Kitap okumanın günü, saati olur mu? Yeter ki okumak için yönlendirin, güdümleyin kendinizi. İş güçten kitap okumaya vaktim mi var diyenlere de inanmayın. Mutlaka zaman bulursunuz.

Bugün köşemin konuklarına, kitaplara, şiirgillere gidelim. Bir merhaba diyelim, hatır soralım onlara.

Aydan Yalçın’ın Dikenli Taç’ına, Sedat Gülmez’in “Zenciler Beyaz Güler”ine, Özlem Tezcan Dertsiz’in “Sus Şarkıları”na, İsmail Biçer’in “Şer Zaman Mezmurları”na…

***

“Şiiri asla sınırlamam. Çünkü şiir evrenseldir. Bu nedenle pasaportu yoktur, şiirin. (…) Onun içinde, şiiri konu olarak da sınırlamam. Aşk şiiri de, toplumcu şiir de evrenseldir.” (Evrensel, 15 Mart 2017)

Bu sözlerin sahibi şair Aydan Yalçın, şiirsel denemeler adını verdiği yazılarını “Dikenli Taç’ta (Yazılı Kâğıt Y.2019) topladı.

Türk şiirinin seçkin adları Orhan Veli, Karacaoğlan, Nâzım Hikmet, Ahmet Haşim, Yunus Emre, Cahit Külebi, Attila İlhan, Yaşar Kemal, Gülten Akın, Abdülkadir Bulut, Didem Madak, Hüseyin Avni Cinazoğlu üzerine “bazen hüzünlü, bazen de keyifli bir yolculuğa çıkarıyor” bizi yörük kızı Aydan Yalçın.

Neden Dikenli Taç? Şaire göre “baş tacı ettiği edebiyatçıları hasretle selamlarken, yola çıktığı şair ve yazarların hem güçlerini hem de çaresizliklerini simgeleyen dikenli taçlarını zaman zaman ödünç alıp başına” takmak için.

Yazılı Kâğıt Yayınları’ndan Haziran 2019’da okurlarıyla buluşan Dikenli Taç, şairin ruhunda derin izler bırakan yazın emekçilerine bir vefa borcunu da yerine getiriyor.

***

“Düşüreceksen şiirimi, dillere düşür / düşürme yere, bir yerleri incinir”

Şair Sedat Gülmez, yeni şiir kitabı “BÜTÜN ZENCİLER BEYAZ GÜLER”de (Öteki Y.2019) şiiri böyle taçlandırıyor. Gülmez, “Bayrak yarışlarını bilmem / sevgi yarışları dururken” diyerek de sevginin yüceliğine dokunuyor.

Duru, içten, sevgi diliyle şunları da söylüyor: “Bütün taşları kırmalı, kuşları kurtarmalı / kuştan gül, gülden taşlar yapmalı”

İyi bir çıkış yakalamış şair daha ilk kitabında. Umutlu, aydınlık, sevgi dolu… Sorunlara şiirin olanaklarını doğru yerde, iyi kullanarak yaklaşıyor.

***

Şair Özlem Tezcan Dertsiz, 2004’te “Şimdi Gitsem Güz’le başladı kitaplı yolculuğuna. Arada çocuklar için şiir, öykü, roman, masal kitapları da yayımladı. Yeni şiir kitabı SUS ŞARKILARI’nda Betik Y. 2019)“yaralı şifacı” oldu. “Rüzgâr dili”ni kullandı. Şair, “saati duran insanlığa”, kadına şiddete, çocuk geline, töre’ye, yalana, talana da sözü düşürüyor

Güldünya, Goncagül, Nurgül… Kıyıma uğrayan tüm kadınlara adadığı şiirinden dizeleri de belleğimize kayıtlayalım: “sustalısı cebinde ve saplamaya hazır / yalan dünya, yılgın şehir, yitik insan / töresinde öfke, öfkesinde baldıran / körpecik fidanlara sızıyor ağı ağır”

***

Çok ödüllü şair İsmail Biçer 7. şiir kitabına ŞER ZAMAN MEZMURLARI (Bap Edebiya Y. 2019) demiş bu kez. Çok ödüllü diyorum, Bartın Belediyesi’nin geleneksel Hasan Bayrı şiir Yarışması’nda seçici kurul üyelerinden biri de bendim 2017’de. Birincilik ödülünü İsmail Biçer’e vermiştik.

Şair, şer ve mezmur sözcüklerinden yola çıkara, “acının pratik hali-şer zamanını” yokluyor, “kötü olanla mükemmel olan arasında” seyrediyor dünyayı. Dua’sını da şu dizelerle örtüştürerek: “şiirden örülmüş / bir seccadenin üzerindeyim: / tanrım! / hayallerimi kabul et.”

Bilmem şairin hayalleri kabul oldu mu?