Ülkeler,içinde bulundukları siyasal,ekonomik,sosyal gelişmeler ve bunların getirdiği çalkantılarla krizler yaşar .Halk bu krizlere çözüm önerileri getirenleri de lider yapar. Tarihte ve bugün bunun bir çok örneği vardır.
Tarihte bunun en önemli ve tüm dünyayı etkileyen örneği Mustafa Kemal Atatürk'tür.
Her alanda yaptığı uygulamalar ve yaklaşımları ile evrensel boyutta etkili olmuş tarihin akışını değiştirmiştir. Büyük İskender, Fatih, Napolyon, evrensel boyutta olmasa bile ülkeleri çapında liderlikleri halkları tarafından kabul edilmiştir.
Günümüzde de halkın lider yaptığı kişiler vardır. Camilla Dovling Amila Antonia Amaranta Vallejo bu uzun isim size bir şey hatırlatıyor mu? Kısaca Camilla veya Vallejo diye anılan, 2010 yılında başlayan "Şili Kışı"nın lideri olarak halkın benimsediği üniversiteli bir aktivist.Sendikaları ve halkı arkasına alan Vallajo, milyarder işadamı Sebastian Pinera'nın cumhurbaşkanlığını, Şili politik egemenliğini sarstı,bakanlar istifa etti. Demokrasi, özgürlük, adalet, adil gelir dağılımı, demokratik üniversite, barış, evrensel insan hakları platformuna dayanarak yaptığı mücadelede başarılı oldu, Güney Amerika ve Pasifik'te yeni değişimlere yol açtı. Milletvekili oldu.
İlkeleri doğrultusunda mücadeleye devam ediyor. Mahathir Bin Muhammet.1981-2003 yılları arasında Başbakanlık yapan Malezyalı doktor.Ülkedeki yolsuzluklar,ekonomik sıkıntılar,sosyal tepkiler üzerine 10 Mayıs 2018'de halkın baskısı sonucu 92 yaşında yeniden Başbakan oldu. Tartışma yaratan "The Malay Dilemma" kitabında sorunları ve çözümlerini gündeme getirdi.
Trump'un politikalarına karşı çıkan, alternatif çözümleri gündeme taşıyan, 28 yaşındaki eğitimci aktıvist Alexandiria Ocasia Cortez NEW York 14. bölgeden kongre üyesi seçildi. Şimdiden Demokratların Başkan adayı olarak görülüyor.
1971'de 12 Mart muhtırasına karşı çıkan Bülent Ecevit, halkın kendine yakıştırdığı KARAOĞLAN lakabı ile partisini iktidara taşıyan liderler arasında idi.
Ya bugün. İktidarın yanlış siyası,ekonomik,sosyal politikaları sonucu  halkın benimsediği bir politikacı liderliğe doğru yürüyor. Kim diye sormayın?

Yanıtını siz verin.