Rusya'nın Ukrayna'yı işgali etmeye yönelik girişimi hiçbir yönü ile onaylanacak bir olay değil. Önemli olan bunun "NEDENİ". Neden bugün?

Bunun için yakın tarihe bir bakmak gerek. 1840'lardaki Sanayi Devrimi sonrası ham madde temini için koloniler için inanılmaz bir kavgaya giren İngiltere-Fransa blokuna karşı, Almanya 'nın karşı durması, Birinci Dünya Savaşı'na, Almanya'nın kaybettiklerini kazanmak için yaptığı eylemler İkinci Dünya Savaşı'na neden olmuştur. Her ikisinin temelinde yatan etken ekonomik çıkarlardır.

1941 sonrası savaşa giren Amerika'nın savaş sonrası sosyal ve ekonomik açıdan zarar gören ülkelere Marshal yardımı ile parasal, NATO'yu kurarak güvenlik şemsiyesi ile Batı blokunun lideri olmasını sağladı. Ekonomik çıkarları açısından Almanya ve Japonya'nın silahsızlanmasını öngören politikası ile Avrupa ve Pasifik'te askeri ve ekonomik stratejik noktaları kontrol altına aldı.

1989'da Berlin Duvarı'nın yıkılması ile sosyalist anlayış erozyona uğradı. Bunun üzerine inşa edilen Neoliberal yapı ise. Ukrayna-Rusya savaşı ile sona erdi. Bunlarla birlikte ekonomik yapıdaki egemenlik arayışı yeni bir boyut kazandı.

Rusya'ya uygulanan yaptırımları iyi değerlendirmek gerek. Irak'ta sonradan biz yanlış yaptık diyen bir milyon insanı öldüren Amarika ve İngiltere'yi, Libya'da 800 bin kişiyi, Afganistan'da binlerce insanı öldüren,Vietnam'da hunharca cana kıyan Amerika'ya bu yaptırımlar neden uygulanmadı?

Ukrayna'dan göç edenler "Sarışın mavi" gözlü diye demokrasi havarisi kesilen ülkeler tarafından niye ayırtediliyor? Yaptırım adı altında elkonulan para ve mal varlıkları ekonomiye hakim olabilmek için yeniden şekillenecek ekonomik ve sosyal düzenin bir "KORSANLIK" anlayışı üzerine inşa edileceğinin bir göstergesidir. Bu yaptırımlar ticari açıdan hangi ülkenin yararınadır, düşünün.

Rusya'nın Ruble ile ticaret hamlesi, Çin ve Hindistan'ın buna destek vermesi, doların dünyanın önemli bir bölümünden dışlanmasının yolunun açılması ABD'nin geleceğine yönelik önemli bir gelişmedir. Bu yaklaşım doları evrensel para birimi yapan 1944'te kabul edilen Breton Woods anlaşmasının, dolayısıyla dolar egemenliğinin sonu demektir.

Kısacası Ukrayna-Rusya savaşı yoktur. Silahların gölgesinde ABD ve rakipleri arasında ticaret ve buna olanak sağlayacak ortam savaşının sahaya yansımasıdır.