Ve beklenen oldu! Vatandaş virüsü takmayınca günlük vaka sayısı 33 gün sonra yeniden iyileşen hasta sayısının önüne geçti! Ulusal sağlık politikamızı yönlendirenler, turizmden pay almak için adeta salgının sahil beldelerine yerleşmesine sessiz kaldılar. Yaz sıcakları, deniz mevsimi, bayram derken sonuçta rehavet kazandı. Günlük korona virüs tablomuzun sabit (!) verilerinin yol açtığı rehavet! Önlemler rafa kalktı. Ne maske, ne sosyal mesafe. Aldıran yok! Esnafı, işletmeleri sıkıştıranlar sahillerde ürkütücü görüntülere seyirciydiler. Normalleşme adımları koşarak atıldı. Kısmi gevşeme mi ne derseniz deyin -resmen- korona öncesine döndük. Usta haberci Uğur Dündar’a göre; Kovid-19 salgınına karşı en büyük yanlış, bu virüsün 65 yaş ve üzerinde etkili olduğu, daha genç yaştakilere pek bir şey yapmadığı algısının oluşmasıydı. O nedenle maske takmak da pek önemsenmedi! Dündar şunu ekledi; “Dilerim bedelini giderek ağırlaşacak bir tabloyla ödemeyiz!..”

Salgınla mücadele yöntemleri konusunda hükümete sürekli önerilerde bulunan, yapılan yanlışlara da dikkat çeken İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı ve İzmir Milletvekili Dr.Aytun Çıray, “gerekli önlemler alınmazsa sonbaharda sağlık sisteminin çökeceğini” öne sürdü.

***

Mücadele kararlı yürütülemeyince salgın kontrol altına alınamadı bir türlü. Virüs belası ülkenin her yerine yayıldı. İstanbul Wuhan, Diyarbakır ve komşusu iller 2. Wuhan oldu. Peki bizi yönetenler ne yapmıştır; Her gün twitterdan mesaj yayınlamışlardır (!) Bize; “kendinizi koruyun” demişlerdir(!) Açıklama yapan bilim insanlarına “korona” soruşturmaları açmışlardır(!)

Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) şu tespiti çok önemlidir; “Türkiye salgında beklenenden fazla dalgalı bir seyir izlemeye devam ediyor. Birinci dalgayı tam olarak bastıramayan ve Haziran’dan beri resmi verilere göre toplumsal düzeyde bulaşıcılığı kontrol altına alamayan ülkemizdeki salgından endişeliyiz(…) Hastane yatış oranı ve yoğun bakım hasta sayısı artışı izah edilmelidir(…) Bakanlığın izlediği test stratejisi süreç doğru yönetmeye katkı sunmaz, gerçek tabloyu yansıtmaz, hatta gizler!..”

Neticede, Pandemide İkinci Dalga uyarısı vız geldi!..

***

Pandemi sürecinde öngörüsüyle dikkati çeken Prof. Dr. Bengi Başer herşeyi özetliyor;

“Bana sorarsanız; bu salgında mücadele şalterini indirdik. ‘Bari turizm gelirlerinden biraz da olsa para kazanalım’ derdindeyiz. Bu yüzden tüm tersi haber ve duyumlara rağmen, yeni hasta sayımız düzenli olarak binin altında kalıyor. Galiba yeni ilham kaynağımız İsveç modeli…”

Koronada ilk günlere döndük, durum çok vahim!..