‘’Kuvvet-i ilmi ve sırrı tevhidi gerçekleştirip, milletlerin, mezheplerin kanunlarını iptal edeceğiz’’ diyor Şeyh Bedrettin...
Halifeleri Börklüce Mustafa ile Torlak Kemal büyük direnişte yenilip müritleriyle asıldıktan sonra Şeyh Bedrettin Serez’e giderek boynunu sehpaya uzatırken, Çelebi Sultan Mehmet ‘yüzünüz sararmış!!' der.
Şeyh Bedrettin’in cevabı hem tarihtir, hem coğrafya. Tarih dündür, coğrafya bugün.
Dün de bugün de 'güneşe giden yol’da ölenler olmuştur...
***
Dünya ekin ve düşün tarihi bilginlerin, edebiyatçıların, şairlerin, sporcuların, vatanseverlerin özgürlük uğruna yaptıkları savaşlar, verdikleri kurbanlar ve bunlara yapılan zorbalıklarla dolu değil midir?
Galile’yi ‘dünya dönüyor’ dediği için yargılamadılar mı?
Jean Jacgues Rousseau’yu eşitliği, özgürlüğü, demokrasiyi, cumhuriyetı savunduğu  için İsviçre’den kovmadılar mı, eserlerini yakmadılar mı?
Schiller’i özgürlük ve adalete aşık olduğu, cumhuriyeti savunduğu için aforoz edip eserlerinin basılmasını yasaklamadılar mı?
Sokrates  eski Yunan tanrılarına inanmadığı için ölüme mahkum edilince celladın ipiyle ölmektense baldıran otu içerek  ölmeyi yeğ tutmadı mı?
Wagner, ihtilalde etkinlik gösterdiği için ölüme mahkum olmuş, ölümden ancak Zürih’e kaçarak kurtulmamış mıdır?
Voltaire, kral aleyhinde yazdığı için Bastille’e kapatılmadı mı?
Dreyfus’u savunduğu için Zola’yı tutuklamadılar mı?
Spartaküs gibi paylaşım eşitsizliğine karşı çıkanları hep kesip biçmediler mi?
Fransız İhtilal’ini desteklediği için Madam Rolland’ı asmadılar mı?
Fransız İhtilali’nin büyük kahramanı Madam Roland sehpaya götürüldüğü zaman, özgürlük için dövüştüklerini söyleyen kalabalığa bakarak; "senin namına ne cinayetler işleniyor. Ey özgürlük seninle ne kadar eğlendiler’’ demeyecek miydi?
Nazım güneşe giden yolda savaşanlar için "akın var akın /güneşe akın /güneşi zaptedeceğiz /güneşin zaptı yakın’’ diye haykırmayacak mıydı?
Hak-hukuk-adalet diye haykıran, demokrasi, cumhuriyet, barış, özgürlük, doğaya, çevreye, insana saygı isteyen Türk halkı sandıkta varolduğunu göstermeyecek miydi?
Türkiye’nin dört bir yanında ‘Her şey çok güzel olacak’’ şiarıyla sandıklara gidilmemiş miydi?
Aydınlık ve güzel bir Türkiye için 23 Haziran bekleniyor olmayacak mıydı?
Karanlığı bir kere deldik tekrar yapabiliriz, o halde korkuyu yenmek karanlığı delmek için yeniden ayağa kalkılmayacak mı?
Unutma sen ayağa kalkmazsan karşındaki büyük görünür
Ayağa kalk.
***
 Herşey çok güzel olacak.
Ama önce, en önce
komşularınla akrabalarınla kucaklaş
bugün bayram
daha mutlu bayramlar için bugün birlik vakti.
‘İyi bayramlar’