MEB tarafından hizmet içi eğitim kapsamında rehber öğretmenlere dağıttığı kitap büyük eleştiri aldı. Bakanlığın doğal afet, terör ve cinsel istismar gibi olaylar karşısında psikolojik destek sağlamak amacıyla başlattığı, program kapsamında hazırladığı kitapta başı açık kadınların çocuklara kötü davrandığı, buna karşın türbanlı kadınların çocuklara şefkat gösterdiği resimlerle anlatılıyor.

Büyük baskı nedeniyle MEB açıklama yapmak zorunda kaldı: “Rehberlik öğretmenlerine hizmet içi eğitimler kapsamında sunulan bu kitapta yer alan görsellerle iddia edildiği gibi öğrencilere yönelik değil, rehberlik öğretmenlerinin mesleki gelişimine kaynak olarak sunulmuştur. Söz konusu haberde, kitapta yer alan 150'nin üzerindeki görsel içerisinden yalnızca 4 görsel bir araya getirilerek bütünü yansıtmayan maksatlı bir algı oluşturulmak istendiği görülmektedir.”

Başörtülüler iyi, başı açıklar kötü görsellerinden ardından bıyıklı erkekleri iyi, bıyıksızların ise cinsel sapıklığın anlatılmasında örnek çizimlerde kullanıldığı ortaya çıktı.

Sosyal Hizmetler Uzmanı Doktor Bülent İlik, başı açıklar kötü,baş örtülüler iyi algısı yaratan bu görsellerin çocuğun bilinçaltında büyük etki yapacağını söyledi: “Çocukta hemen böyle bir algı oluşmaz ama bu tip şeyler üst üste geldiği zaman çocuğun zihnine yerleşir.Bu yaşananlar sistemli bir sürecin parçası.MEB, çok uzun bir süredir benzer politikayı ısrar ve inatla sürdürüyor.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, TBMM’ne kitapla ilgili Bakan Ziya Selçuk’un cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

“Öğrencilere bıyıksız yetişkin görselleri kullanılarak iyi ve kötü dokunuşu görsellerin altına gülen ve kızgın emojiler yapıştırarak işaretlemeleri isteniyor. Bu da aslında MEB’in bu kitaplar okullara zaten gitmiyor sadece rehber öğretmenlere verilen bir eğitim savunmasını çürütüyor. İnsanları, kıyafetleri üzerinden ayrıştırmak toplumda bölünmeye yol açıyor. Tehlikeli bir durum.”

Uzmanlara okul öncesi eğitimini sorduk: “Doğumla başlayan eğitim sürecinin temelleri, erken çocukluk döneminde atılır. Bu nedenle okul öncesi eğitimin büyük önem taşır. Anaokuluna giden çocukların gitmeyenlere oranla ilkokulda çok daha uyumlu ve başarılı oldukları bilinmektedir.”

***

Sözün özü; başörtülü kadınlar ve bıyıklı erkekler iyi, başı açık ve bıyıksız erkekler kötü olarak tanımlanan bu görüntüler anlaşılır gibi değil. Yazık çocuklarımıza.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.