Tam saha pres… Rakibi kendi sahasında hapset… Orijinimde spor yazarlığı olduğu için yazılarımda bu iki deyimi sık kullanırım. Basketbolda koçların “tam saha pres yapın”, futbolda da teknik direktörlerin oyuncularına “rakibi kendi sahasına hapsedin ki, soluk alamasınlar” şeklindeki talimatındaki gibi asrın belası Kovid-19 bizim yaştakileri evlerimize hapsetti. Sokaklarda, insanlarla temasımız tamamen kesildi. Çık çıkabilirsen; İstersen çık ve gör!..

Bir yanda görünmez düşman Kovid-19, diğer yanda sıkı yasaklar, seni azrailin yani “ölüm

meleğin” olarak bekliyor! “Ya canın, ya paran!” diyor. Tercih sizin!

Bilim adamlarının tahminlerine göre, ilacı ve de aşısı bulunana kadar ölüm meleği bizlere

3-5 ay daha evlerimizde tam saha pres taktiğini uygulayacak…

***

Geçen haftaki yazımda “Varsa izahı, işte mizahı” diyerek “Cavko” lakaplı çocukluk arkadaşım Cavid'ten bahsetmiştim. Hoşsohbet, mizahı seven Cavko, asrın katili Kovid-19'un

ilacını bulduğunu, patentini de “Cavid-19” diye tescil ettirdiğini (!) söylemişti…

Cavid’inki koyu bir mizahtı; ama gördük ki, Türkiyemizde birçok üniversitede bilim adamı

bunun peşine düşüp, bizlere umut mesajları vermeye başladı. Devlet ve bilim adamları bunu başarma savaşına girdi…

Mizah ve izahla beraber, her alanda korona ile ilgili şiir yazanlar çoğaldı. Örneğin, dün bizim su satıcısına su siparişi vermiştim. Anında getirdi. Yüzünde beyaz maske, elinde mavi bir eldiven vardı. Su bidonun uzattı, eşimde kapının eşiğine bıraktığı bidonu kolonyalı mendillerle sildi. Çekinerek aldığımız para üstünü de aynı şekilde silince, sucu gülmekle ağlamak arası başladı şarkılı mırıldanmaya: “Ulan korona korona, soktun bizi bu duruma!”

***

İnsanlar doğaya karşı veya hayatları kısıtlandığında şair kesilip şiir yazarlar… Mizahın bol

olduğu şu günlerde şair-bestekar dostum Gazi Tabip Albay Dr. Ayhan Çekiç’i aradım. O da aynı dertten yakındı.

20 Temmuz 1974 Kıbrıs harekatımızda görev almış, meşhur Atlılar köyü katliamındaki 57 kişinin toplu mezarını ortaya çıkararak tarihe geçmiş, Kıbrıs ve spor üzerine şiir ve besteler yazmıştı. 100’e yakın bestesi, bini aşkın şiiri olan Dr. Ayhan Çekiç Türk Milli Futbol Takımı ile Göztepe Marşını yazarak ünlenmişti. Kovid-19 üzerine yazıp bana verdiği “ÖZLEM VE SİTEM” adlı şiirini sizlerle paylaşmak istiyorum:

Caddelerde rüzgar bomboş sokaklar/ Analar kan ağlarken babalar ağlar / Tencereler bomboş

cepte metelik yok / Yürekler yaralı uçmuyor kuşlar./ Bir virüs çıktı dünyayı sardı/ Ortada ne şan, ne şöhret kaldı / Analar babalar evlatlar yasta / Yeter Allah’ım yeter dünyam karardı./ Dağlarda erik bahçelerde kiraz/ Ne yapsak Allah’ım, boşa gitti bu yaz/ Ağlarım yürekten gözlerimde yaşlar / Bu vatan aşkıyla yanarım vay vay, hey!/ Yeter Allah’ım yeter son ver şu gazaba/ Ne yapsak çaresiz bak şu Arap’a/ Bir virüse kul olmak varmış kaderde/ Ağlatma kalpleri bak şu seraba/ Son ver artık yeter yüce Allah’ım/ Ne yazık yok oldu bahçelerle bağım/ Gönüller yaralı kalplerde hüzün var / Kurtar bizi artık yüce Allah’ım./ Bir askeri doktor, gazi bir subayım ben / Yüreğim kan ağlar ince ve derinden/ Yeter artık yeter

çekil ölümden, ne gelir elden / Vatan millet aşkına dünyam karardı.