Didar DEMİRCİ Kınık’ta hayata geçecek tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi hakkında Toprağın Sesi sayfasına konuşan Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Enver Olgunsoy, bölgenin faaliyete geçme süreci ve üretim kapasitesi ile istihdama katkısı hakkında bilgi verdi. Kınık TDİOSB’inde işe başladıklarını, alt yapı hizmetleri konusunda bazı projelerin kaldığını belirten Olgunsoy, 2023 Şubat, Mart gibi faaliyete hazır hale geleceklerini ifade etti. Olgunsoy, “Şimdi harekete geçiyoruz ihaleye çıkıyoruz. O da bizim OSB arazimiz içinde geçen bir sulama kanalı var DSİ’nin. Sulama kanalında kural olarak DSİ iki taraftan bize 10’ar metre bırakacak. Biz tabi o yeri kaybetmek istemediğimiz için DSİ’ye ücret ödeyecek o kanalı ihaleyle arazimizin dışından geçireceğiz. Onunla ilgili yakında bir ihaleye başlıyoruz. Yolumuzu genişletmekle ilgili çalışıyoruz. Bu tür şeylerde planlar çok vakit alıyor maalesef. Örneğin bizim 1/25000 planlarımızla ilgili halen beklemekteyiz. Tüm bunlara rağmen biz gecikmeyelim diye harekete geçtik. Şimdi tarım OSB olduğumuz için alt yapıyla ilgili çok da bir derdimiz olduğu kanaatinde değilim. Örneğin bu planları falan hallettikten sonra üyelerimize parselini verebildiğimiz takdirde üye gidip serasını kendisi yapacak zaten. Dolayısıyla biz bu kışı atlatıp bahar gibi harekete geçebilir üyelerimiz diye düşünüyoruz” sözlerini kaydetti.

BAKIRÇAY EKONOMİSİ CANLANACAK

Kınık TDİOSB’ye arazinin iki misli talep olduğunu şu ana kadar 200’e yakın firmanın yer başvurusunda bulunduğunu dile getiren Olgunsoy, tarıma dayalı OSB’nin Bakırçay ovasının ekonomisini canlandıracağını ifade etti. Olgunsoy, “Emek yoğun bir iş. Bir de çok makine sokamazsınız çünkü hassas fide yetişecek, konvansiyonel bir tarım olmadığı için epey bir çalışan olacaktır. Ortalama 2 bin 500- 3 bin kişinin çalışacağını düşünüyoruz. Ayrıca bir de şu şekilde bakın; burası sadece bizim arazimizle sınırlı değil, çünkü tıbbı aromatik bitkilerde bu tür şeylerde yapılacak fabrikalar daha fazla kapasitesi oluyor ve sadece orada yetişen ona yetmiyor. O nedenle anlaşmalı tarımla tüm Bakırçay ovasına hitap etmeye talibiz. Bu fabrikalar büyük montanlı çalışabilir. Bizim oradaki 1 milyon 200 bin metrekare toplam yerimiz orası yetmez. Anlaşmalı tarımla o kapasiteyi doldurabilecekler” sözlerini kaydetti.

İHRACATA KATMA DEĞER KATACAK

İlaç, kozmetik ve gıda alanına hitap eden tıbbi aromatik bitkileri Türkiye’nin bugüne kadar hep kurutarak ihraç ettiğini vurgulayan Olgunsoy, bölgede kurulacak fabrikalarda işlenen bitkilerden tıbbi olarak kullanılan etkin maddenin işlenmesine olanak sağlanacağını aktardı. Öte yandan kozmetik ve gıda sektörüne yönelik de üretimlerin olacağını söyleyen Olgunsoy, çok yönlü bir bölge olacağının altını çizdi. Olgunsoy, “Türkiye bunları sadece kurutarak satıyordu. Onun içinden etken maddesini alınca hem katma değeri çok fazla olacaktır hem de insanlığa büyük oranda hizmet edecek” dedi. Olgunsoy, bölgenin ihracat pazarındaki ilk hedefinin ise Avrupa olduğunu söyledi.