Giderek varsıllaşıyor kentlerde kitaplı günler, fuarlar, sergiler, buluşmalar. Salt büyük kentlerin değil, kimi ilçelerin, hatta semtlerin bile kitap günlerini duydukça içim kıpır kıpır oluyor.

İstanbul Kitap Fuarı 2 Kasım’da başladı. 10 Kasım’a değin sürecek. Şimdi İstanbul’da kitapların arasında bulunmak vardı diyorum. Fuara akan insan selini izlemek, kitaplara dokunmak, kitap dostlarıyla söyleşmek, yazarlara kitap imzalatmak, söyleşilere katılmak, kitabın gün boyu havasını solumak ne büyük kazanım değil mi?

Ne ki bu yıl da gidemedim İstanbul’a; ama aklım orada, katılan dostlarımın imza günlerinde yine de.

Feyza Hepçilingirler Cumhuriyet Kitap’ta (31 Ekim 2019) “Türkiye’deki kitap fuarlarının sayısı kaça ulaştı bilmiyorum ama yakında fuarı olmayan il ve ilçe kalmayacak. Balon gibi, içi boş bir doluluk görüntüsü. Ne yayınevleri memnun durumdan ne yazarlar. Okurlar deseniz… Asıl sıkıntımız o zaten! Okur yok” diye yazmış, yazıklanmış. Bir bakıma haklı da. Bunca kitaplı günler, fuarlar daha çok kitabı evlere, odalara, raflara taşımalı.

Umutsuzluk, kaygılanma… Böylesi haberleri okudukça, dinledikçe işte o zaman hüzünleniyorum.

Kitapla başlamışken, gene kitaplarla yolculuğu sürdürelim. Sağ olsun şair, yazar dostlarımdan sık sık imzalarının sıcaklığı, dostluğuyla ulaşıyor bana kitaplar; okunuyor, kitaplığıma yerleşiyor. Bir küçük yolculuk yapalım kitaplar arasında; o zaman buyurun kitap sergime.

* * *

Halim Yazıcı bir süredir Marmarisli. Orada yaşıyor; ama İzmir’siz ve kitapsız kalmıyor. “Sarıl Bana Gökyüzü” Ocak 2019’da Kaos Çocuk Parkı Yayınlarından çıkmıştı. Mayıs’ta “şiir dostum, iyi insan” imzasıyla gönlümde yerini aldı. “ucu kalbi yok bu dünyanın / üstüm başım kedi” diyecek kadar kedilerin, sığırcıkların, zeytinin, cazın, ezgilerin sesiyle bir şiir yolculuğu…

Ünlü şair Kemal Özer “Müzik, özellikle caz, yaşamı algılayışta ve onu dile getirişte özgün bir alan açıyor ozanın şiirine.” diyor Halim Yazıcı için. Bugün de o yanını eksiltmeden şiirini sürdürüyor Yazıcı.

* * *

Doğayı, okumayı ve insanları sevdiğini söylüyor Emine Şimşek Emiral. Umut Kuşun Kanadında adlı anı-romanı 2012’de, Tuhaf- Cesur Bir Kadın Hikâyesi 2016’da buluştu okurla. Şimdi de yeni öykü kitabı “Hayat Boşluk Sevmez” Kalender Yayınları’ndan çıktı. Emiral, öykülerle ilgili şu vurguyu yapıyor, “Sis kelebeklerimiz sisin ardında kalanları anlatırlar bize, bin bir renk, bin bir dilde…”

Sessiz ama öyküyü kendine dert edinerek yazın yaşamının içinde hep Emine Şimşek Emiral.

* * *

“Devletin çeşitli okullarında öğretmen olarak çalıştı. Siyasi görüşleri nedeniyle iki kez görevden alındı” diyor özgeçmişinde Ahmet Cengiz. 2013-2019 yılları arasında altı şiir kitabı yayımladı Cengiz. Son çıkan Kanatlarıyla Düşünür Kuşlar (Kendi Yayını, Ocak 2019).

Ahmet Cengiz kent sıkıntısını yaşarken, doğanın içinde olmayı özlüyor, kuşlarla buluşmanın tadını çıkarıyor, şu dizeleri de paylaşmadan geçemiyor: “belki arkamdan aç bir halk gelmeyecek / ben yine de iflah olmaz bir umudu sürdüreceğim”

* * *

Tutkulu, sevdalı bir Adanalı. Yaşam Sanat Dergisi’nin Sanat Yönetmeni. Çalışkan, üretken bir şair–yazar Duran Aydın. Bugüne değin yayımladığı kitaplarından seçtiği şiirlerden oluşan “Sonra Sesin Reyhan”, Yazılı Kâğıt Yayınları’ndan çıktı Nisan 2019’da.

“Nasıl ki bazı sevinçlerin acıya sürgün / bir kokusu varsa, kederin de / Umuda gömülü / Yolculukları var”