Günlerdir korona ile yatıyoruz, korona ile kalkıyoruz. Dün itibariyle 6 bin 500 kişi öldü. 170 bin vaka!...Suudi Arabistan Kabe’yi kapattı. İran da camileri, Vatikan kiliseleri! Kuveyt pratik çözüm geliştirdi ezanı değiştirdi, namazların evde kılınması çağrısını yaptı. İran “Grip sandık, hazırlıksız yakalandık” açıklaması yaptı. Fransa otelleri, parkları kapattı. Avrupa içe kapandı, kapanıyor “5 mikronluk” virüs yüzünden!..

***

Şansölye Merkel, virüsün yayılmasıyla ilgili konuşmasında “sosyal ilişkileri kısıtlama” çağrısı yaptı, Türkçe alt yazılı videosunu yayınladı. James Bond oyuncusu Ukraynalı Olga Kurylenko’nun korona virüs testi pozitif çıktı. 300 İtalyan doktor, dünyaya “açık mektup” yayınladı, virüsün bulaşma hızının tüm Avrupa ülkelerinde aynı olduğuna dikkat çekti. İtalya’da önlemlerin gecikmeli alındığını ifade etti!.. Papa Francis de Roma’nın boş sokaklarına çıkarak dua etmiş! (Sözcü) Çekya, Peru ve Lübnan’da da olağanüstü hal ilan edildi.

***

Virüs sonunda bize de geldi, “sürpriz” gibi karşılandı! Yaşam alt üst oldu! Anında zamlanan dezenfektan seferberliği başladı. Kolonyaya hücum edildi, kolonya yapacak alkolün kalmadığı anlaşıldı. İnsanlıktan nasibini almamış “fırsatçılar” türedi. Gece kulüpleri, bar, diskotekler, kütüphaneler kapatıldı, her türlü kültür sanat faaliyetleri sonlandırıldı.

(Ayrımsız toplu bulunma yerleri, alanları kapatılmalı.)

O kadar şehir hastanesi, misafirhaneler varken gece yarısı olanakları kısıtlı öğrencilerin kaldığı yurtlar boşaltıldı, Umre’den dönenlerin bir bölümü (5300 kişi) buralarda karantinaya alındı. Bazı kişiler de yurtları ahıra benzettiler. (Soru; Çin’den özel uçakla getirilenler bir hastanede tek tek odalarda temas etmeyecek şekilde karantinaya alınırken, Umre yapanlar neden yurtlara balık istifi dolduruldu?)

Umre’den dönen ve kontroldan geçmeyen yaklaşık 15 bin kişi de şimdi nerede?

Korona dolandırıcılarımız hemen ortaya çıktı. Maçlar seyircisiz! Ertelenmedi onca çağrıya karşın. Kıt akıllı fanatikler takım muhabbetinde. İyi de AVM’ler, nargile salonları, kahvehaneler neye açık?

Tıp insanları dışında herkes “korona otoritesi” kesildi ekranlarda. Yargıda da virüs alarmı verildi, duruşmalar ertelendi (acele davalar dışında). İstanbul Valiliği, Avrupa’dan kente gelenlerin karantinaya alınacağını duyurdu. CHP, temizlik ve hijyen ürünlerindeki KDV oranının yüzde1’e düşürülmesi için yasa teklifi verdi.

***

Bu arada -özellikle- sosyal medyada karşılık bulan bu öneri, süreci yöneten yöneticilerce ciddiye alınmalı; “Atatürk Havalimanı, İstanbul için karantina amaçlı kullanılabilir. Yurtdışından gelen yolcular doğrudan buraya iner. Alandaki elverişli binalar da karantina merkezine ve hastaneye rahatlıkla dönüştürülebilir.”

***

Dünya dönüyor, yaşam duruyor. Büyük insanlık çare bekliyor. Korona vakası toplumları test ediyor, dolayısıyla ülkemizi de! Salgın yayılıyor, hasta sayısı artıyor. Sağlık Bakanlığı, çalışanları büyük özveri gösteriyor, inanılmaz çabalıyor. “İzolasyonlu” Korona Günleri’nde önlem var, hijyen temizlik kurallarına uymak var, “sosyal mesafe” var; panik duyarsızlık asla yok!..

"Büyük insanlık
gemide güverte yolcusu
trende üçüncü mevki
şosede yayan
büyük insanlık.
Büyük insanlık sekizinde işe gider
yirmisinde evlenir
kırkında ölür
büyük insanlık.
Ekmek büyük insanlıktan başka herkese yeter
pirinç de öyle
şeker de öyle
kumaş da öyle
kitap da öyle
büyük insanlıktan başka herkese yeter.
Büyük insanlığın toprağında
gölge yok sokağında fener
penceresinde cam
ama umudu var büyük insanlığın
umutsuz yaşanmıyor."
(Nâzım Hikmet)