5199 Sayılı Hayvanları Koruma Yasası’nda Temmuz ayında yapılan yeni düzenlemenin genel hatları artık herkesçe biliniyor. Hatırlayacağınız gibi, yeni maddeler arasında “tehlikeli ırklarla” ilgili de bazı değişiklikler yer almıştı. Bu değişikliklerin çözüm sunmadığı konuları sık sık gündeme getirmeye çalışıyorum.

Bu hafta ise “tehlikeli” tabir edilen ırklarla ilgili olumlu diyebileceğimiz yasal değişikliği biraz açmak istiyorum ki, köpek sahipleri de bu konuda detaylı olarak bilgilenmiş olsunlar.

***

Yeni yasanın 5. ve 15. maddeleri tehlikeli ırklarla ilgili düzenlemeleri içeriyor. Eski genelgeye göre Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Fila Brasilerio ve Dogo Argentino cinsi köpeklerin bakılması yasaktı. Bu köpekler tespit edildiklerinde sahiplerinden alınarak barınaklara gönderiliyordu.

Aslında yeni yasada da tehlikeli ırklarla ilgili bakma, satma, üretme yasağı devam ediyor. Ancak mevcut köpek sahiplerini rahatlatacak şöyle bir düzenleme yapılmış:

- Hayvanları bu madde yürürlüğe girinceye kadar sahiplenmiş olanlardan, maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı aylık süre içinde hayvanlarını kısırlaştıran ve buna dair belgeyle birlikte Bakanlığa başvurarak veri tabanına kayıt ettirenler hakkında, birinci fıkrada veya 28'inci maddenin birinci fıkrasının (j) bendinde öngörülen idari yaptırım hükümleri uygulanmaz.

- Kısırlaştırma işlemi için maddenin yürürlüğe girmesinden önce gebe kalmış hayvanların doğum yapması, yavruların dört aylık olması beklenir. Bu hayvanların ölümü halinde Bakanlığa bilgi verilir ve kayıttan düşürülür.

- Kısırlaştırılan ve kayıt altına alınan bu hayvanlar kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız olarak dolaştırılamaz, halkın yoğun olarak bulunduğu yerler ile çocuk oyun alanları ve parklarına sokulamaz.

Yasadaki bu hükümlere aykırı hareket edenler 11 bin TL idari para cezası alacak. Yasaklara aykırılık devam ettirildiği takdirde hayvanlara el konularak belediye barınaklarına götürülecek; sahiplerine ise idare para cezası verilecek.

***

Tehlikeli ırklarla ilgili maddeler yeni yasanın Resmi Gazete’de yayımlandığı 13 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi. Yani 13 Ocak 2022 tarihine kadar tehlikeli ırk olarak kabul edilen Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Fila Brasilerio ve Dogo Argentino cinsi köpek sahiplerinin mutlaka hayvanlarını kısırlaştırmaları ve buna dair belgeyle birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvurarak veri tabanına kayıt ettirmeleri gerekiyor.

Bu tarihe kadar kayıt yaptıranlar artık “birileri köpeğimi görüp el koyar mı” diye endişelenmeden köpeklerine bakabilecekler. Kayıt yaptırmayanlar ise bu haklarını kaybedecek!

6 aylık sürenin 2 ayı bitti bile, göz açıp kapayana kadar 4 aylık süre de bitecek. O nedenle köpek sahiplerinin bir an önce yasal yükümlülüklerini yerine getirmelerinde fayda var.

***

Sosyal Medyadan İnciler: Kediler neden mırıldanır?

Popular Science Türkiye’nin sosyal medya hesabında paylaşılan yeni bir makale evcil kedilerin neden mırıldandığı hakkında ilginç bilgiler içeriyor. İşte o makaleden bazı detaylar:

“Evcil kediler, diğer kediler ile göz bebeklerinin büyümesi ve cilt seğirmesi gibi hareketler yardımıyla iletişim kuruyor. İnsanlar olarak bu anlaşılması zor dili çözmekte pek iyi olmadığımızdan, evcil hayvanlarımız bizimle iletişim kurarken başka tip işaretler kullanmayı öğrenmiş. Mırlama da bu sınıfa giriyor fakat birlikte yaşadığımız yaklaşık dokuz bin yıldan sonra, bunun ne anlama geldiğini hâlâ kesin olarak bilmiyoruz.

Çoğu kişinin düşündüğü gibi mırlama, ille de bir hoşnutluk belirtisi olmayabilir. Kürklü yoldaşlarımız veterinerde de mırlar ancak sıkıştırılıp muayene olmayı pek sevmezler. Bunun aksine, ‘Savunmasız durumdayım, yardım et’ diyor olabilirler. Hayvanlar etepimeletik davranış adı verilen bu davranışı kullanarak, genelde annelerinden (ve belki de insanlarından) ilgi ve dikkat istiyorlar.

Bu narin gurultuya yönelik başka kuramlar da mevcut. Bu kuramlardan birine göre mırlamanın frekansı, yaralı kedilerde yumuşak dokunun ve kemiklerin iyileşmesini destekliyor. Bazıları ise bu özgün mırıltının, ev kedilerinde yakın zaman önce ortaya çıkan evrimsel bir adaptasyon olduğunu ileri sürüyor. Bu kişilere göre kediler, bu düşük titreşimlerin sahipleri üzerinde meydana getirdiği rahatlatıcı etkiyi kullanarak, insan koruyucularını kendilerine bakması ve kendilerini koruması için teşvik ediyor olabilir.

Bu hipotezlerden herhangi birini diğerine karşı destekleyen veri bulunmuyor ve aslında birçok şey kedilerin karakterine bağlı.”

***

Kimi Takip Etsek?

Instagram’daki Canlıların İç Dünyası, veteriner hekimliği öğrencileri tarafından yürütülen bir hesap. 60 bine yakın kişinin takip ettiği bu hesapta evcil hayvanlarla ilgili ilginç haberler, esprili veya duygulandıran paylaşımlar bulabilirsiniz.

***

Haftanın Karesi

Bu kampanya kaçmaz! 10’lu küçük su paketi alana bir adet yavru tekir kedi bedava!