Yeni yıla umutlarla, çoşku ile girmek hayal oluyor.

Yeni yıl sanırım “Korona Yıl” oldu, yeni yılda da gündem koronavirüs..

2020 felaketleri dendiğinde aklımıza gelen ilk şey koronavirüs. Dünyada 65 milyondan fazla insan koronavirüse yakalandı ve 1.5 milyondan fazla insan hayatını kaybetti. Virüsle birlikte ekonomik sorunlar ve işsizlik 2020’ye damgasını vurdu. 2021 asgari ücret Türk- İş ve DİSK’in muhalefetine karşın 2 bin 825 lira oldu. İşsizlik yine gündemde, Harran Üniversitesi'nde 81kişilik işe 16 bin 848 kişi başvurdu. Devlet destekleri artırılmazsa, Türkiye’deki yoksul sayısı 2 kat artarak 20 milyona dayanabilir. Bir yandan yüksek enflasyon ile giderek artan hayat pahalılığı,diğer yandan binlerce iş yerinin faaliyetlerini durdurması sonrasında azalan ya da tamamen kesilen gelirler.

Ülkede yüzde 14’ü aşan enflasyon ve Türk Lirası’ndaki değer kaybı yoksul sayısını hızla artırırken, Türkiye’nin toplumsal refah konusunda Avrupa Birliği ülkeleri ile arasındaki makas da giderek açılıyor. Türkiye 'satın alma gücü paritesi'nde, Avrupa ortalamasının yüzde 41 altında kaldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Öner Günçavdı’ya göre, pandemi döneminde toplumda hızlı bir yoksullaşma sürecine girildi. Günçavdı şunları söyledi: “Şu anda Türkiye, yaklaşık yüzde 14’lük yoksulluk oranıyla OECD ülkeleri içerisinde kötü bir yerde. Pandeminin etkisi ile bu oranın yüzde 25’e kadar çıkabileceğini öngörüyoruz.”

İstanbul Kültür Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Profesör Sinan Alçın da işsizliğin 2021 yılında da en can yakıcı sorunlardan biri olmaya devam edeceğini belirtti; “Türkiye’de 1 yıldan uzun bir süredir iş arayanların oranının yüzde 25’i geçti. Bu şu anlama geliyor. İşini kaybeden her 4 kişiden biri bir yılı aşkın bir süredir iş bulamıyor. Son 1 yılda yaklaşık 1,4 milyon kişi iş bulma ümidini kaybetti.”

Ne zaman güleceğiz

CHP Zonguldak milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, vatandaşın milli piyango umudu olduğunu ancak özel sektöre verilmesiyle talih kuşunun tüylerinin yolunduğunu ve kazanma şansının azaldığını söyledi. Sorunları aşmanın tek yolu dostluk ve kardeşlik. O nedenle yazıyı Nazım’ın Davet şiirinin bir bölümü ile bitiriyorum;

Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine, bu hasret bizim...

Hepinizin yeni yılını kutluyorum, sağlıklı yıllar diliyorum.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşçakalın dostlar.