İngilizce hazırlanan kitapta yer verilen, İzmir'le özdeşleşmiş, Kemeraltı'nın simgesi olmuş mekanlardan bazıları şunlar:

Eczacıbaşı Itriyat Fabrikası, Polis Anıevi, Milli Kütüphane ve Opera Binası, Şadırvanaltı Camisi Şadırvanı, Algaze Sinagogu, Başdurak Camisi, Dönertaş Sebili, Ali Ağa Camisi, Ali Paşa Meydanı, Yalı Camisi, Meserret Oteli, Salepçioğlu Camisi Çeşmesi, İkiçeşmelik Camisi, Şadırvanaltı Camisi Çeşmesi, Yeşildirek Hamamı, Yeni Şükran (Hacı Hasan) Oteli, Tevfik Paşa Hamamı, Manisalıoğlu Han, Küçük Karaosmanoğlu Han (L'Agora Butik Otel), Başdurak Camisi, Kemeraltı Polis Karakolu, Etnoğrafya Müzesi, Alanyalı Yemişçizade Konağı, Kestanepazarı Camisi, Gureba-i Müslimin (Memleket) Hastanesi, Agora, eski Konak Halk Eğitim Merkezi.

İzmir tarihine ilişkin değerli bir armağan kitap olarak da değerlendirilebilecek "101 Kemeraltı Efsanesi" kitabının sonunda, bir harita da yer alıyor. Okura tarihi bir gezi rotası sunan harita, Kemeraltı turuna Saat Kulesi'nden başlıyor. Arya Kamalı'nın önderliğinde hazırlanan "101 Kemeraltı Efsanesi" kitabından edinmek isteyenler, sanatçıya 0 539 4215600 numaralı telefon aracılığıyla erişebilir.