Sizi bilmem ama ben boşu boşuna endişelendiğimizi anladım. Covid-19 dünyayı sarmış gidiyor. Daha doğrusu biz öyle sanıyoruz. Bazı ülkeler var ki korona uğramamış bile... İşte Türkmenistan... Sıfır sorun sıfır vaka...

Yaklaşık bir yıl önceydi. Henüz yolun başındaydık. Salgın haberlerini gerilim filmi izler gibi izliyorduk. Çin'den sonra İtalya, İspanya, İngiltere başı çekiyordu. Hastanelerdeki durum içler acısıydı. Gün gün açıklanan ölü sayısı endişemizi daha da artırıyordu. O sırada sınır tanımayan gazetecilerin yaptığı bir haber dikkatimi çekmişti. Haber aynen şöyleydi;

“Türkmenistan'da 'koronavirüs' sözcüğünü kullanmak yasaklandı. Medyanın bu sözcüğü dile getirmesine izin verilmezken, salgından söz edenlerin veya sokakta maske takanların gözaltına alındığı belirtiliyor.”

Aradan epey zaman geçti. Hepimiz salgın konusunda çok şey öğrendik. Zaten Dünya Sağlık Örgütü bütün ülkelerdeki verileri açıklıyor. Bir tek ülke hariç; Türkmenistan...

Orada böyle bir şey yok. Hatta tüm dünyada Covid-19 ile mücadelede kapsamında halka sokağa çıkma kısıtlamaları, tecrit ve karantina uygulamaları dayatırken, Türkmenistan ise 7 Nisan'da Dünya Sağlık Günü kutlamaları kapsamında kitlesel bisiklet turu düzenledi. Türkmenistan'ı inceleyen uzmanlar verileri “kesinlikle güvenilmez” olarak açıkladı.

Ama kimin umurunda...

Ülke kenelinde her şey 'üzerlik' bitkisiyle dezenfekte ediliyor. Bu tedbir, Türkmenistan Devlet Başkanı Kurbangül Berdimuhammedov'un, üzerlik bitkisini yakmanın virüsü önlemeye yardımcı olduğunu söylemesi üzerine alınmış. Bilimsel bir karşılığı yok ama Başkan söylemiş.

Nokta...

Başka hiçbir tedbir yok. Haberlere göre Türmenistan'da hayat normal seyrinde devam ediyor.

Kafeler, restoranlar açık. Kalabalıklar düğünlerde toplanıyor. Hiç kimse maske takmıyor, kitlesel etkinlikler düzenlenmeye devam ediliyor.

Türkmenistan yönetimine göre böyle bir tehlike yok.

Ama hemen her gün Devlet Başkanının spor yaparken verilen görüntüleri yayınlanıyor. Bu yayınlarda, "Halkın, Devlet Başkanı sayesinde sağlıklı, dolayısıyla mutlu olduğu" mesajı veriliyor.

Zaten Berdimuhammedov, devlet başkanlığı dönemini, "Kudret ve Mutluluk Çağı" olarak ilan etmiş.

Şaşkına dönen Dünya Sağlık Örgütü durumu tek kelimeyle özetlemiş...

“Endişeliyiz”