Salgınla oluşan gerilim, tedirginlik, yılgınlık, kaygı, kafa karışıklığı… Göreceli, kısıtlamalı açılımlar gelecek sürede neler getirecek, neler götürecek bilmiyoruz. Aşı ol dediler olduk! Sonrası iyilik, sağlık mı?

Her şeye karşın bu süreçte yine yayınevleri boş durmadı. Kitaplar yayımlanıyor, yazın dergileri çıkıyor. Bizim için en büyük arkadaş, yoldaş yine kitaplar, dergiler.

Sanal ortamın iletişim olanakları, kolaylıkları yadsınamaz; ama ben kitaplara, dergilere dokunurken, ona emek verenlere de dokunmayı, duygudaşlık kurmayı önemsiyorum.

Biraz kitap biraz dergi diyelim o zaman…

METAFORUN BÜYÜSÜ

İngiliz gazeteci ve televizyoncu Nick Owen metafora (eğretileme) odaklanarak “Metaforun Büyüsü” kitabını yazmış. Ö.Can Vural’ın çevirdiği Metaforun Büyüsü’ndeki öykülere, benzetmeler ve söylenceler de eşlik ediyor.

Ruhbilim ve eğitbilim anlayışlar için de varsıl bir kaynak olarak okurun ilgisini çekebileceğini sanıyorum.

Yazar “Doğu geleneklerinden özellikle tasavvuf geleneğinden öykülerin bilgeliğinden ve zarafetinden yararlandım” diyor.

Uzakdoğu’dan Batı’ya değin geniş bir coğrafyadan toplanmış bu seçki, 77 öyküden oluşuyor. Yaşama nasıl yön verilmesini, esinden nasıl yararlanılmasını da öngörüyor.

Önceliği öğretmenler, eğitmenler ve düşünürler olsa da yaşamına yön vermek isteyen herkese öneriliyor kitap.

Mehmet Nusreddin Özbay yönetiminde İzmir merkezli Varyant Yayınları’ndan çıktı Metaforun Öyküsü.

HAYDİ TUT ELİMİ

“Yalnızca çocuk olduğunuz için pek çok hakkınız olduğunu biliyor musunuz? Dünyada ve ülkemizde yetişkinler evde, okulda, sokakta, parkta, ulaşım araçlarında, sağlık kurumlarında kısacası yaşamın her alanında sizin haklarınızı korumak zorunda. Sizin de her türlü ayrımcılıktan, şiddetten arınmış olarak haklarınıza sahip çıkmak gibi bir sorumluluğunuz var” diyor eğitimci yazar Nevzat Süer Sezgin “Haydi Tut Elimi” kitabının önsözünde.

“Haydi Tut Elimi” Martı Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Grubundaki 18 öykü yazarı Ayşen Göreleli, Bihter Bilir,Buket Başaran Akkaya, Duygu Uzel, Ersin Köseoğlu, Esma Zafer Ertan, Gönül Çatalcalı, Gülseren Mungan, Hande Baba, Mine Ömer, Nalan Yılmaz, Nermin Şenol, Nevzat Süer Sezgin, Oya Uslu, Sevin Sezgin, Sülbiye Yıldırım, Vicdan Efe, Yayla Boztaş’ın çocuk hakları üzerine öykülerinden oluşuyor.

İzmir merkezli Nezih Er Yayınlarından.

ŞEHİR DERGİSİ

İbrahim Tığ yönetiminde, sorumluluğunda Devrek’ten 17 yıldır ülkemizin her yanına yayılan bir dergi Şehir.

Temmuz-Ağustos 2021 tarihli 149. sayısı da Gerence adresime ulaştı.

Derginin bu sayısı da yine şiir ağırlıklı:Altay Öktem, Mine Ömer, Fahrettin Koyuncu, Serap Aslı Araklı, Bülent Güldal, Burak Tokcan, Seval Arslan… ve dahası.

Yıllara meydan okusun, okunsun Şehir.

İletişim: [email protected]

GÜNİZİ DERGİSİ

Yanlış bilmiyorsam 2018 yılından bu yana Çeşme’den seslenen bir yazın dergisi Günizi

Sahibi, sorumlu yönetmeni Salih Korkmaz. Yazı Kurulu’nda Murteza Albayrak, Dinmez Er var

Haziran 2021 tarihli 14. sayısı da yeni ulaştı bana. Üç ayda bir yayımlanan Günizi, kapak tasarımı, baskısı ile de dikkat çekiyor.

Sülbiye Yıldırım, Salih Korkmaz, Ahmet Önel, Bedri Karayağmurlar, Mehmet Çoban, Y.Bekir Yurdakul, Kemal Varol,Tan Doğan, Nurdan Çakır Tezgin, Rüçhan Gürel, Yayla Boztaş yazı ve öyküleriyle yer alıyor derginin bu sayısında.

İletişim: [email protected]

***

Daha Üvercinka’dan, Patika’dan, Sarmal Çevrim’den, Çinikitap’tan, Eliz’den, Akatalpa ’dan, Edebiyat Nöbeti’nden söz edecektik… Köşemin tık sayısı 3000’i geçti! Eyvah yandık!